Cum sa iti mentii creierul tanar, in ciuda procesului de imbatranire

De la an la an, cazurile diagnosticate cu Alzheimer si alte tipuri de dementa sunt tot mai numeroase asa ca nu ar strica sa faci tot posibilul pentru a reduce cat mai mult riscurile unei asemenea probleme.

Odata cu inaintarea in varsta, riscul de dementa creste, debutand declinul functiilor congnitive. Ceea ce este cu adevarat interesant e ca poti face ceva pentru a preveni o asemenea situatie. Creierul poate fi mentinut in “forma” cu ajutorul unor strategii simple si la indemana.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Folosind cateva trucuri simple, iti poti antrena creierul, astfel incat sa ramana tanar in ciuda trecerii anilor – iata despre ce trucuri este vorba!

Fa miscare – probabil ca nu te gandeai ca exercitiile fizice pot mentine creierul tanar, insa adevarul este ca pot. In timpul practicarii unui sport, inima iti bate mai tare, pompand mai mult sange si, in consecinta, mai mult oxigen catre creier. Studiile facute in ultimii ani au dovedit faptul ca exercitiile de tip aerobic sunt cele mai benefice pentru creierul tau.

Hraneste-ti creierul cu nutrientii de care are nevoie – consumul de alimente bogate in antioxidanti iti mentine creierul tanar intrucat antioxidantii lupta cu efectul pe care radicalii liberi il au asupra acestuia. Alimentele benefice pentru creier sunt fructele, legumele si grasimile sanatoase care se regasesc in pestele gras, in nuci, dar si in seminte.

Antreneaza-ti creierul – activitatea creierului incepe sa incetineasca odata cu implinirea varstei de 30 de ani. Insa poti accelera ritmul in care creierul functioneaza, antrenandu-l. Activitatile care iti solicita creierul si il antreneaza sunt: puzzle-urile, jocul de sah, construirea machetelor, invatarea unei limbi noi ori a unui dans.

 

 

Mentine-ti calmul – agitatia specifica zilelor noastre nu ii face niciun serviciu creierului tau, ba dimpotriva. Stresul afecteaza procesele cognitive precum invatarea si memoria, ceea ce inseamna ca afecteaza modul in care creierul functioneaza. Mentine-ti calmul folosind tehnici specifice yoga precum meditatia sau facand lucruri care te relaxeaza. Cu cat esti mai calm si ai mintea mai linistita, cu atat mai sanatos este creierul tau.

Odihneste-te – somnul este extrem de important pentru sanatatea creierului tau. Pentru creier, somnul este prilejul ideal de sintetizare a informatiilor complexe. Asadar, dormi suficient astfel incat creierul sa aiba timp sa isi faca treaba.

Razi – umorul stimuleaza zonele din creier care elibereaza dopamina, hormon care ne face sa ne simtim bine. Mai mult decat atat, specialistii sugereaza ca simtul umorului ne poate face chiar sa fim mai vigilenti.

Fii activ din punct de vedere social – oamenii sunt fiinte sociale, ceea ce inseamna ca avem nevoie unii de altii pentru a trai fericiti. Activitatea sociala stimuleaza creierul intr-un mod similar activitatilor precum cititul sau facutului integramelor, despre care se stie cat de benefice sunt. Viata sociala ajuta la dezvoltarea si intarirea conexiunilor dintre celulele nervoase din anumite zone din creier.

Pe de alta parte insa, studiile arata ca persoanele singure, care prefera sa se izoleze, au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte Alzheimer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0