Cum sa cresti un copil cu incredere in el - secretele parintilor care reusesc

Stima de sine joacă un rol extrem de important atât în copilărie, cât și în viața de adult. Baza încrederii în propriile forțe o pun părinții, în copilărie, fie că își dau sau nu seama. Dacă baza este una solidă, copilul nu va avea asemenea probleme, însă dacă baza creată de părinți este una șubredă, va fi doar o chestiune de timp până când stima de sine va fi la pământ.

În mod cert vrei să îți educi copiii astfel încât să fie încrezători în propria persoana, așa că nu ți-ar strica să afli secretele care te pot ajuta să îi insufli copilului tău convingerea că este bun și că nu trebuie să se îndoiască de propriile calități.

Cum ești cu stima de sine?

Secretele care ajută părinții să construiască stima de sine a copilului

Lasă-l să încerce să facă totul de unul singur de la o vârstă fragedă

Fii gata să-l ajuți dacă are nevoie, dar încearcă să-l lași pe copil să facă totul de unul singur. Sigur, se va murdări când va încerca să mănânce singur și poate că își va lua pantalonii pe dos când va dori să se îmbrace. Chiar dacă reușește să-și ducă la îndeplinire obiectivul cu stângăcie, zâmbește-i mândru și spune-i că știai că se va descurca. 

Apreciază efortul depus de copil 

Oferă feedback pozitiv despre anumite lucruri asupra cărora copilul are control, cum ar fi munca grea sau perseverența, mai degrabă decât despre anumite lucruri asupra cărora simte că nu are control, cum ar fi inteligența. Scopul tău este ca micuțul să încerce în continuare să exerseze, să-și îmbunătățească tehnica și să învețe că atunci când muncește din greu, își poate îndeplini obiectivele.

Mai mult, este important să observi efortul depus de copil și să îl încurajezi, indiferent de rezultatele avute. Atunci când pierde, explică-i că nu este o tragedie, ci este doar șansa altcuiva de a câștiga de data aceasta. Prezinta-i eșecul într-o manieră echilibrată, nu ca fiind ceva negativ. Permite-i copilului să își exprime nemulțumirea, dar încurajează-l să privească lucrurile din altă perspectivă și să mai încerce.

Permite-i să își rezolve singur problemele

În calitate de părinte îți este extrem de greu să îți vezi copilul zbătându-se să obțină ceva, când știi că îl poți ajuta să rezolve problema mult mai ușor. Însă este foarte important să îți înveți copilul să găsească soluții de unul singur la problemele pe care le are. Bineînțeles, îi vei spune că poate cere oricând o mână de ajutor, însă îl vei împinge de la spate să găsească soluții pe cont propriu. Oferă-i exemple similare în care tu ai rezolvat o problemă și dă-i indicii cu privire la modul în care ar putea soluționa, la rândul lui, problema pe care o are.

Ajută-l pe copil să-și dezvolte încrederea abordând provocările gestionabile

Cercetătorii în dezvoltarea emoțională numesc acest lucru „schelă”, adică acel cadru pe care îl oferi copilului tău pe care să se „construaiscă” pe sine. Demonstrezi cum să faci ceva sau folosești cuvinte pentru a sugera o strategie sau pur și simplu o observi. Acest ajutor îl ajută să reușească atunci când încearcă ceva nou, iar micile succese obținute cu ajutorul tău îi oferă încredere să încerce el însuși lucruri noi. De asemenea, schelele îi învață pe copii că ajutorul este întotdeauna disponibil dacă au nevoie de el.  

Nu interveni pentru ca micuțul tău să nu eșueze

Ar trebui să intervii când vezi că micuțul tău nu va reuși să-și îndeplinească scopul sau „îl lași să învețe o lecție”? „Salvarea” copilului, în acest caz, îl poate împiedica să învețe lecții importante. Dar cercetările arată că micuții care își văd părinții că stau deoparte și îi lasă să eșueze experimentează asta ca nefiind iubiți. În loc să învețe lecția că ar fi trebuit să exerseze, ei înțeleg că nu se pot descurca singuri și că părinților lor nu le-a păsat suficient pentru a-i ajuta să nu eșueze.

Dacă preiei proiectul pe care cel mic trebuia să-l facă pentru școală și faci jumătate din el cu o seară înainte de predare, copilul tău înțelege că este incompetent. Dar dacă îl ajuți la fiecare pas în a-și organiza ideile și munca, dar reziști impulsului de a îmbunătăți singur proiectul, și el își termină treaba, va fi extrem de mândru. În plus, va învăța cum să planifice și să execute un proiect complex. 

Încurajează curiozitatea și spontaneitatea

Joacă-te cu copilul tău și susține-i curiozitatea inocentă punându-te la mintea lui și răspunzându-i la toate întrebările. Se spune că nu există curiozitate, curaj și spontaneitate decât dacă avem încredere în noi. Așadar, dacă îi cultivi natura curioasă copilului tău, precum și spontaneitatea și curajul, stima sa de sine nu va avea de suferit pe termen lung.

Toți oamenii au nevoie de încurajare. Încurajarea copilului nu numai că îl face să se simtă mai motivat, ci îi oferă și o voce interioară care îl va ajuta să se încurajeze pentru tot restul vieții. Oferă-i copilului tău maxime pe care să le repete ca mantre atunci când lucrurile devin grele. "Practica face progrese!" și „Dacă nu reușești, încearcă, încearcă din nou!” și „Cred că pot, cred că pot!” sunt concepute pentru a ne ajuta să ne gestionăm frustrarea. Altfel intervine vocea aspră critică, declanșată de dezamăgire.

Explică-i care este fundația succesului

Copilul trebuie să știe de mic că succesul apare ca urmare a multor încercări, reușite, dar și eșecuri. Acesta trebuie să înțeleagă că e nevoie de multă muncă pentru a reuși în viață. Totodată, nu uita de recompensele pe care trebuie să le oferi atunci când are reușite la școală sau acasă. Simțind că sunt susținuți și că munca lor nu este în zadar, copiii sunt motivați să fie mai buni pe zi de trece. Un copil încrezător în propriile forțe va înțelege viața în cel mai realist mod posibil. El trebuie să știe că există atât succes, cât și eșec și să privească ambele variante ca fiind normale. Este adevărat că una este de preferat în defavoarea alteia, însă aceasta este altă discuție.

Implică-te în educația copilului tău

Asta nu înseamnă numai să mergi la ședințele cu părinții, ci să te implici ajutându-l la teme, susținându-l când are nevoie și fiind în permanență interesat de rezultatele sale. Copiii simt nevoia să simtă că părinții sunt interesați de tot ceea ce fac.

În loc să evaluezi, descrie și empatizează

Lauda evaluează rezultatul acțiunii copilului tău. Vestitul „Bravo” pe care avem cu toții tendința de a-l folosi atunci când micuțul nostru reușește ceva de unul singur, nu îi oferă copilului prea multe informații despre ce a fost bine în ceea ce a făcut sau de ce crezi că a fost bine și îl învață pe copil să se bazeze pe surse externe pentru a fi evaluat. Îți poți perfecționa laudele pentru a-l ajuta pe copil să se evalueze singur. Descrie ceea ce a făcut și empatizează cu ceea ce trebuie să se simtă: "Ai continuat să exersezi și nu te-ai dat bătut. Trebuie să te simți atât de bine că ai terminat asta!"

Responsabilizează-ți copilul

Copilul trebuie să ajute la activitățile casnice, făcând ordine la jucării, ștergând praful sau tunzând iarba din curte – activitatea va fi aleasă în funcție de vârsta copilului. Responsabilizarea copilului cu tot felul de treburi casnice îl va face să simtă că are un rol important. Totodată, copilul va înțelege că trebuie să aibă grijă de lucrurile sale.

Încurajează-l să își exprime sentimentele

Este esențial ca părintele să observe comportamentul copilului și să îl încurajeze să exprime întotdeauna ce simte, fie că este vorba despre emoții pozitive, fie că este vorba despre emoții negative. 
Când copilul tău se confruntă cu frustrare, amintește-ți că empatia ta va fi un factor critic în depășirea acesteia. În loc să sari automat pentru a elimina sursa frustrării, dă-i un context mai larg, comunicându-i compasiunea că trebuie să se confrunte cu această problemă: „Îmi pare rău că e atât de greu...”, „Este cu adevărat dezamăgitor când...” „Știu că nu așa ai sperat că va ieși...”

Niciodată nu spune copilului să nu mai plângă atunci când simte nevoia să o facă întrucât va considera că e anormal să ai probleme și să te exteriorizezi. Dă-i voie să plângă și demonstrează-i că e ceva normal și că tuturor ne vine să plângem uneori. Odată ce a terminat cu plânsul, va fi gata să încerce din nou a doua zi, mai ales dacă ți-ai exprimat încrederea în el. 

Nu-ți pregăti copilul pentru o frustrare suplimentară

Părinților li se spune adesea că frustrarea este bună pentru copii, deoarece lumea din jur este plină de frustrări. Specialiștii atrag atenția că această strategie nu este în regulă, deoarece copilul tău va dezvolta în mod natural capacitatea de a face față unor cantități tot mai mari de frustrare și anxietate pe măsură ce trebuie să facă față unor provocări mai dificile. Dar acele frustrări sunt inerente încrederii în forțele proprii. Nu există niciun beneficiu în a-ți pregăti copilul pentru o frustrare suplimentară sau o experiență negativă. De fapt, el va vedea că faci asta ca o dovadă a lipsei tale de grijă, care este întotdeauna tradusă în mintea lui ca lipsa lui de valoare și, prin urmare, îi subminează încrederea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Dacă observi că micuțul tău are grave probleme de încredere, poți apela la un psiholog.  

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Kids Health - Your Child's Self-Esteem
https://kidshealth.org/en/parents/self-esteem.html
Child Mind Institute - 12 Tips for Raising Confident Kids
https://childmind.org/article/12-tips-raising-confident-kids/


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0