Cum sa comunici cu adolescentii?

Comunicarea cu adolescenții poate să nu fie cea mai simplă activitate. Între părinți și adolescenți poate apărea o adevărată prăpastie care face comunicarea aparent imposibilă. Cum se poate remedia situația și cum să vorbești cu adolescentul tău?

Comunicarea între părinte și copil debutează odată cu dezvoltarea vorbirii, înflorește în copilărie și, în multe cazuri, se oprește brusc la debutul adolescenței. Părinții nu înțeleg ce se întâmplă cu adolescentul, au senzația că nu își mai recunosc copilul, în timp ce tânărul, la rândul lui, se simte veșnic neînțeles și nu mai vrea să audă cicălelile părinților. A face adolescenții să vorbească deschis despre ce își doresc sau despre ce îi deranjează ori a-i face să aibă un comportament adecvat în societate și acasă poate fi greu, dar nu imposibil.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum faci să meargă comunicarea cu adolescenții?

Pe lângă multă răbdare, ai nevoie în relația cu adolescentul să fii direct și ferm, dar blând și, mai ales, să nu te înfurii.

Ai răbdare

Ca părinte, ești nevoit de multe ori să-ți exersezi răbdarea, și când copiii sunt mici și deficitari în comunicare, și când mai cresc, cu atât mai mult când ajung la adolescență. Primul lucru pe care un părinte de adolescent e bine să îl facă este să conștientizeze că el este cel cu mai multă experiență de viață și mai multă înțelepciune, în timp ce adolescentul se află abia la început pe un drum al cunoașterii. Așadar, părintele trebuie să dea dovadă de răbdare, înțelegere și înțelepciune.

Învață tu însuți să comunici eficient

Poți îmbunătăți comunicarea cu adolescentul îmbunătățindu-ți inclusiv propriile abilități de comunicare și învățând câteva trucuri care îți pot fi de folos.

De exemplu, caută și alte modalități de a comunica cu adolescentul, în afară de calea verbală. Invită-l la un film, oferă-i o carte cu un mesaj puternic, în care să se regăsească ori cumpără-i bilete la un concert – va înțelege ce vrei să îi transmiți în acel moment.
Apoi, nu te teme să-i adresezi întrebări, însă asigură-te că o faci într-un mod blând, asertiv, pentru a te asigura că obții un răspuns cât mai sincer. Deși poate fi extrem de greu, ascultă-l fără a-l judeca sau a-l critica. Apreciază-i calitățile și subliniază-i lucrurile la care este bun de fiecare dată când ai ocazia, fără să îl compari cu copiii altora.

Povestește-i, la rândul tău, ceva ce crezi că l-ar putea interesa – eventual și despre ce dificultăți întâmpinai tu sau ce greșeli ai făcut tu când erai de vârsta lui. Astfel, îi vei câștiga încrederea și îl vei determina să ți se confeseze.

Fii un exemplu pentru el

Pune în aplicare lucrurile pe care i le spui. Nu te aștepta că adolescentul să te asculte și să nu fumeze, de exemplu, dacă pe tine te vede făcând acest lucru zilnic. La fel, degeaba îi spui că nu este bine să bea alcool dacă te vede pe tine făcând acest lucru zilnic.

Părinții trebuie să fie primele modele pentru copiii care devin apoi adolescenți, iar dacă părinții au vicii de care nu se pot lăsa, e important să le explice copiiilor că acela nu este un comportament sănătos, Și că dacă tu, ca părinte, faci greșeli care te costă sănătatea, de exemplu, spune-i adolescentului că el trebuie să fie mai puternic decât tine și să aibă mai multă grijă de el.

Ajută-l și asigură-l că ești lângă el când are nevoie

Implică-te și ia măsuri pentru a-l ajuta numai când adolescentul o cere – nu veni tu cu inițiativa de a-l ajuta „cu forța”. Ai grijă să îi spui clar că orice ar avea nevoie din partea ta, vei fi acolo să-l ajuți, indiferent că este vorba de dificultăți întâmpinate la școală sau în relația cu prietenii ori cu sexul opus.

Nu insista că trebuie să facă așa cum zici tu

Comunicarea cu adolescenții este mai eficientă dacă aceștia nu sunt tratați cu superioritate. Așadar, tratează-ți copilul de la egal la egal, nu te poziționa niciodată deasupra lui; vorbește-i ca și cum te-ai adresa unui adult care te înțelege. Nu îl acuza, indiferent de circumstanțe, și nu trage concluzii pripite, la prima vedere.

Lasă-l să facă greșeli, nu încerca să îi impui să nu facă anumite lucruri doar pentru că ai înțelepciunea necesară pentru a-ți da seama că eșecul este garantat într-o anumită situație. Lasă lucrurile să vină de la sine și dă-i voie să greșească din când în când.

Învață să treci cu vederea anumite lucruri

Dacă tot ce aude adolescentul de la tine sunt cicăleli, va tinde să nu te mai asculte nici în alte situații. Dacă treci cu vederea probleme mai mici, cum ar fi, să spunem, anumite haine pe care le poartă și care nu ți se par foarte potrivite, îți va fi mai ușor să te impui în probleme mai mari, cum ar fi consumul de alcool, fumatul și altele.

Ține furia la distanță

În comunicarea cu adolescenții poate fi foarte greu uneori să îți menții calmul. Nu te înfuria, chiar dacă ai toate motivele din lume. Un adolescent nu va fi calmat de furia părintelui, ba chiar va fi mai stârnit de o atitudine furioasă. Relaxează-te, fii stăpân pe tine și spune lucrurilor pe nume fără să folosești un ton mai ridicat, dar și fără a avea o atitudine agresivă.

Cheia menținerii unei relații bune cu adolescenții constă în dezvoltarea unei relații care să depășească obstacolele comunicării. Ține minte că adolescentul simte nevoia să fie iubit, înțeles, dar totodată lăsat în pace, nu agresat verbal și nu forțat să facă doar ce vor părinții. Poate că a trecut mult timp de când tu însuți ai fost adolescent, dar încearcă să-ți amintești ce promisiuni ți-ai făcut atunci legat de cum urma să te porți tu cu copiii tăi când îi vei avea. Adolescentul nu mai este un copil și nu trebuie să fie tratat ca și cum ar fi, însă nu este nici adult în toată puterea cuvântului, și atunci are nevoie de ghidajul tău, ca părinte, ca să învețe să comunice eficient, să afle cine este și ce își dorește de la viață.

Cum înveți adolescentul să gândească singur?

În loc să încerci să fii expertul absolut în viața adolescentului tău, încearcă să-l ajuți să gândească singur. Cum faci acest lucru?

Discută potențialele implicații ale alegerilor sale

Stai de vorbă cu el despre ce efecte ar putea avea alegerile pe care le face în ce privește viața lui de zi cu zi. Dacă, de exemplu, ai descoperit că fumează, întreabă-l: „Ce efecte crezi că va avea fumatul asupra ta?” sau „Cum crezi că va influența fumatul faptul că tu joci fotbal?”

Ajută-l să își pună întrebări

Adolescentul trebuie încurajat să își folosească propria judecată critică drept reacție la ceea ce vede și aude. Dacă îți vorbește despre un coleg care a spus anumite lucruri cu care tu nu ești de acord, pentru că știi că nu sunt bune, corecte etc., întreabă-ți copilul ceva de genul: „Bun, colegul X a spus asta. Părerea ta care este? Crezi că e bine cum zice el? De ce?”

Învață-l că informația îți dă putere

Direcționează adolescentul către site-uri web realizate de experți, care îi pot oferi informații despre droguri, fumat, alcool, sex neprotejat astfel încât să poată obține informații de calitate care să îl ajute să ia decizii în cunoștință de cauză. Încurajează-l ca de fiecare dată când vrea să facă ceva ce nu a mai făcut să se gândească la avantajele și dezavantajele situației.

Ajută-l să simtă că poate face față provocărilor vieții

Adolescenții crescuți să fie speriați de provocările vieții pot ajunge adulți temători, care ezită să se implice la serviciu sau să aibă relații persoanle fructuoase ori care au dificultăți în a gestiona situațiile grele în general. Comunicarea cu adolescenții presupune și încurajarea din partea părinților. Când observă un talent sau când copilul face lucruri bune și utile, este necsar ca părinții să îl laude, pentru că acest lucru îi va oferi încredere și în alte domenii ale vieții.
dezavantajele comportamentului său.

Învață-l să facă față sentimentelor negative

Ca adult, știi prea bine că viața nu este mereu dreaptă, că oamenii nu te tratează mereu corect și că de-a lungul timpului ți se pot întâmpla tot felul de lucruri care să te supere, să te întristeze sau să te facă să îți pierzi speranța. Așa că e bine să-ți înveți adolescentul să gândească diverse modalități prin care să facă față neplăcerilor de care inerent se va lovi în viață. Când îți spune că îl nemulțumește ceva, îl poți întreba: „Ce crezi că ai putea face pentru a rezolva situația asta? Cum crezi că ar fi mai potrivit să acționezi pentru a te simți mai bine?”

În cazuri extreme, cere ajutorul unui psiholog

Dacă simți că nu reușești să discuți cum trebuie cu adolescentul și că acesta tinde să nu te asculte deloc și să apuce pe căi greșite, nu trebuie să te lupți singur: cere sfatul dirigintelui de la clasă sau al unui alt profesor care crezi că te-ar putea ajuta ori al unui psiholog. 

Cum ești cu stima de sine?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Talking to your teenager
https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/advice-for-parents/talk-to-your-teenager/
Child Mind Institute - Tips for Communicating With Your Teen 
https://childmind.org/article/tips-communicating-with-teen/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0