Cum revenim la normal după sărbătorile de Paște

Cu toții știm că sărbătorile pascale vin cu anumite obiceiuri culinare și diverse tradiții pe care le îmbrățișăm cu drag. Nu ignor faptul că ne-am schimbat foarte mult în ultimii 10 ani în ceea ce privește comportamentul de sărbători, însă cu siguranță gustăm din fiecare fel de mâncare…unii mai mult, alții mai puțin. Iar de mișcare cam uităm.

Însă ce e de făcut atunci când „gustăm” mai mult decât trebuie din preparatele pentru masa de Paște? Cum revenim la normal cu mișcarea și ce presupune concret acest lucru, ca acțiuni din partea noastră? Cum identificăm ce posibilități avem de a ne ușura întoarcerea la viața pe care o ducem de obicei?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Idei de „așa DA” și „așa NU” după Paște

Am pregătit câteva idei pentru că tu să stai departe de micile lucruri care îți îngreunează întoarcerea la normal, atât în ceea ce privește cumpărăturile, cât și forma fizică și psihică după Paște.

Ignoră reducerile de prețuri din magazine

Mai toate magazinele rămân cu stoc neepuizat după ce au adus foarte multe produse specifice pentru masa de Paște ori care să fie oferite cadou. Ciocolată la reducere? Da! Coșuri de Paște cu cozonac, vin și alte bunătăți care au rămas pe stoc? Parcă te tentează să iei și tu unul! Stai departe de reduceri, gândindu-te concret la ce se va întâmpla dacă vei ceda tentației: vei rămâne și fără bani, vei consuma ciocolată mai multă decât ai nevoie și, poate cea mai dificilă problemă, te vei alege cu kilograme în plus pe care nu le dorești, mai ales că deja ai exagerat de sărbători.

Nu te cântări

Să recunoaștem față de noi înșine: oricât de disciplinați suntem de obicei, în timpul sărbătorilor lăsăm măcar puțin garda jos și mâncăm poate mai multe dulciuri, mai multă pâine sau mai multe salate cu maioneză și poate că nici de exerciții fizice nu ne mai arde. Din acest motiv, e posibil să depășim puțin numărul de kilograme pe care îl avem de obicei, așa că sfatul meu este să nu te cântărești imediat după Paște. Riscul ar fi să ai mai multe kilograme decât credeai că o să ai și vei fi dezamăgit. 

În loc să te îndrepți direct spre cântar, e mai important să te întorci la stilul tău alimentar de dinainte de sărbători și să faci exerciții fizice mai ușoare sau mai complexe, în funcție de felul în care erai obișnuit să te antrenezi. Nu te cântări, deci, chiar în prima săptămână de după sărbători, ci lasă această operațiune pe a doua săptămână. Te asigur că până atunci ai șanse mari să revii la normal cu greutatea și nu vei avea de ce să începi să-ți faci probleme.

Bea mai multă apă decât de obicei

Majoritatea kilogramelor în plus se depun din cauza carbohidraților în exces și a alimentelor sărate pe care e posibil le consumăm în cantități mai mari de sărbători. Recomandarea mea este să bei mai multă apă pentru a ajuta metabolismul. În general, 2 litri pe zi este doar un reper, e posibil să ai nevoie doar de 1,8 litri, de exemplu, dacă ești o femeie mai scundă și cântărești mai puțin sau de 3 litri ori mai mult dacă ești un bărbat înalt și mai voinic sau dacă faci mult efort fizic de-a lungul zilei și lucrezi în căldură mare.

Stocul din frigider trebuie înlocuit cu alimente sănătoase

Odată sărbătorile încheiate, nu trebuie să cazi în capcana continuării obiceiurilor de Paște. Nu spune nimeni să arunci mâncarea rămasă de la masa de Paște, dar după ce termini cu răsfățul, revino la stilul tău obișnuit. Stabilește-ți mesele și gustările pe care le vei lua în zilele următoare, mergi la supermarket cu lista făcută și, exact cum am spus mai sus, evită produsele cu discount de după Paște și cumpără doar ceea ce ți-ai propus. Dacă nu vei avea în casă tentații, îți va fi mai ușor să revii la obiceiurile sănătoase.

Renunță la vinovăție

Ai exagerat de sărbători? Cum spuneam, nu ești singur, foarte multe persoane tind să mănânce în exces de Paște. Ca să scapi de senzația de vinovăție trebuie să te relaxezi și să accepți situația. Până la urmă, un weekend în care te-ai abătut de la obiceiurile tale nu este așa de grav pentru sănătate. Cu 15 minute de sport pe zi și alimentație sănătoasă vei reveni la normal rapid.

Dacă ai mâncat cam mult de Paște...

... lasă-ți stomacul să se odihnească. Dacă te simți plin și încărcat, încearcă să mănânci alimente ușoare, cum ar fi o supă clară sau o salată de legume, pentru a nu suprasolicita stomacul. Când ți-e foame, alege alimente ușoare și evită alimentele grele.
... alimentele cu proprietăți digestive, cum ar fi ghimbirul sau iaurtul, pot ajuta la ameliorarea durerii de stomac și la îmbunătățirea digestiei.
... poți lua un antiacid, dar respectă dozele, nu lua mai mult în ideea că îți trece mai repede senzația de balonare.

Iată câteva idei de mese ușoare pentru zilele de după Paște:

  • Salată de ton cu legume verzi: Această salată este bogată în proteine și nutrienți esențiali, precum Omega 3 și fibre, și este ușor de preparat. Amestecă tonul cu o varietate de legume verzi, cum ar fi spanac, salată verde, castraveți și avocado, și adaugă un dressing ușor din ulei de măsline și lămâie.
  • Omletă cu legume: O omletă cu legume este o opțiune ușoară și sănătoasă pentru micul dejun sau prânz. Adaugă în omletă legumele preferate, cum ar fi ciuperci, ardei gras, ceapă, broccoli sau spanac, pentru a obține o porție bună de fibre și vitamine.
  • Smoothie verde: Un smoothie verde este o alegere excelentă pentru un mic dejun sau o gustare ușoară. Amestecă fructe și legume verzi, cum ar fi spanac, kale, mere și kiwi, pentru a obține o băutură bogată în nutrienți esențiali și antioxidanți.
  • Supă de legume: O supă de legume este o alegere excelentă pentru o cină ușoară. Poți adăuga în supă o varietate de legume, cum ar fi dovlecei, morcovi, ceapă, roșii și cartofi dulci, și poți aroma supa cu ierburi și mirodenii.
  • Sandviș cu avocado și pui la grătar: Un sandviș cu avocado și pui la grătar este o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru un prânz rapid. Pune felii de pui la grătar și felii de avocado pe două felii de pâine integrală sau pe o lipie integrală și adaugă un dressing de iaurt cu muștar.
  • Tăiței de orez cu legume: Tăițeii de orez sunt ușor de preparat și se pot combina cu o varietate de legume, cum ar fi morcovi, ceapă, ardei gras și broccoli. Adaugă sosuri ușoare, cum ar fi sos de soia sau sos de arahide, pentru a obține un gust delicios.

Ce ceaiuri să bei după Paște?

Unele ceaiuri te ajută să ai o digestie mai bună, așa că poți să apelezi la ele după mesele îmbelșugate de Paște:

Ceaiul de mentă

Aceasta este una dintre cele mai populare plante pentru îmbunătățirea digestiei. Mentolul conținut în mentă ajută la relaxarea mușchilor tractului digestiv, ceea ce poate ajuta la calmarea eventualelor dureri de stomac, dar și la reducerea flatulenței.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antiemetice, care pot ajuta la reducerea inflamației, precum și la ameliorarea grețurilor și a durerii de stomac.

Ceaiul de mușețel

Mușețelul are proprietăți calmante și antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii de stomac și a crampelelor.

Ce mișcare să faci după Paște?

Mai jos găsești câteva opțiuni de exercițiu fizic la domiciliu dintre care să alegi zilnic:

  • 30 de minute de curățenie activă în casă
  • 15 minute de dans intens după melodiile tale preferate
  • 10 minute de sărituri cu coarda (dacă știi că nu-ți deranjezi vecinii)
  • 20 de minute de yoga cu fereastra deschisă
  • 20 minute de stepper sau bicicletă de interior
  • 60 de minute de plimbare în parc sau la pădure, dacă ai în zona în care locuiești.

Ce să citești în minivacanța de Paște?

În loc să te învinovățești că ai mâncat prea mult, dacă mai ai o zi-două libere după Paște, realxează-te, fă-ți un ceai cu lămâie, așază-te în fotoliul preferat și citește o carte. Cititul combate stresul și îți îmbunătățește starea de spirit, mai ales dacă alegi o carte tonică.

Iată câteva sugestii:

  • „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, o carte clasică despre prietenie și înțelepciune, care încântă atât copiii cât și adulții.
  • „Soarele de la miezul nopții” de Stephenie Meyer, o poveste romantică și misterioasă despre un vampir și o femeie obișnuită, a căror iubire îi pune pe amândoi în pericol.
  • „Cruciada copiilor” de Kurt Vonnegut, o satiră amuzantă și tulburătoare despre război, religie și cultura americană.
  • „Simetria dorințelor” de Eshkol Nevo, un roman despre prietenia dintre patru bărbați ale căror vieți nu se desfășoară așa cum își imaginau ei.
  • „Stăpânul castelului” de Teodora Matei, un roman fantasy despre iubiri fascinante, suflete călătoare și multă magie. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontiers - Traditional Dance Improves the Physical Fitness and Well-Being of the Elderly
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2019.00075/full
Studiul „Traditional Dance Improves the Physical Fitness and Well-Being of the Elderly”, apărut în Front. Aging Neurosci., 05 April 2019, Sec. Neurocognitive Aging and Behavior, Volume 11 - 2019 | https://doi.org/10.3389/fnagi.2019.00075, autori: Styliani Douka et al.
BBC Goodfood - Quick and healthy recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/quick-and-healthy-recipes

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0