Cum prepari branza vegana: 3 retete

Fie ca ai adoptat o dieta vegana si nu esti pregatit sa renunti la branza, fie ca vrei, pur si simplu, sa incerci un inlocuitor al acesteia, poti incerca aceste retete de branza vegana.

Mozzarella vegana

Ingrediente:

  • 1 cana de caju, inmuiat in prealabil in apa fierbinte timp de 25 de minute
  • 1 ¼ cana de iaurt vegan
  • ¼ cana de lapte de soia
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 3 ½ linguri de faina de tapioca
  • ¼ lingurita de pudra de usturoi
  • 2 lingurite de drojdie nutritiva
  • 1 ½ lingurita de sare de mare
  • ½ cana de apa plata
  • 2 lingurite de praf de agar
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru saramura, se umple cu apa un bol, pe jumatate, apoi se adauga sare si 5-6 cuburi de gheata.

Se scurge caju-ul rehidratat, apoi se pune in blender alaturi de iaurtul vegetal, pudra de usturoi, drojdia nutritiva, faina de tapioca, zeama de lamaie, laptele de cocos si uleiul de cocos. Cu ajutorul blenderului se obtine un amestec omogen.

Intr-o cratita se fierbe ½ cana de apa plata. Dupa ce aceasta incepe sa fiarba, se adauga praful de agar si se amesteca bine. Imediat dupa, se incorporeaza si amestecul din blender. Este important sa se amestece viguros in tot acest timp, pentru ca branza sa nu se lipeasca. Dupa ce amesecul se ingroasa suficient de mult, se ia cratita de pe foc (dupa 5-6 minute).

Se foloseste o lingura pentru a se scoate cate o bucata de mozarella, care se pune rapid in bolul cu apa si cuburi de gheata. Se repeta operatiunea pana cand toata mozarella este pusa in saramura. Se acopera bolul, se introduce la frigider si se poate consuma abia dupa 2-3 ore.

Branza vegana cu aroma de usturoi

Ingrediente:

  • 2 cani de caju raw
  • 2 catei de usturoi maruntiti
  • ½ lingurita de pudra de usturoi
  • coaja de la o lamaie
  • sucul de la 2 lamai
  • ¾ cana de apa
  • 2 linguri de drojdie nutritiva
  • ½ lingurita de sare
  • 2 linguri de ulei de masline
  • marar proaspat, maruntit, pentru servire

Pune caju-ul intr-un bol cu apa rece si lasa-l sa se rehidrateze, la frigider, timp de 12 ore. Scurge apoi apa si pune alunele caju in blender, alaturi de ¾ cana de apa. Dupa ce transformi alunele caju intr-un amestec omogen, adauga coaja de lamaie, zeama de lamaie, drojdia nutritiva, usturoiul si sarea, precum si uleiul de masline.

Pune apoi amestecul obtinut intr-o sita sau intr-un sac din tifon, pentru branza. Lasa branza la scurs, in frigider, minimum 6 ore.

Scoate branza din frigider si rostogoleste-o prin mararul proaspat tocat.

 

 

Crema de branza vegana

Ingrediente:

  • 1 capatana de usturoi
  • 4 linguri de ierburi la alegere (patrunjel, rozmarin, busuioc, oregano, etc)
  • 1 cana de caju rehidratat in prealabil
  • ¼ cana de unt de cocos
  • ¼ lingurita de sare de mare
  • ½ lingurita de pudra de usturoi
  • 3 linguri de zeama de lamaie

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Infasoara capatana de usturoi in folie de aluminiu si coace usturoiul in jur de 30-45 de minute. Scoate apoi capatana de usturoi din cuptor si curata cateii apoi lasa-i la racit.

Pune in blender alunele caju, alaturi de untul de cocos, dar si de sare. Transforma-le intr-o pasta apoi pune usturoiul copt in blender, dar si pudra de usturoi, ierburile aromatice si zeama de lamaie.

Pune apoi amestecul intr-un sac din tifon si atarna-l in frigider, cu un bol sub el. Lasa-l la scurs peste noapte si a doua zi serveste crema de branza obtinuta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0