Cum ii afecteaza pe cardiaci vremea rece si umeda

Fie zapada, fie ger, fie ca zilele sunt reci si mohorate, cu multa ploaie, burnita sau lapovita, trebuie sa retinem ca aceasta vreme capricioasa, rece sau umeda ii poate afecta pe cardiaci intr-o masura mai mare, comparativ cu persoanele sanatoase.

 

Daca ai afectiuni cardiace, sa iti mentii sanatatea in sezonul rece si ploios (mai ales ca vremea este atat de capricioasa la inceputul primaverii) reprezinta adevarate provocari. Pentru cei cu o boala arteriala coronariana (numita si cardiopatie ischemica), temperaturile reci pot declansa episoade de ischemie cardiaca (privarea de oxigen a muschiului inimii), cauzand astfel episoade de angina pectorala sau chiar atacuri de cord.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru persoanele care sufera de insuficienta cardiaca, o scadere rapida a temperaturii din mediul inconjurator poate duce la o agravare subita a simptomelor, la un risc crescut de spitalizare si chiar la un risc mai mare de deces, spun specialistii.

 

Astfel, pentru orice persoana care stie ca sufera de boli de inima, zilele reci de la finalul iernii sau inceputul primaverii inseamna ca trebuie sa fie si mai precauta decat in mod normal. Din fericire, aceste precautii pe care trebuie sa ti le asumi nu sunt masuri foarte complicate.

De ce temperaturile scazute si zilele reci si umede sunt elemente care iti afecteaza inima

Faptul ca petreci timp intr-un mediu rece si umed face ca organismul tau sa fie nevoit sa faca anumite "ajustari" fiziologice, pentru a pastra temperatura corpului normala. Aceste ajustari normale pot reprezenta o adevarata provocare pentru persoanele cu boli cardiovasculare. Printre alte lucruri, temperaturile scazute din aceasta perioada pot face ca:

  • ritmul inimii tale sa creasca;
  • tensiunea ta arteriala sa creasca;
  • inima ta sa functioneze (sa pompeze sangele) mai greu;
  • o crestere a tendintei de coagulare a sangelui sa fie observata.

Cardiacii trebuie sa fie precauti in aceasta perioada

Toti factorii enumerati mai sus pot duce la probleme cardiace acute in cazul persoanelor care sufera de boli de inima. Desi toata lumea trebuie sa fie precauta atunci cand se afla intr-un mediu cu temperaturi scazute, fie pe ploaie, fie pe zapada, aceste masuri de precautie sunt indeosebi importante daca ai o problema a inimii.

Asadar, urmeaza aceste recomandari:

1. Limiteaza expunerea la frig sau la vremea umeda, cu temperaturi mici

E bine sa limitezi timpul pe care il petreci afara, daca vremea este rece, iar daca esti nevoit sa iesi afara, imbraca-te bine, cu cateva straturi de haine, acopera-ti mainile si picioarele si poarta sosete si pantofi caldurosi.

2. Nu te solicita prea mult din punct de vedere fizic

 
 

Asa cum orice om stie, fie ca locuim la oras sau la sat, datul zapezii este un mod de a face miscare, insa nu trebuie sa iti soliciti corpul si inima prea tare. Activitatea de a da zapada este o modalitate sigura prin care o persoana cu boli cardiace poate declansa o urgenta medicala, cum ar fi angina pectorala, atacul de cord, insuficienta cardiaca si decesul subit.

Daca ai de gand sa dai zapada din curte sau din zona blocului tau, fa-o atunci cand este depusa in strat mic, cam de 2,5 cm sau mai mic. Foloseste o lopata mica si impinge (in loc sa ridici lopata) zapada. Sa nu uitam ca multi cardiologi insista ca pacientii cardiaci sa nu dea deloc zapada in acest fel si sa se odihneasca in zilele reci si umede.

3. Nu permite sa te incalzesti prea tare cand stai afara

Daca te imbraci cu haine prea calduroase atunci cand te implici intr-o activitate fizica, asta inseamna ca, fara sa iti dai seama, corpul tau se va incalzi mai mult decat e cazul.

Supraincalzirea, la randul ei, face ca vasele de sange sa se dilate brusc, ceea ce poate duce la hipotensiune (o tensiune arteriala extrem de scazuta) in cazul unei persoane care sufera de boli cardiace. Daca esti afara, in frig, si simti ca transpiri, atunci corpul tau e supraincalzit. Daca ai o boala de inima, ia in considerare faptul ca transpiratia este un semn ce indica un pericol. Inceteaza orice activitate faci in acel moment si intra in casa.

4. Fa-ti vaccinul antigripal

Inainte de debutul iernii, cand te sfatuieste medicul tau, este bine sa iti faci vaccinul care te protejeaza de virusul gripei. Sa nu uitam ca iarna iti creste sansele de a face gripa, din cauza umiditatii scazute adusa de vremea rece si de mediul cald din locuinta ta. Gripa este extrem de periculoasa in cazul oricarei persoane care are afectiuni ale inimii. Asa ca vaccineaza-te inainte de a suferi complicatii. Iar daca simti ca ai simptome precum cele ale gripei, discuta cu medicul tau inainte de a apela la automedicatie.

5. Nu bea alcool

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evita alcoolul inainte de a iesi afara. Alcoolul iti dilata vasele de sange din piele, facandu-te sa te simti incalzit, in timp ce, de fapt, iti "indeparteaza" caldura din organele tale vitale. Asa ca este important sa eviti cu totul consumul de alcool in perioadele reci ale anului, mai ales daca ai boli de inima.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0