Cum este evaluat si tratat un pacient cu manifestari reumatologice in cadrul unei afectiuni tiroidiene?

Manifestarile musculo-scheletale secundare disfunctiei tiroidiene sunt de multe ori motivul de prezentare al pacientilor la medicul reumatolog. Pacientii diagnosticati si cunoscuti cu o afectiune tiroidiana (hipotiroidism, hipertiroidism, tiroidite autoimune) pot dezvolta pe parcursul bolii manifestari articulare si musculare.

Se intampla insa si situatia inversa, in care un pacient ajunge sa fie diagnosticat cu o afectiune tiroidiana ca urmare a investigatiilor facute pentru a afla cauza suferintei musculare, articulare sau teno-sinoviale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tiroida este o glanda endocrina cu un important rol in dezvoltarea si functionarea armonioasa a organismului. Tiroida secreta doi hormoni: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Secretia de hormoni tiroidieni este controlata de catre hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) eliberat de glanda hipofiza. Afectiunile tiroidiene sunt mai frecvente in randul femeilor. Glanda tiroida poate elibera hormoni tiroidieni in exces (hipertiroidism) sau intr-o cantitate insuficienta (hipotiroidism), cu efecte la nivelul intregului organism.

Semnele si simptomele hipotiroidiei

Sunt reprezentate de oboseala, crestere in greutate in ciuda apetitului scazut, intoleranta la frig, piele rece si uscata, incetinirea ritmului cardiac (scade frecventa cardiaca), constipatie (prin incetinirea tranzitului intestinal), apatie, voce ragusita, par uscat, unghii fragile, tulburari ale ciclului menstrual.

Pe langa aceste semne si simptome, pacientii cu hipotiroidism pot prezenta in evolutia bolii si manifestari reumatologice precum:

•       Sindromul de tunel carpian

•       Afectare musculara

•       Afectare articulara

Sindromul de tunel carpian poate fi intalnit la 10% din pacientii cu hipotiroidism. Apare ca si consecinta a depunerii de material mucoid in tesutul interstitial si determina compresia nervului median la nivelul tunelului carpian de la incheietura mainii. Pacientul are furnicaturi si amorteala la nivelul primelor trei degete ale mainii, aceste simptome pot fi insotite de durere in aceeasi zona. Diagnosticul de sindrom de tunel carpian se pune pe baza simptomelor pacientului, pe semnele clinice si se confirma prin ecografie a articulatiei pumnului si prin EMG (electromiografie care arata o incetinire a conducerii nervoase).

Spre deosebire de sindromul de tunel carpian ce apare la persoane a caror activitate presupune activitati repetitive ale mainilor, la care repausul, tratamentul cu AINS sau infiltratiile cu cortizon au efecte favorabile, la pacientii la care sindromul de tunel carpian apare ca si consecinta a hipotiroidiei, controlul functiei tiroidiene prin tratamentul stabilit de endocrinolog duce la ameliorarea simptomatologiei.

Se considera ca orice femeie cu sindrom de tunel carpian nou aparut care nu are o activitate fizica intensa ce presupune miscari repetitive ale mainilor, trebuie investigata pentru hipotiroidie, deoarece aceasta ar putea fi cauza sindromului de tunel carpian.

Afectarea musculara

Pacientii cu hipotiroidie prezinta frecvent dureri musculare, redoare si oboseala musculara, crampe musculare, mai rar hipertrofie musculara. Simptomele sunt agravate de frig si inactivitate. Durerile si crampele musculare pot aparea la efort, la urcatul si coboratul scarilor. Durerile musculare, redoarea si oboseala musculara pun problema diagnosticului diferential cu fibromialgia, o suferinta ce apare frecvent la femei de varsta medie intr-un context al unor semne si simptome clinice polimorfe.

Pacientii cu hipotiroidism sever (mixedem) pot prezenta dureri musculare si slabiciune musculara importanta la nivelul umerilor si coapselor. Analizele de sange arata valori crescute ale CK (creatin-kinaza). Sunt cazuri in care slabiciunea musculara importanta si cresterile CK pun in discutie diagnosticul diferential cu polimiozita, diagnosticul diferential este facut pe baza analizelor de imunologie si pe rezultatul biopsiei musculare.

Afectarea articulara

Pacientii cu hipotiroidism pot prezenta o afectare articulara care mimeaza poliartrita reumatoida. Acestia pot avea dureri la nivelul articulatiilor mici ale mainilor, cu distributie simetrica la ambele maini, redoare matinala (senzatia de „articulatii intepenite” dimineata, care isi recapata mobilitatea intr-un timp variabil) intr-un mod similar cu cel din poliartrita reumatoida. Spre deosebire de poliartrita reumatoida, radiografia de maini este normala la un pacient cu hipotiroidie. Manifestarile articulare sunt reversibile odata cu obtinerea eutiroidiei prin tratamentul de substitutie hormonala tiroidiana.

Pacientii cu hipotiroidie pot prezenta valori crescute ale acidului uric seric (consecinta a scaderii eliminarii renale a acidului uric). Tratamentul de substitutie hormonala tiroidiana, prin obtinerea statusului de eutiroidie duce la normalizarea uricemiei. Pacientii cu hipotiroidie pot asocia guta.

O alta asociere pe care un pacient cu hipotiroidie o poate avea este cea cu condrocalcinoza (pseudoguta). La nivelul articulatiilor mari (genunchiul de exemplu) analiza lichidului sinovial arata prezenta cristalelor de pirofosfat de calciu dihidrat, acesta este extrem de vascos ca urmare a unui nivel crescut de acid hialuronic. Aceasta productie crescuta de acid hialuronic este determinata de TSH (hormon de stimulare tiroidiana) care la un pacient cu hipotiroidie are valori serice crescute.

La un pacient cu hipertiroidie, semnele si simptomele cele mai frecvente sunt reprezentate de scadere in greutate in conditile unui aport alimentar crescut, tranzit intestinal accelerat, intoleranta la caldura, piele calda si umeda, tremor al extremitatilor, palpitatii, insomnie, stare de agitatie.

Pe langa aceste semne si simptome, pacientii cu hipertiroidism pot prezenta in evolutia bolii si manifestari reumatologice precum:

•       Afectarea musculara (miopatia)

•       Osteopenia

•       Capsulita adeziva a umarului

Miopatia consta in slabiciune musculara la nivelul umerilor si coapselor. Daca pacientul cu hipertiroidism nu este tratat, aceasta slabiciune musculara tinde sa devina generalizata. In schimb, tratamentul antitiroidian corect stabilit duce la disparitia simptomelor.

Osteopenia este consecinta stimularii resorbtiei osoase de catre hormonii tiroidieni (aflati  in exces la un pacient hipertiroidian). Acest fapt duce la scaderea densitatii minerale osoase. Practic, pentru o femeie aflata la menopauza, hipertiroidismul reprezinta un factor de risc suplimentar pentru scaderea densitatii minerale osoase si a osteoporozei.

Capsulita adeziva a umarului se intalneste la aproximativ 10% din pacientii cu hipertiroidism. Poate fi manifestarea de debut a bolii. Pacientii au o limitare a miscarilor in articulatia umarului si durere locala. Suferinta se trateaza prin medicatia antitiroidiana si persista atat timp cat exista dezechilibru hormonal tiroidian.

In concluzie, succesul diagnosticarii si tratarii unui pacient cu o afectiune tiroidiana care are si manifestari reumatologice consta intr-o buna coloborare intre medicul reumalotolog si endocrinolog. Tratamentul endocrinologic si obtinerea statusului de eutiroidie duce la ameliorarea manifestarilor reumatologice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0