Cum combati sindromul de ochi uscat, in functie de anotimp?

Sindromul de ochi uscat este caracterizat de lipsa secreției lacrimale. Acesta se manifestă prin simptome precum înroșirea ochilor sau lăcrimarea excesivă. Din păcate, nu există un tratament care să vindece sindromul de ochi uscat, însă există o serie de remedii care pot ușura simptomele acestuia, cum ar fi lacrimile artificiale și evitarea factorilor care agravează simptomatologia. Să vedem în cele ce urmează cum se gestionează sindromul de ochi uscat în general, dar și în funcție de anotimp.

În primul rând, sindromul de ochi uscat trebuie să fie diagnosticat de un specialist. Simptomele acestui sindrom sunt similare cu cele ale unei alergii, iar din această cauză aceste două afecțiuni sunt adesea confundate. Dacă apar simptome precum mâncărime oculară sau senzația de arsură, e posibil să fie vorba despre o reacție alergică.

Sindromul de ochi uscat cauzează disconfort indiferent de sezon, de aceea e important ca pacientul să apeleze la ajutor de specialitate. Un oftalmolog poate stabili diagnosticul de sindrom de ochi uscat și poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor. Sindromul de ochi uscat poate fi calmat sau accentuat în funcție de anotimp. Temperaturile, umiditatea și alergenii sezonieri pot contribui la declanșarea simptomelor specifice sindromului de ochi uscat.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cine este la risc să dezvolte sindromul de ochi uscat?

Sindromul de ochi uscat poate afecta pe oricine, dar anumite grupuri de persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Persoanele mai în vârstă

Oamenii în vârstă sunt mai susceptibili să dezvolte sindromul de ochi uscat, deoarece producția naturală de lacrimi poate scădea odată cu îmbătrânirea.

Genul feminin

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte sindromul de ochi uscat. Aceasta poate fi în parte din cauza modificărilor hormonale care apar în timpul sarcinii, menopauzei sau în timpul folosirii anumitor contraceptive orale.

Oamenii care stau mult timp în fața dispozitivelor digitale

Oamenii care petrec mult timp în fața ecranelor de computer, tablete sau telefoane inteligente pot prezenta un risc crescut de a dezvolta sindromul de ochi uscat din cauza scăderii frecvenței clipirii și a efortului crescut al ochilor.

Persoanele care iau anumite medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele, descongestionantele, antidepresivele și contraceptivele orale, pot reduce producția de lacrimi sau pot afecta calitatea lacrimilor, contribuind astfel la dezvoltarea sindromului de ochi uscat.

Pacienții cu boli de ochi

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni oculare, cum ar fi blefarita (inflamația marginilor pleoapelor) sau keratoconjunctivita sicca (inflamația corneei și a conjunctivei), pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta sindromul de ochi uscat.

Sindromul de ochi uscat primăvara

Unul dintre principalii factori care irită ochii și agravează simptomele sindromului de ochi uscat pe timp de primăvară este polenul. Alergiile, combinate cu sindromul de ochi uscat, pot cauza o serie de simptome neplăcute. Medicamentele antihistaminice vor calma reacțiile alergice, iar pacientul se va simți mai bine. Loratadina este un antihistaminic de generație nouă, non-sedativ, care poate fi eficient în tratarea simptomelor alergice, cum ar fi strănutul, mâncărimea nazală și ochii apoși. Cetirizina este un alt antihistaminic popular, disponibil fără prescripție medicală, care poate ajuta la calmarea simptomelor alergice cum ar fi strănutul, mâncărimea ochilor și a nasului și rinoreea.

Sindromul de ochi uscat vara

Temperaturile crescute și umiditatea din aer sunt benefice pacienților cu sindrom de ochi uscat, așa că pe timpul verii aceștia nu vor avea de-a face prea mult cu simptomele neplăcute ale afecțiunii de care suferă.

Sindromul de ochi uscat toamna

Odată cu instalarea toamnei, apar alergenii iar aerul devine din ce în ce mai uscat - asta înseamnă că sindromul de ochi uscat devine mai accentuat, simptomele fiind acutizate. Antihistaminicele vor ușura simptomele cauzate de reacții alergice. Și purtarea unor ochelari poate proteja ochii de alergeni.

Sindromul de ochi uscat iarna

Aerul din ce în ce mai uscat accentuează simptomele sindromului de ochi uscat. Nu numai aerul de afară devine mai uscat, ci și cel din interior, din cauza caloriferelor și a altor surse de încălzire a casei. Folosirea unui umidificator pentru combaterea aerului uscat din interior poate fi de mare ajutor pentru pacienții cu sindromul de ochi uscat (se poate pune inclusiv un vas cu apă pe calorifer pentru a regla umiditatea în cameră). De asemenea, atunci când petrece mult timp în aer liber, pacientul poate purta ochelari pentru a-și proteja ochii de vânt.

Alte recomandări petnru pacienții cu sindromul de ochi uscat

Pe lângă tratament, pacientul cu sindrom de ochi uscat ar trebui să își ia câteva măsuri de protecție. 

Evitarea fumului de țigară și a prafului

Pacientul ar trebui să nu fumeze și să evite locurile în care se fumează întrucât fumul de țigară agravează simptomatologia specifică acestui sindrom. De asemenea, se va evita, pe cât posibil, și expunerea la praf, la aer rece sau la vânt, în măsura în care acest lucru este posibil.

Atenție la ecrane!

Atunci când se folosesc dispozitive cu ecran precum telefonul, tableta, laptopul sau televizorul, pacientul va evita să țină dispozitivele cu pricina prea aproape de ochi întrucât acest lucru îi poate irita și mai tare ochii. O regulă bună pentru sănătatea ochilor este să se urmeze regula „20-20-20”: la fiecare 20 de minute, persoana să se uite la ceva aflat la cel puțin 20 de metri distanță timp de aproximativ 20 de secunde. Acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii oculare și la relaxarea mușchilor ochiului. Clipitul ajută la menținerea ochilor umezi și la protejarea suprafeței acestora. În fața ecranelor, tendința de a clipi poate scădea, așa că e important ca oamenii care stau mult în fața acestora să aibă în vedere să clipească mai des pentru a evita uscăciunea ochilor. 

Utilizarea lacrimilor artificiale

Lacrimile artificiale sunt de mare ajutor pacientului care a primit diagnosticul de sindrom de ochi uscat, așa că acesta ar trebui să aibă mereu la îndemână picăturile. Lacrimile artificiale sunt soluții oftalmice special formulate pentru a înlocui lacrimile naturale și a lubrifia ochii. Acestea pot ajuta la calmarea simptomelor de ochi uscat, cum ar fi senzația de uscăciune, iritație, senzație de nisip în ochi sau senzația de arsură. De asemenea, pot ajuta la protejarea suprafeței ochilor și la prevenirea deteriorării corneei.

Este important ca mai întâi să mergi la oftalmolog pentru a determina ce tip de lacrimi artificiale sunt cele mai potrivite pentru tine, deoarece există diferite formule disponibile în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Lacrimile artificiale pot conține, unele dintre ele, ingrediente speciale pentru a ajuta la menținerea umidității pe termen lung, în timp ce altele pot fi mai potrivite pentru utilizarea pe termen scurt sau pentru anumite condiții specifice ale ochilor.

Lacrimile naturale conțin electroliți, cum ar fi sodiul, potasiul și clorul, care ajută la menținerea echilibrului osmotic al ochilor, deci anumite lacrimi artificiale pot include și acești electroliți pentru a recrea condițiile naturale ale lacrimilor. Lacrimile artificiale conțin și substanțe vâscoase, cum ar fi carboximetilceluloza sau hialuronatul de sodiu, care ajută la menținerea unui film lacrimal mai consistent și la prelungirea timpului de umectare a ochilor.

Folosirea altor picături sau unguente

Unguentele oftalmice sunt mai dense decât picăturile și pot fi mai potrivite pentru utilizarea pe timp de noapte, deoarece oferă o hidratare mai îndelungată a ochilor. Acestea au ca bază o substanță uleioasă, cum ar fi vaselina sau parafina lichidă, pentru a oferi o lubrifiere îndelungată și pentru a menține umiditatea, iar unele pot conține vitamine și nutrienți, cum ar fi vitamina A. Uneori, medicul poate recomanda utilizarea unor picături oftalmice care blochează canalele lacrimale pentru a preveni scurgerea rapidă a lacrimilor și pentru a menține ochii umectați pentru mai mult timp. Un studiu recent a demonstrat că utilizarea picăturilor oftalmice care conțin acid eicosapentaenoic (EPA) și acizi docosahexaenoic (DHA) are un efect pozitiv asupra întregului sistem de suprafață oculară și ar putea fi o strategie terapeutică complementară pentru tratarea sindromului de ochi uscat.

Alimentația potrivită și suplimentele alimentare

Există și câteva suplimente alimentare care au fost asociate cu ameliorarea simptomelor sindromului de ochi uscat. Unele studii au arătat că acizii grași Omega 3, în special acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), pot avea efecte benefice asupra calității lacrimilor și asupra simptomelor de ochi uscat. Acești acizi grași se găsesc în special în pește gras, cum ar fi somonul, heringul, sardinele și macroul, precum și în suplimentele cu ulei de pește (e important să fie alese unele de calitate, certificate, de aceea e bine să se ceară sfatul medicului înainte).

Uleiul de semințe de in este o altă sursă bogată de acizi grași Omega 3, în special de acid alfa-linolenic (ALA), care poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea calității lacrimilor. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor și poate ajuta la menținerea unui film lacrimal sănătos. Alimente precum morcovii, spanacul, cartofii dulci și dovleacul sunt surse bogate de vitamina A.

Vitaminele C și E sunt antioxidante pot ajuta la protejarea ochilor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și pot contribui la menținerea sănătății ochilor. Fructele și legumele proaspete, cum ar fi citricele, căpșunile, ardeii grași, nucile și semințele, sunt surse bune de vitamina C și E.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Eye Institute - At a glance: Dry Eye
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/dry-eye
Cleveland Clinic - Dry Eye
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24479-dry-eye
BMJ Journals - Modern approach to the treatment of dry eye, a complex multifactorial disease: a P.I.C.A.S.S.O. board review
https://bjo.bmj.com/content/105/4/446
Studiul „Modern approach to the treatment of dry eye, a complex multifactorial disease: a P.I.C.A.S.S.O. board review”, apărut în British Journal of Ophthalmology 2021;105:446-453, https://doi.org/10.1136/bjophthalmol-2019-315747, autori: Aragona P, Giannaccare G, Mencucci R et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0