Cum ajutam in mod natural eliminarea pietrelor de la rinichi

Pietrele la rinichi se formează atunci când cantități mari de calciu, sodiu și acid uric nu pot fi eliminate de organism și se cristalizează. Pietrele mici la rinichi pot trece prin tractul urinar fără tratament. În cazul în care pietrele de rinichi sunt mari sau blochează tractul urinar ori provoacă dureri mari poate fi necesar tratament de urgență. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Eliminarea pietrelor la rinichi poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni și este un proces dureros, mai ales dacă dimensiunile pietrelor sunt mari. Pe lângă dureri, apar și alte simptome neplăcute precum: urinări frecvente, amețeli, greață, vomă, dar și transpirație abundentă.

Poți accelera eliminarea pietrelor la rinichi folosind câteva remedii naturale eficiente. În cazul în care acestea nu funcționează în timp util, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Cum ajutăm în mod natural eliminarea pietrelor de la rinichi

Băile calde de șezut 

Stai de 2-3 ori pe zi cu partea inferioară a corpului, în special cu zona pelvină și cea abdominală, în apă caldă. Aceasta va favoriza relaxarea și dilatarea mușchilor și a canalelor pe care organismul tău le folosește pentru a elimina piatra de la rinichi.

Cât mai multă mișcare 

Săriturile pe loc, dar și mersul alert te pot ajuta, datorită gravitației, să elimini mai ușor pietrele de la rinichi. Acestea migrează mai ușor către "ieșire"  dacă stai în poziție verticală.

Hidratarea intensă 

În cele mai multe cazuri, consumul suficient de lichide suficiente este cel mai bun mod de a ajuta la prevenirea majorității tipurilor de pietre la rinichi. Consumul de lichide îți menține urina diluată și ajută la eliminarea mineralelor care ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi.

Dar și alte lichide, cum ar fi băuturile din citrice, pot ajuta, de asemenea, la prevenirea pietrelor la rinichi. Unele studii arată că băuturile din citrice, cum ar fi limonada și sucul de portocale, protejează împotriva pietrelor la rinichi, deoarece conțin citrat, care împiedică transformarea cristalelor în pietre.

Cantitatea de lichide pe care trebuie să o consumi depinde și de vreme și de nivelul tău de activitate. Dacă locuiești, lucrezi sau practici exerciții fizice când este foarte cald afară, este posibil să ai nevoie de mai multe lichide pentru a înlocui fluidele pe care le pierzi prin transpirație.  

Dacă, în general, este bine să bei multă apă, dacă ai pietre la rinichi, cantitatea de lichide trebuie cel puțin dublată. Cu fiecare urinare, ești mai aproape de eliminarea pietrelor de la rinichi.

Oțetul de mere 

Un studiu din 2019 a constatat că acidul acetic din oțet ajută la reglarea citratului și a calciului în urină - atât calciul, cât și citratul ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi 1.

De asemenea, se crede că aciditatea oțetului de mere ajută la fărâmițarea pietrelor la rinichi, dar grăbește și eliminarea acestora. Toate tipurile de oțet conțin acid acetic și pot fi folosite în sosurile de salată și în alte feluri de mâncare. 

Consumă 1 lingură de oțet de mere dimineața, pe stomacul gol, una la prânz, iar seara o linguriță. Pentru a îl consuma cu ușurință, amestecă oțetul de mere cu miere naturală sau diluează-l în apă.

Zeama de lămâie și ulei de măsline 

Sucul de lămâie poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, în special a pietrelor de calciu, deoarece conține citrat. Calciul și oxalatul au o afinitate unul pentru celălalt, ceea ce înseamnă că se vor lipi împreună, formând oxalatul de calciu. Când acest lucru se întâmplă în tractul urinar, apar pietrele la rinichi.  Un mic studiu din 2017 publicat în Journal of Urology arată că un consum de doi litri de apă cu 100 de mililitri de suc de lămâie pe zi a scăzut rata de formare a pietrelor de la 1,00 la 0,13 de persoană pe an 2.

Alte citrice bogate în citrat sunt grepfrutul, portocalele și mandarinele.

Dar și un amestec obținut din zeamă de lămâie și ulei de măsline este ideal pentru persoanele care nu au pietre la rinichi de dimensiuni mari. Amestecă ¼ cană de zeamă de lămâie cu ¼ cană de ulei de măsline și consumă acest amestec în două reprize pe parcursul zilei. Imediat după ce bei acest amestec, asigură-te că bei cel puțin 1 ½ pahar cu apă.

Rodia

Atât semințele de rodie, cât și sucul, ajută la eliminarea pietrelor la rinichi datorită proprietăților astringente. Mănâncă o rodie întreagă pe zi sau consumă suc de rodie și vei grăbi eliminarea pietrelor.

Frunzele de urzică

Urzicile au efecte diuretice și, totodată, au și efecte antibacteriene, așadar facilitează eliminarea pietrelor la rinichi. Consumă 2-3 căni de ceai de urzică pe zi. Infuzează 2 lingurițe de urzici uscate într-o cană de apă fierbinte, iar după 10 minute consumă ceaiul obținut.

Pepenele 

Potasiul care se regăsește din belșug în pepene este esențial pentru menținerea rinichilor sănătoși, reglând și menținând nivelul optim de aciditate al urinei. Pe lângă potasiu, pepenele conține și o cantitate mare de apă, care ajută de asemenea la eliminarea pietrelor.

Fasolea roșie 

Nu întâmplător această fasole seamănă cu rinichii, având aceeași formă. Sursă excelentă de magneziu, fasolea roșie reduce simptomele asociate cu pietrele la rinichi. Fierbe fasolea roșie preț de 6 ore, apoi strecoară apa în care a fiert fasolea și consum-o după ce se răcește.

Țelina

Și țelina ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, dar și la prevenirea formării altor pietre. Poți consuma telina ca atare, dar poți folosi și semințele de țelină pe post de condiment pentru mâncare ori chiar pentru a prepara ceai.

Busuiocul 

Ceaiul de busuioc conține minerale care ajută la echilibrarea acidului uric. Dacă ai pietre la rinichi, consumă zilnic ceai de busuioc sau chiar o lingură de pastă de busuioc preparată în blender. Poți mânca pasta ca atare, dimineața, ori o poți folosi pe post de dressing pentru salate sau pe post de sos pentru un fel principal.

Bea suc de iarbă de grâu

Iarba de grâu crește cantitatea de urină și este eficientă și în curățarea rinichilor. Prin urmare, bea 100 de mililitri de suc de iarbă de grâu, după care crește cantitatea consumată. În felul acesta, se reduc posibilele efecte secundare.

Consumă ceai de păpădie

Păpădiile sunt surse bune de vitaminele A, B, C și D, precum și de potasiu, fier și zinc; rădăcinile sunt folosite ca tonic pentru ficat, stimuland producția de bilă. Frunzele de păpădie, în schimb, au proprietăți diuretice. În caz de pietre la rinichi, bea 3 până la 4 căni pe zi de ceai de păpădie.  

Bea ceai verde

Un studiu publicat în 2018 a constatat că persoanele care au consumat ceai verde au un risc mai mic de a dezvolta pietre la rinichi decât cele care nu consumă ceai.

De altfel, specialiștii spun că proprietățile antioxidante ale ceaiului verde ajută la prevenirea formării pietrelor.

Redu consumul de alimente bogate în oxalați 

Dieta are un impact semnificativ asupra formării pietrelor la rinichi. Specialiștii recomandă să consumi o dietă care include fructe și legume, cereale integrale și cantități limitate de proteine sănătoase pentru inimă pentru a preveni pietrele la rinichi. Dieta DASH (DASH înseamnă Dietary Approaches to Stop Hypertension) este o opțiune care se încadrează în aceste recomandări.

În plus, un studiu mai vechi a arătat că persoanele care au urmat îndeaproape dieta în stil DASH au avut un risc redus cu 55% până la 60% de a se confrunta cu pietre la rinichi în comparație cu cei care nu au făcut-o.

Dacă ai pietre la rinichi, ar trebui să eviți următoarele alimente pentru a ajuta la reducerea cantității de oxalat din urină:

  • nuci și produse din nuci
  • arahide – care sunt leguminoase, nu nuci și sunt bogate în oxalat
  • rubarbă
  • spanac
  • tărâțe de grâu

Redu sodiul

Riscul de a dezvolta pietre la rinichi crește atunci când consumi mult sodiu. Sodiul se găsește sare, dar și în multe alimente conservate, ambalate și fast-food. Se întâlnește, de asemenea, în multe condimente, dar și în carne.

Limitează proteinele animale

Consumul de proteine animale poate crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Limitează consumul de proteine animale, inclusiv:

  • carne de vită, pui și porc, în special organe
  • ouă
  • pește și crustacee
  • lapte, brânză și alte produse lactate

Deși poate fi necesar să limitezi cantitatea de proteine ​​animale pe care o consumi în fiecare zi, trebuie să te asiguri că consumi suficiente proteine. Poți consuma fasole, mazăre uscată și linte, care sunt alimente pe bază de plante, bogate în proteine și sărace în oxalat.

Obține suficient calciu din alimente

În cantități potrivite, calciul poate bloca alte substanțe din tractul digestiv care pot duce la apariția pietrelor la rinichi. Cel mai bine ar fi să obții calciu din alimente cu conținut scăzut de oxalat, pe bază de plante, cum ar fi sucuri fortificate cu calciu, cereale, pâine, unele tipuri de legume și unele tipuri de fasole.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Dietary vinegar prevents kidney stone recurrence via epigenetic regulations”, EBioMedicine. 2019 Jul, Wei Zhu, Yang Liu, Yu Lan, Xiaohang Li, Lianmin Luo, Xiaolu Duan, Ming Lei, Guanzhao Liu, Zhou Yang, Xin Mai, Yan Sun et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6642359/
2 Studiul „Long-Term Lemonade Based Dietary Manipulation in Patients With Hypocitraturic Nephrolithiasis”, Journal of Urology, 2017, David E. Kang, Roger L. Sur, George E. Haleblian, Nicholas J. Fitzsimons, Kristy M. Borawski, and Glenn M. Preminger
https://www.auajournals.org/doi/abs/10.1016/j.juro.2006.11.058
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Definition & Facts for Kidney Stones
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-stones/definition-facts


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0