Cromoterapia in designul interior - poate culoarea camerei sa iti influenteze starea de spirit?

Lumina este compusa din culori, dar si din elemente chimice si emotionale – pe acest principiu functioneaza cromoterapia, adica terapia care foloseste culorile pentru a vindeca mintea, trupul si spiritul. Atunci cand lumina este receptata de celulele fotoreceptoare de la nivelul retinei, se transforma in impulsuri electrice, care la randul lor elibereaza anumiti hormoni.

Fiecare culoare are un efect asupra mintii si a corpului asa ca putem folosi culorile pentru a obtine anumite efecte. O serie de studii facute in domeniu au dovedit faptul ca organismul raspunde emotional si psihologic in mod diferit la anumite culori.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a beneficia de efectele cromoterapiei, iti poti amenaja camerele tinand cont de principiile de baza ale terapiei prin culori.

Iata ce proprietati au culorile la nivel emotional si mental:

Rosu – aceasta nuanta intensa sporeste energia, imbunatateste starea de spirit si stimuleaza buna functionare a ficatului. Totusi, daca te expui prea mult acestei culori, e posibil sa iti genereze oboseala permanenta ori o stare de agitatie, de furie. De aceea, este recomandat ca rosul sa fie folosit in doze mici, de preferat la nivel de decoratiune, nu pentru a colora peretii.

Verde – nuantele de verde ofera senzatia de prospetime si de apropiere de natura. Potrivit principiilor cromoterapiei, verdele imbunatateste vederea, echilibreaza tensiunea arteriala si faciliteaza odihna.

 

 

Galben – culoarea galben imbunatateste memoria si sporeste puterea de concentrare, ajutand totodata si la marirea stimei de sine. Din punct de vedere al organelor interne, galbenul stiumleaza buna functionare a pancreasului si amelioreaza problemele digestive. Este indicat ca galbenul sa fie folosit pentru camerele dedicate studiului si invatarii.

Albastru – nuantele de albastru sunt linistitoare si recomandate spatiilor de meditatie ori camerelor de odihna. Studiile indica si o ameliorare a simptomelor specifice astmului datorita culorii albastre.

Portocaliu – portocaliul stimuleaza creativitatea si umorul, fiind o nuanta ce indeamna la optimism. Totodata, nuantele de portocaliu amelioreaza oboseala cronica si problemele de natura respiratorie. Portocaliul este consierat ca fiind o culoare care aduce energie pozitiva.

Violet – violetul intareste intuitia si favorizeaza relaxarea. Aceasta culoare este recomandata pentru ameliorarea sau tratarea tulburarilor mentale si nervoase.

Daca alegi sa iti decorezi casa in functie de principiile cromoterapiei, trebuie sa intelegi ca nuantele calde si intunecate creeaza o atmosfera placuta, ce indeamna la relaxare si odihna, in timp ce nuantele puternice, contrastante, sporesc vitalitatea, avand un efect energizant.

Culorile tale favorite te vor face de asemenea sa te simti foarte bine, sporind productivitatea si creativitatea asa ca poti incerca sa le folosesti in spatiile in care sti ca vei petrece cel mai mult timp.

In cazul in care nuantele sunt asociate si folosite intr-un mod incorect, se va crea impresia de spatiu mai mic si in mod cert nu iti doresti asta. Daca nu te simti capabil sa faci alegerile corecte de unul singur, ideal ar fi sa apelezi la un specialist in design interior si in cromoterapie, care va sti exact ce e de facut in functie de fiecare incapere in parte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0