Vacanță 2020: cum să călătorești în siguranță

Situațiile care implică sănătatea la nivel fac necesare anumite măsuri pe care industria de turism trebuie să le aibă în vedere și să le implementeze. Pe măsură ce regulile de securitate publică și personală se relaxează și se încearcă reintrarea în normalitate, ne putem gândi și la vacanțe. Pentru a te pregăti de călătorie, e bine să ții cont de câteva sfaturi de siguranță.

Granițe și obiective turistice închise și zboruri anulate: acestea sunt doar câteva dintre măsurile luate de autoritățile din fiecare țară pentru a încetini răspândirea noului coronavirus. În acest context, vacanțele multor persoane au fost fie anulate, fie amânate pentru alte perioade. Însă, pe măsură ce restricțiile se ridică treptat, la nivel mondial, putem să ne gândim din nou la călătorii, chiar dacă într-un mod diferit: o vacanță în 2020 nu va semăna, cu siguranță, cu cele din anii trecuți. De ce sfaturi e bine să ții cont dacă ai de gând să pleci, totuși, într-o vacanță anul acesta?

Consultă-te cu agentul de turism

În cazul în care ți-ai rezervat o vacanță sau un city break printr-o agenție de turism, sfătuiește-te cu un reprezentant al acesteia pentru a afla care sunt opțiunile pe care le ai, dacă vrei să anulezi sau să reprogramezi. Dacă dorești, totuși, să călătorești, cele mai multe agenții îți pot modifica datele vacanței pentru o altă perioadă sau îți pot oferi vouchere valorice pentru a le folosi în termen de un an. În cazul în care nu ai apucat să-ți rezervi o vacanță pentru 2020, dar vrei totuși să mergi undeva anul acesta, asigură-te că pentru orice cumperi de acum înainte (bilete de avion, cazare etc.) ai o perioadă de anulare gratuită sau ți se permite să faci ulterior schimbări ale datelor fără să plătești suplimentar.

Informează-te despre condițiile de călătorie pe site-urile oficiale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă obișnuiești să-ți rezervi singur vacanțele, e necesar ca în această perioadă să te informezi despre condițiile de călătorie pentru fiecare destinație. Urmărește site-urile oficiale, precum cel al Ministerului de Externe, pentru a fi la curent cu orice actualizare a condițiilor de călătorie din fiecare țară. 

Înainte de a porni în vacanță, e important să achiziționezi și o asigurare de călătorie pentru toată perioada în care ești plecat. E bine să ai în vedere o asigurare care să includă cât mai multe beneficii (rambursări legate de întârzierea bagajelor, servicii medicale de urgență, asistență în caz de accident etc.).

Ia în calcul o vacanță aproape de casă

Poate că îți doreai ca anul acesta să ajungi într-o destinație exotică, la mii de kilometri de România și să petreci o vacanță deosebită sau, cel puțin, îți doreai să fie o destinație în afara țării. Pentru că nu se știe cum va evolua pandemia actuală și ce vor mai decide autoritățile din sănătate la nivel global și la nivel național, e bine să decizi unde călătorești bazându-te pe datele pe care le ai în prezent. De exemplu, poți merge:

- într-o zonă rurală sau un oraș din țară. Pentru destinația care te interesează, poți urmări când și în ce condiții se redeschid pensiunile sau te poți interesa dacă poți închiria o casă la țară (mai ales dacă mergi cu mai mulți membri ai familiei sau cu prieteni apropiați) sau o garsonieră ori apartament la oraș, unde te poți caza în condiții de siguranță pentru sănătate.

Dacă te cazezi la un hotel sau la o pensiune, va trebui să respecți anumite reguli de siguranță, pe care ți le vor aduce la cunoștință reprezentanții unității de cazare. La intrare, turistului i se ia temperatura și este direcționat spre aparatul unde își poate dezinfecta mâinile, după care merge la recepție, respectând distanțarea de 2 metri față de alte persoane.

Nu vor funcționa într-o primă etapă restaurantele, barurile, cafenelele și cofetăriile din incinta unității de cazare, servirea mesei se va face în regim room-service. Locurile special amenajate pentru fitness, saune, piscină interioară etc., rămân și ele închise. Lifturile vor fi folosite fie de persoane din aceeași familie, fie de cel mult două persoane străine una de alta, doar cu purtarea măștii de protecție.

- la munte sau la mare, cu cortul. În acest fel, te poți caza într-un loc liniștit, la distanță de alte persoane, având cu tine obiecte necesare aduse de acasă, precum haine, produse de îngrijire, medicamente, un gel pentru curățarea mâinilor, cum ar fi Guard X, cărți și orice consideri că îți mai trebuie pentru o vacanță reușită. Mâncarea o poți aduce de acasă sau, dacă ești aproape de o zonă populată, o poți cumpăra de la supermarketuri. 

Dacă mergi la plajă, în această perioadă trebuie respectate regulile de distanțare socială: astfel, între șezlongurile sau cearșafurile ori prosoapele de plajă utilizate de o familie trebuie lasat un spațiu de cel puțin 2 metri.

- la o rudă sau la prieteni din altă localitate. Dacă ai rude sau prieteni care locuiesc într-o zonă de munte sau de mare și au case și curți spațioase, le poți întreba dacă îți „închiriază” o cameră pentru câteva zile. Sau, pentru o schimbare de peisaj, dacă ai niște persoane dragi care ar fi deschise la ideea de a face schimb de case pentru o săptămână, merită explorată și această idee.

Încearcă o formă neconvențională de vacanță

De curând, a apărut și la noi în țară o formă de turism numită glamping. Dacă în cazul campingului, cazarea se face la cortul personal sau închiriat, în condiții de simplitate, glampingul este o formă de cazare într-un cort mai mare și mai luxos, o cabană de lux sau o iurtă. Practic, turistului i se oferă condiții asemănătoare celor de acasă în ceea ce privește confortul și facilitățile (pat dublu, WiFi, chiar spa, în unele locuri etc.). În România, au apărut astfel de posibilități de cazare în mai multe zone, printre care Brașov, Sovata, Iași și Vama Veche.

De asemenea, dacă te interesează o vacanță în mijlocul naturii, în care să ai parte de liniște, aer curat și peisaje de vis, poți alege o căsuță în copac. În aceste căsuțe de lemn, situate în general în zone de pădure, de munte sau la marginea lacurilor, mobilierul este fie rustic, fie modern, există baie, bucătărie utilată, în unele chiar și WiFi, accentul fiind pus pe confort și relaxare. În România, astfel de căsuțe se găsesc în zone precum Hunedoara, Suceava sau Sibiu.

Orice ai alege, asigură-te că respecți regulile de igienă și pe cele de distanțare socială în vigoare și bucură-te de vacanță!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Travel and Destinations - Tips for travelling after the coronavirus pandemic
https://www.travelanddestinations.com/tips-for-travelling-after-pandemic/
Ministerul Afacerilor Externe - Condiții de călătorie
http://www.mae.ro/travel-conditions
KOA - THE DIFFERENCE BETWEEN CAMPING VS GLAMPING | WHAT IS GLAMPING?
https://koa.com/blog/the-difference-between-camping-vs-glamping-what-is-glamping/
Hotărârea nr. 394 din 18 mai 2020
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/225876
ORDIN nr. 1.731/832/2020
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/225843

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0