Primele cazuri de infecție cu coronavirus au apărut mai devreme decât se credea?

Un cercetător din Seattle a găsit fișiere șterse din Google Cloud care dezvăluie 13 secvențe genetice parțiale pentru unele dintre primele cazuri de COVID-19 din Wuhan. Conform informațiilor găsite, noul coronavirus circula mai devreme de data primului focar major din piața de animale.

Găsirea originii SARS-CoV-2, coronavirusul responsabil de milioane de decese în întreaga lume, a fost în mare parte împiedicată de lipsa accesului la informații din China, unde au apărut pentru prima dată cazurile de COVID-19. Oficial, primul caz de COVID-19 a fost raportat la 1 decembrie 2019, având drept cauză un nou coronavirus numit ulterior SARS-CoV-2. Virusul ar fi putut proveni de la un animal și ar fi putut suferi mutații, astfel încât să poată provoca diverse forme de boală la om.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Între timp, un cercetător din Seattle a reușit să scoată la iveală fișiere șterse din Google Cloud care dezvăluie 13 secvențe genetice parțiale pentru unele dintre primele cazuri de COVID-19 în Wuhan. Secvențele nu înclină balanța către una dintre numeroasele teorii despre modul în care a apărut coronavirusul, deci nu sugerează nici că ar fi ieșit dintr-un laborator de înaltă securitate din Wuhan și nici că ar fi apărut în mod natural, ci pur și simplu susțin ideea că SARS-CoV-2 circula deja mai devreme de data primului focar major din piața de animale din Wuhan.

Primele cazuri de infectare cu noul coronavirus, mai vechi de luna decembrie 2019?

Pentru a stabili cu exactitate cum și unde a apărut virusul, oamenii de știință trebuie să găsească așa-numitul virus progenitor, cel din care au apărut toate celelalte tulpini. Până în prezent, primele secvențe sunt în principal cele eșantionate din cazurile apărute în piața Huanan din Wuhan, despre care se credea inițial că ar fi locul unde și-a făcut apariția pentru prima dată noul coronavirus, în luna decembrie a anului 2019. 

Cu toate acestea, cazurile de la începutul lunii decembrie și chiar din noiembrie 2019 nu au avut legătură cu acea piață, indicând destul de devreme în desfășurarea pandemiei că virusul a apărut dintr-un alt loc. South China Morning Post a descris nouă cazuri din noiembrie 2019, inclusiv detalii despre vârsta și sexul pacienților, menționând că nici măcar unul nu a fost confirmat a fi „pacient zero”.

Profesorul Yu Chuanhua de la Universitatea Wuhan a declarat pentru Health Times că înregistrările pe care le-a analizat au arătat două cazuri la mijlocul lunii noiembrie și un caz suspect pe 29 septembrie. Cam în același timp cu interviul profesorului Chuanhua, autoritățile sanitare chineze au emis un ordin care interzicea schimbul de informații despre epidemia de COVID-19 fără aprobare, iar la scurt timp după aceea, profesorul Chuanhua a contactat din nou Health Times, spune că acele cazuri din noiembrie nu au putut fi confirmate. 

În 2021, Raportul OMS-China a respins toate cazurile raportate înainte de 8 decembrie ca nefiind COVID-19 și a reînviat teoria conform căreia virusul ar fi putut proveni de la piața de animale din Wuhan.

În ceea ce privește analiza primelor secvențe genetice, cele din cazurile legate de piață includ trei mutații care lipsesc în probele de virus din cazurile care au apărut săptămâni mai târziu în afara pieței. Virusurile lipsite de aceste trei mutații se potriveau mai bine cu coronavirusurile găsite în liliecii cu potcoavă. Oamenii de știință sunt relativ siguri că noul coronavirus a apărut cumva de la lilieci, deci era logic să se presupună că și virusului progenitor i-ar lipsi aceste mutații. 

Însă dr. Jesse Bloom de la Howard Hughes Medical Institute din Seattle a descoperit că secvențele șterse - probabil unele dintre primele mostre - erau, de asemenea, lipsite de aceste mutații. Bloom este autorul principal într-o scrisoare publicată în mai 2021 în jurnalul științific Science, semnată de mai mulți cerectători, prin care se cerea o investigație imparțială asupra originilor coronavirusului.

În urmă cu aproximativ un an, 241 de secvențe genetice de la pacienții cu coronavirus dispăruseră dintr-o bază de date online numită Sequence Read Archive, menținută de Institutul Național de Sănătate (NIH) din SUA. Bloom a observat secvențele lipsă când a dat peste o foaie de calcul într-un studiu publicat în mai 2020 în jurnalul PeerJ în care autorii enumeră 241 de secvențe genetice ale SARS-CoV-2 până la sfârșitul lunii martie 2020. Secvențele au făcut parte dintr-un proiect al Universității Wuhan numit PRJNA612766 și ar fi fost încărcate în arhiva de citire a secvenței. Potrivit declarațiilor cercetătorului, acesta a căutat în baza de date a arhivelor după secvențe și a primit mesajul „Nu s-au găsit articole”.

Nu există niciun motiv științific pentru care datele ar fi trebuit șterse

Detalierea sa a dezvăluit că secvențele șterse au fost colectate de Spitalul Aisu Fu and Renmin de la Universitatea Wuhan și o preimprimare a cercetării publicate din acele secvențe sugera că proveneau din mostrele luate de la persoane suspecte de COVID-19 prin teste nazale, în zilele de început ale pandemiei.

Bloom nu a putut găsi nicio explicație pentru motivul pentru care secvențele au fost șterse, iar e-mailurile sale către persoanele care ar fi trebuit să aibă răspunsurile nu au primit niciun răspuns. Savantul spune că nu există un motiv științific plauzibil pentru ștergere: secvențele sunt perfect concordante cu probele descrise în studiu. De asemenea, nu există corecții la lucrare, care a fost obținută cu aprobarea subiecților umani, iar secvențierea nu prezintă dovezi de contaminare cu plasmidă. 

Prin urmare, concluzia lui Bloom este că secvențele au fost șterse pentru a li se ascunde existența. Cercetătorul consideră că examinarea mai profundă a datelor arhivate de la NIH și de la alte organizații ar putea ajuta la o imagine mai clară atât a originii, cât și a răspândirii timpurii a SARS-CoV-2.

În trecut, mai multe focare de boli infecțioase au fost urmărite până la origine, ajungându-se la virusuri care porniseră de la păsări, porci, lilieci și alte animale, care suferiseră mutații și deveniseră apoi periculoase pentru oameni. Cercetările legate de apariția coronaviruslui care provoacă boala COVID-19 continuă, multe echipe de oameni de știință încercând să afle de unde, cum și de ce a evoluat SARS-CoV-2 pentru a declanșa pandemia actuală.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Live Science - Scientist recovers coronavirus gene sequences secretly deleted last year in Wuhan 
https://www.livescience.com/deleted-covid-19-gene-sequences-found.html
bioRxiv - Recovery of deleted deep sequencing data sheds more light on the early Wuhan SARS-CoV-2 epidemic
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.18.449051v1.full.pdf
South China Morning Post - Coronavirus: China’s first confirmed Covid-19 case traced back to November 17
https://www.scmp.com/news/china/society/article/3074991/coronavirus-chinas-first-confirmed-covid-19-case-traced-back


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0