Pacienții oncologici, risc crescut de evoluție severă COVID-19 [studiu]

În ceea ce privește cazurile de cancer, acestea ajung la 18 milioane anual, afectând, astfel, un segment semnificativ de populație. Pacienții care au cancer sunt, în general, mai vulnerabili în fața infecțiilor, din cauza sistemului imunitar slăbit și a afecțiunilor preexistente.

În consecință, pacienții cu cancer care au contractat virusul SARS-CoV-2 pot avea un parcurs al bolii mai dificil față de restul populației, ceea ce a făcut absolut necesară studierea acestor cazuri. 

Anumite observații în privința acestui segment fragil de bolnavi au fost făcute pe baza severității simptomelor și a recuperării lente și dificile, precum și a numărului mare de decese.   

Un studiu1 publicat în iunie 2020, efectuat de către American Association for Cancer Research, s-a axat pe particularitățile pacienților bolnavi de cancer care au contractat virusul SARS-CoV-2. Studiul arată că bolnavii de cancer manifestă un risc crescut de evoluție severă a bolii COVID-19, precum și de deces, demonstrat pe mai multe aspecte și simptome ale bolii.

Studiul este observațional, axat pe informații colectate de la 14 spitale din provincia Hubei, din China, cu focus pe 105 pacienți cu cancer și 536 de de persoane fără tumori canceroase, ambele categorii având vârste similare și fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. În cadrul acestui studiu s-au analizat atât caracteristicile clinice, cât și parcursul bolii (deces, internare, dezvoltarea de simptome critice, cuplarea la ventilație mecanică etc.) la pacienții afectați de virusul SARS-CoV-2. S-au luat în considerare tipul și stadiul de cancer al fiecărui pacient, precum și tratamentele la care aceștia au fost supuși. Fiecare parametru a contat în analiza comportamentului de boală la acești pacienți.

Așadar, cercetătorii semnalează că pacienții bolnavi de cancere hematologice (precum leucemie, mielom și limfom), cancer pulmonar sau forme metastatice de cancer (stadiul IV de boală) au manifestat cele mai frecvente și severe simptome pe parcursul COVID-19. Persoanele bolnave de un tip de cancer hematologic sunt cei mai în pericol, având un sistem imunitar mult mai slăbit decât al pacienților cu tumori solide. 

Pacienții care au cancer au manifestat o frecvență similară a simptomaticii severe cu cea întâlnită la pacienții de COVID-19 fără cancer. Factorii de risc principali pentru un parcurs dificil al bolii și/sau deces sunt tipul de tumoră, stadiul bolii și comorbiditățile. În ceea ce privește tipul de cancer și severitatea afecțiunii, pacienții de cancer pulmonar au manifestat, de asemenea, un risc crescut de deces, de internare precum și de simptome critice și de cuplare la ventilație mecanică.  

În rândul pacienților bolnavi de cancer, cei care au suferit intervenții chirurgicale au prezentat un risc mai crescut de episoade severe, în timp ce grupul de pacienți care a primit numai tratament radioterapeutic nu a prezentat diferențe majore de manifestare a COVID-19 față de pacienții fără cancer. 

În cadrul cohortei de pacienți bolnavi de cancer, 12.26% au avut nevoie de radioterapie, 14.15% avut nevoie de chimioterapie, pe când 7.62% au fost supuși unei intervenții chirurgicale. De asemenea, 5.71% au primit tratament de imunoterapie timp de 40 de zile, înainte de infectarea cu noul coronavirus.    

Un fapt interesant este că pacienții care au fost supuși tratamentelor de imunoterapie au manifestat un risc mai crescut de deces, precum și de dezvoltarea de simptome mai severe.  Pacienții care au suferit intervenții chirurgicale au manifestat, de asemenea, un risc mai mare de deces, precum și de cuplare la ventilație mecanică.

În timp ce pacienții bolnavi de cancer și de COVID-19 împărtășesc anumite caracteristici epidemiologice cu populația generală, s-a remarcat o serie de asemenea caracteristici în plus la prima categorie. Pe lângă severitatea simptomelor și riscul crescut de internare, conectare la ventilația mecanică și deces, pacienții care au cancer infectați prezintă un risc de 10 ori mai mare de infecții nosocomiale (infecții spitalicești), ceea ce crește riscul de deces.  

 

Vaccinarea anti Covid 19 la pacientii cu cancer

Experții recomandă ca majoritatea pacienților cu cancer sau cu antecedente de cancer să primească un vaccin COVID-19. Deoarece situația pentru fiecare persoană este diferită, cel mai bine este să discutați despre riscurile și beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 cu medicul dumneavoastră de cancer, care vă poate sfătui.

Unii oameni ar putea avea umflarea sau sensibilitatea ganglionilor limfatici de sub braț în care au primit injecția. Acesta este adesea un răspuns normal al sistemului imunitar al organismului, care se pregătește să lupte împotriva unei viitoare infecții cu COVID-19.

Un ganglion limfatic umflat sub braț poate cauza îngrijorare, deoarece acesta poate fi, de asemenea, un semn al cancerului de sân (precum și al altor tipuri de cancer - vezi mai jos). Timpul necesar pentru ca ganglionii limfatici să se micșoreze din nou după vaccin poate fi de la câteva zile până la câteva săptămâni, deși acest lucru este încă în studiu. Dacă observați ganglioni limfatici umflați sau sensibili care nu dispar după câteva săptămâni (sau dacă aceștia continuă să devină mai mari), contactați medicul dumneavoastră pentru a discuta pașii următori.

Pentru cei cu orice tip de cancer sau cu antecedente de cancer: multe tipuri de cancer se pot răspândi la ganglionii limfatici din apropiere (și unele tipuri de cancer pot începe în ganglionii limfatici). Acest lucru poate face ca ganglionii sa se mareasca. Deoarece vaccinurile COVID pot provoca, de asemenea, mărirea ganglionilor limfatici, este important să discutați cu medicul dacă sunteți programat să faceți un test imagistic (cum ar fi un RMN sau o tomografie computerizată) în săptămânile după ce ați facut un vaccin COVID. În unele cazuri, medicii vă pot sfătui să amânați testul imagistic, dacă este posibil, astfel încât ganglionii limfatici umflați generati de din vaccin să nu fie confundați cu cancer. Dacă vi se face o scanare la scurt timp după ce ați primit vaccinul, este important să vă asigurați că medicii stiu  că ați facut vaccinul, astfel încât să poată lua în considerare acest lucru atunci când analizeaza rezultatele.

Efecte secundare grave și pe termen lung ale vaccinurilor COVID-19

Până în prezent, au fost raportate câteva preocupări mai puțin frecvente, dar posibil serioase privind siguranța vaccinurilor.

Reacții alergice la vaccin

În cazuri foarte rare, oamenii au avut reacții alergice grave după ce au primit unul dintre vaccinuri. Acest lucru pare să fie mai probabil la persoanele care au avut înainte reacții alergice grave.

Cheaguri de sânge

Foarte rar, persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson (Janssen) sau Astra Zeneca au dezvoltat cheaguri grave de sânge în creier, plămâni, abdomen , picioare sau alte părți ale corpului, orecum si  un număr scăzut de trombocite- trombocitopenie. (Trombocitele sunt celule care ajută în mod normal la coagularea sângelui.)

Cele mai multe dintre aceste evenimente s-au întâmplat la femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani și între 6 și 15 zile după vaccinare.

FDA și Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au revizuit datele despre aceste incidente și au stabilit că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinului depășesc riscurile cunoscute și potențiale la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.


FDA și CDC recomandă ca, dacă ați primit vaccinul Johnson & Johnson în ultimele trei săptămâni, să vă contactați imediat medicul dacă aveți posibile simptome ale unui cheag de sânge, cum ar fi o durere de cap severă sau constantă, vedere încețoșată. , convulsii, dureri abdominale, dureri sau umflături ale picioarelor, dureri în piept sau dificultăți de respirație. De asemenea, ar trebui să contactați fmedicul  dacă aveți simptome care ar putea fi de la un număr scăzut de trombocite, cum ar fi vânătăi noi sau ușoare sau pete mici violete sau roșii pe piele care ar putea arăta ca o erupție cutanată.

Inflamația inimii

O mică parte dintre persoanele care au primit vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna au dezvoltat miocardită (inflamația mușchiului inimii) sau pericardită (inflamația mucoasei din afara inimii).

În majoritatea cazurilor, simptomele au început la câteva zile după a doua doză de vaccin și au fost mai probabil să apară la adolescenți și adulții tineri. Pentru persoanele care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech, riscul a fost cel mai mare la băieții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani și apoi la bărbații sub 40 de ani.

Dacă faceti fie vaccinul Pfizer-BioNTech, fie vaccinul Moderna și începeți să aveți dureri în piept, dificultăți de respirație sau senzația de a avea o inimă care bate rapid, flutură sau bate cu putere, FDA și CDC recomandă să obțineți imediat asistență medicală.

Sindromul Guillain-Barré (GBS)

GBS a apărut la o proporție foarte mică de oameni care au primit vaccinul Johnson & Johnson (Janssen). În acest sindrom, sistemul imunitar al organismului afectează unele părți ale sistemului nervos. Acest lucru poate duce la slăbiciune musculară și alte simptome.

La majoritatea oamenilor, simptomele au început în decurs de 6 săptămâni după vaccinare.

Simptomele GBS pot include:

  • Slăbiciune sau furnicături, în special la nivelul picioarelor sau brațelor, care se agravează și/sau se extinde în alte părți ale corpului
  • Probleme de mers
  • Probleme cu mișcările faciale, inclusiv vorbirea, mestecatul sau înghițirea
  • Vedere dublă sau probleme cu mișcarea ochilor
  • Probleme cu controlul vezicii urinare sau funcția intestinală

FDA vă sfătuiește să obțineți imediat asistență medicală dacă dezvoltați oricare dintre aceste simptome după ce ați primit vaccinul Janssen.

 

Toate aceste vaccinuri COVID-19 sunt încă destul de noi, așa că posibilele efecte secundare pe termen lung sunt încă studiate și este posibil ca îndrumările despre diferitele vaccinuri să se schimbe. Dacă aveți îngrijorări cu privire la obținerea vaccinului COVID-19, este important să discutați cu medicul dumneavoastră.

Pacienții cu cancer și supraviețuitorii ar trebui să primească vaccinul?

Multe grupuri medicale de experți recomandă ca majoritatea persoanelor cu cancer sau cu antecedente de cancer să primească vaccinul COVID-19 odată ce le este disponibil. Aceasta include persoanele care au avut deja COVID-19.

Principala preocupare cu privire la obținerea vaccinului nu este dacă este sigur pentru persoanele cu cancer, ci cât de eficient va fi, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Unele tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, radiațiile, transplantul de celule stem sau de măduvă osoasă sau imunoterapia pot afecta sistemul imunitar, ceea ce ar putea face vaccinul mai puțin eficient. Persoanele cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemiile sau limfoamele, pot avea, de asemenea, un sistem imunitar slăbit, ceea ce ar putea face vaccinul mai puțin eficient.

Deși nu avem încă informații specifice despre cât de eficiente ar putea fi vaccinurile la persoanele tratate pentru cancer, este posibil ca vaccinurile să nu fie la fel de eficiente la persoanele cu sistem imunitar slăbit în comparație cu persoanele cu sistem imunitar sănătos. În ciuda acestui fapt, experții recomandă în continuare ca majoritatea pacienților cu cancer să primească vaccinul, deoarece cei cu un sistem imunitar fragil sunt expuși riscului de a dezvolta o boală severă COVID-19, așa că este mai bine să obțineți chiar și o anumită protecție față de vaccin decât să nu aveți nicio protecție. Pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit care sunt complet vaccinate (cu cel puțin două săptămâni după ultima doză de vaccin), CDC are, de asemenea, recomandări privind obținerea unei doze suplimentare de vaccin COVID-19. 

Deoarece situația pentru fiecare persoană este diferită, cel mai bine este să discutați despre riscurile și beneficiile obținerii unuia dintre vaccinurile COVID-19 cu medicul dumneavoastră oncolog.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Patients with cancer appear more vulnerable to SARS-COV-2: a multi-center study during the COVID-19 outbreak, publicat în Cancer Discovery, în aprilie 2020, autori: Mengyuan Dai, Dianbo Liu, Miao Liu, Fuxiang Zhou, Guiling Li, Zhen Chen, Zhian Zhang, Hua You, Meng Wu, Qichao Zheng, Yong Xiong, Huihua Xiong, Chun Wang, et al.
https://cancerdiscovery.aacrjournals.org/content/early/2020/04/24/2159-8290.CD-20-0422

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/infections/covid-19-vaccines-in-people-with-cancer.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0