Când este recomandat testul Real Time PCR (RT-PCR) și când facem testul pentru depistarea anticorpilor?

De mai bine de doi ani, de când a fost declarată pandemia de COVID-19, un instrument util în diagnosticarea bolii l-a avut testarea diagnostică. Aceasta este în continuare esențială, chiar și acum când foarte multi oameni s-au vaccinat complet si continua campania de vaccinare în întreaga lume. 

Cum se pune diagnosticul de COVID-19? 

Se pot testa toate persoanele care au intrat în contact direct cu cineva diagnosticat cu COVID-19, chiar dacă nu prezintă simptomatologia specifică, cât și cele care se confruntă cu simptome ale infecției cu SARS-CoV-2. 

Diagnosticul se bazează în principal pe 2 tehnologii: reacție în lanț în timp real a polimerazei de tip revers-transcriptază (real-time reverse-transcription polymerase chain reaction, rRT-PCR) pentru identificarea ARN-ului viral sau imunotestarea serologică.

Când este recomandat testul Real Time PCR (RT-PCR)?

Testul Real Time PCR (RT-PCR) oferă date precise despre infecție, și anume, dacă persoana care se testează are sau nu COVID-19. Se recomandă testarea tuturor celor care au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu COVID-19, în medie la 5 zile de la contact, celor care se confruntă cu simptome ale unei infecții respiratorii, dar și celor care plănuiesc să călătorească. În prezent, sunt țări în care accesul pe teritoriul lor se face doar cu un un rezultat negativ al unui test RT-PCR efectuat în ultimele ore.

Acest tip de test se poate folosi de mai multe tipuri de tehnologie, tehnologia moleculară gold standard fiind una dintre cele mai eficiente metode de depistare a virusului SARS-CoV-2. Pentru efectuarea testului Real Time PCR este nevoie de o probă din nasul și gâtul pacientului, pentru că acest tip de test pune în evidență prezența ARN-ului viral la nivelul nazofaringelui. Recoltarea nu este dureroasă, însă poate fi neplăcută pentru persoanele care au reflex regurgitativ.

În ceea ce privește rezultatul testului Real Time PCR, un rezultat pozitiv confirmă diagnosticul de COVID-19 și impune izolarea de alte persoane tocmai pentru a limita transmiterea virusului SARS-CoV-2. De altfel, dacă este nevoie, în funcție de simptomatologia pacientului, se impune și tratament recomandat de medicul de familie sau asistență medicală spitalicească, în cazul formelor severe.   
 
Efectuarea și prelucrarea acestui test necesită măsuri riguroase și protocoale speciale, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății. Laboratoarele trebuie să dispună de circuite de biosecuritate și fluxuri de procesare separate de cele pentru restul probelor de laborator.

 

Când se recomandă imunotestarea serologică?

Imunotestarea serologică ajută la identificarea anticorpilor (imunoglobulinelor) de tip IgM și IgG produși de sistemul imun al persoanei infectate împotriva virusului SARS-CoV-2. Spre deosebire de testul RT-PCR, care este efectuat cu scopul de identifica o infecție acută, testele serologice au rolul de a confirma sau infirma o infecție anterioară, atât la persoanele care au prezentat simptome specifice bolii COVID-19, cât și la cele asimptomatice. În urma analizei unei probe de sânge aceste teste detectează în sânge anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) și S (spike), de tip IgG și/sau IgM și oferă indicația unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2. Totuși, este important de precizat că absența anticorpilor IgG sau IgM nu elimină cu certitudine o eventuală infecție anterioară cu SARS-CoV-2.  

Este posibil ca testele serologice sa fie mai eficiente in depistarea prezentei virusului, mai ales ca acum oamenii de știință spun că au identificat o versiune „stealth” a Omicron care nu poate fi distinsă de alte variante folosind testele PCR.Conform The Guardian , descoperirea a venit pe măsură ce numărul de cazuri ale variantei originale Omicron detectate în Marea Britanie a crescut cu 101 la 437 într-o singură zi, iar Scoția a anunțat revenirea la munca de acasă.

Varianta ascunsă are multe mutații în comun cu Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele PCR de laborator să fie folosite ca mijloc brut și gata de semnalare a cazurilor probabile. Varianta este încă detectată ca coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca varianta Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin teste PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

Un rezultat negativ al testelor serologice IgM și IgG poate să indice faptul că persoana testată NU a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, dar și faptul că este posibil ca perioada de timp de la infectare să fie insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor.

În cazul celor care suspectează că au fost expuși infecției cu virusul SARS-CoV-2, este indicat să ia legătura cu medicul de familie sau cu medicul curant. În acest caz, este necesar efectuarea testului RT-PCR, metoda cea mai sigură de testare pentru diagnosticul infecției COVID-19.

Un rezultat IgM pozitiv poate indica contactul anterior cu virusul SARS-CoV-2, indiferent dacă persoana în cauză a prezentat simptome specifice sau că a fost asimptomatică, dar și o posibilă infecție acută, dat fiind faptul că anticorpii de tip IgM sunt produși de sistemul imun imediat după momentul infectării. De aceea, persoanele care nu știu să fi trecut recent prin boală, ar trebuie să efectueze și un test RT-PCR pentru confirmarea diagnosticului, în cazul unui rezultat IgM pozitiv.

Cei care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 este bine să știe că anticorpii IgG sunt detectabili începând cu 24-28 de zile post-infecție. Un alt lucru important de reținut este că nu toți pacienții dezvoltă anticorpi IgG în urma infecției COVID-19. Asta depinde de cantitatea virală la care a fost expusă persoana în cauză, de rezistența sistemului imunitar, dar și de alți factori fiziologici.

În prezent, în laboratoarele din tara noastra se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscenței.

  1. Test anticorpi IgM anti-S – test calitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu știu că au avut COVID-19.
  2. Test anticropi IgG anti-N – test calitativ, recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.
  3. Test anticorpi IgG anti-S – test cantitativ, recomandat persoanelor care s-au vaccinat și nu au certitudinea că au suferit de boala COVID-19.

 

Chiar și dacă ai fost diagnosticat cu COVID-19 și te-ai vindecat sau te-ai vaccinat cu schema completa si booster,  este important să respecți în continuare regulile de distanțare socială, să porți masca de protecție, să-ți igienizezi mâinile cu un gel cu 70% alcool și să eviți spațiile aglomerate sau adunările mari de oameni.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Laboratory testing for 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) in suspected human cases
https://www.who.int/publications/i/item/10665-331501
FDA - Coronavirus Disease 2019 Testing Basics
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/coronavirus-disease-2019-testing-basics
Johns Hopkins Medicine - Coronavirus Test FAQs
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-test-what-you-need-to-know

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0