OMS: consumul de alcool nu protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2

Consumul excesiv de alcool poate avea consecințe nefaste, atât asupra sănătății, cât și asupra armoniei în familie. Adesea, consumul de alcool se asociază cu violența domestică și cu intoxicație care poate necesita spitalizare. 

În contextul pandemiei cauzate de noul coronavirus, consumul de alcool reprezintă o modalitate de detensionare pentru mulți, însă este important de știut că alcoolul poate crește vulnerabilitatea individului, atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic. Așadar, consumul de alcool poate afecta sistemul imunitar, dar și intensifica un comportament de risc, precum reacțiile violente, depresia sau anxietatea. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția asupra faptului că un consum regulat de consum nu ne protejează de infecția cu noul coronavirus, și face apel către guvernele statelor europene de a impune măsuri în ceea ce privește limitarea consumului de alcool. 

Consumul de alcool și COVID-19: Un mit lipsit de adevăr

Ca răspuns la marea de speculații și mituri apărute odată cu pandemia cauzată de noul coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat, împreună cu diverse autorități în domeniu, o documentație detaliată cu privire la toate metodele eronate de prevenție împotriva COVID-19.  

Așadar, frica și informarea din surse neautorizate au dat naștere unui nou mit, potrivit căruia consumul de alcool, mai precis de substanțe alcoolice tari, poate anihila virusul Sars-CoV-2. Acest lucru este neadevărat. Din contră, consumul de alcool poate impune riscuri la adresa sănătății individului, mai ales dacă este vorba despre cel de etanol combinat cu metanol, care poate genera probleme de sănătate grave, chiar și deces. 

Alcool etilic sau etanolul este substanța, regăsită în băuturile alcoolice, responsabilă pentru consecințele negative ale consumului de alcool, indiferent dacă aceasta este consumată sub formă de vin, bere sau tării.  Din păcate, alături de etanol se află și alte substanțe toxice, în compoziția băuturilor alcoolice neautorizate, care pot afecta sănătatea individului, cum ar fi metanolul, care poate fi fatal sau poate duce la orbire sau insuficiență renală, pe lângă alte afecțiuni deosebit de periculoase. Conform specialiștilor, decese cauzate de consumul de asemenea substanțe, cu scopul anihilării noului coronavirus, s-au produs deja, în anumite țări. 

Consumul de alcool este asociat cu numeroase afecțiuni fizice și tulburări psihice, care pot vulnerabiliza individul în raport cu noul coronavirus. Acest lucru se petrece deoarece alcoolul afectează sistemul imunitar și crește, astfel, riscul instalării anumitor boli. Prin urmare, consumul trebuie să fie unul moderat, în general, și în special pe durata pandemiei. 

Alcoolul are efecte, de lungă și scurtă durată, asupra fiecărui organ din corp, prin urmare nu există o limită ”de siguranță” în ceea ce privește consumul. Mai mult, riscul deteriorării sănătății crește cu fiecare pahar de alcool consumat. În ceea ce privește contextul actual, consumul excesiv de alcool slăbește sistemul imunitar, ceea ce îl face mai susceptibil în fața infectării cu virusul Sars-CoV-2. De asemenea, consumul de alcool este asociat cu anumite tipuri de cancer, printre care cancerul de ficat. 

De asemenea, este important de avut în vedre faptul că alcoolul este o substanță psihoactivă, care este asociată cu anumite tulburări psihice. Așadar, persoanele care suferă de o afecțiune psihică sau au predispoziție pentru anumite tulburări, precum depresie sau anxietate, sunt deosebit de vulnerabile, mai ales în contextul distanțării sociale. Dacă vă regăsiți în această ipostază, este bine să apelați la ajutor specializat, pentru a evita agravarea simptomelor sau îmbolnăvirea.  

Limitarea accesului la alcool pe durata pandemiei

Consumul excesiv de alcool este cauza decesului a 3 milioane de oameni pe an, pe plan global, potrivit unui raport al OMS din 2018. O treime dintre decese au loc pe continentul european. Mai mult, consumul de alcool în Europa este cel mai ridicat, cu cea mai mare prevalență de consumatori, dar și cu cel mai mare număr de persoane care suferă de o tulburare psihică asociată cu alcoolism.

Așadar, în contextul unui consum foarte mare de alcool pe plan european, cu un număr semnificativ de victime, este important ca persoanele care obișnuiesc să consume alcool să își revizuiască atitudinea față de acest aspect, pe durata pandemiei. Alături de consumul propriu, este important de avut în vedere persoanele din jur, din sfera apropiată, pentru că circumstanțele actuale pot influența cantitatea de alcool consumată și felul în care individul se raportează la acest consum. 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Alcohol and COVID-19: what you need to know
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/437608/Alcohol-and-COVID-19-what-you-need-to-know.pdf?ua=1
World Health Organization - Alcohol does not protect against COVID-19; access should be restricted during lockdown
http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/news/news/2020/04/alcohol-does-not-protect-against-covid-19-access-should-be-restricted-during-lockdown

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0