Noul coronavirus: de ce este necesar să porți mască în public

Încă de la începutul pandemiei, oficialii din domeniul sănătății au afirmat în nenumărate rânduri că persoanele sănătoase nu ar trebui să poarte măști ca o modalitate de a se proteja de noul coronavirus. Dar, pentru că infecția cu virusul SARS-CoV-2 este de foarte multe ori asimptomatică, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din Statele Unite ale Americii, recomandă acum purtarea măștilor, chiar și a celor improvizate din material textil, în mediul public.

Totuși, autoritățile atrag atenția că măștile nu ar trebui să înlocuiască distanțarea socială și spălarea frecventă a mâinilor. Așa cum o dovedește cazuistica înregistrată pânâ în prezent la nivel global un număr mare de persoane infectate cu noul coronavirus sunt asimptomatice (adică nu prezintă simptome) și că virusul poate fi transmis altora înainte de apariția simptomelor. 

Aceasta înseamnă că virusul se poate răspândi între persoanele care interacționează de aproape - de exemplu, vorbesc, tușesc sau strănută - chiar dacă aceste persoane nu prezintă simptome. Ținând cont de aceste informații, CDC recomandă purtarea unei măști din pânză în medii publice, unde alte măsuri de distanțare socială sunt dificil de respectat (de exemplu, în magazinele alimentare și farmacii), în special în zonele de transmitere comunitară semnificativă. 

Este esențial să subliniez faptul că menținerea distanțării sociale rămâne o măsură importantă în încetinirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Acoperirea feței trebuie să se facă cu o mască din pânză, sau cu măști chirurgicale sau respiratorii N95.

Din ce material trebuie confecționată masca de față?

Specialiștii spun că acoperirea feței cu o mască textilă poate reduce răspândirea coronavirusului prin blocarea germenilor care se propagă prin tuse sau strănut. Totuși, oamenii de știință au încercat să identifice materialele care filtrează particulele. Eșarfele au obținut cele mai mici scoruri, dar totuși au captat un procent mic de particule. Specialiștii spun că un simplu test de lumină te poate ajuta să afli dacă un anumit material este util pentru a confecționa din acesta o mască. Dacă lumina trece foarte ușor prin fibre și aproape că poți vedea fibrele, înseamnă că aceasta nu este o țesătură bună pentru a confecționa din ea o mască textilă. Dacă materialul are o țesătură mai densă și lumina nu o străbate la fel de mult, înseamnă că este un material potrivit din care-ți poți confecționa o mască de protecție. În urma unui studiu, oamenii de știință au ajuns la concluzia că bumbacul și mătasea sunt o combinație eficientă în privința confecționării unei măști textile, pentru că ambele materiale filtrează eficient aerosolii. Util ar fi ca între cele două materiale să rămână un spațiu, în care să se introducă un filtru (de cafea, de aspirator). Acest filtru trebuie schimbat la 4 ore, iar masca trebuie să fie spălată la o temperatură ridicată și, după uscare, trebuie călcată. 

Ce sunt măștile chirurgicale

O mască chirurgicală este un echipament individual de protecție, de unică folosință, care creează o barieră fizică între gura și nasul purtătorului și virusuri sau bacterii. Măștile chirurgicale nu trebuie reutilizate. Dacă este purtată în mod corespunzător, o mască chirurgicală este menită să ajute la blocarea particulelor mari, stropilor, fluidelor corporale care pot conține germeni (virusuri și bacterii), împiedicându-le să ajungă la gură și nas. Măștile chirurgicale pot ajuta, de asemenea, la reducerea expunerii celor din jur la picăturile de salivă și secreții respiratorii împrăștiate de persoanele care le poartă.

În timp ce o mască chirurgicală poate fi eficientă în blocarea stropilor și a picăturilor cu particule mari, aceasta nu filtrează și nici nu blochează particule foarte mici care pot fi transmise prin tuse sau strănut, prin spaţiile laterale.

Măștile chirurgicale pot varia în ceea ce privește designul, însă masca în sine este adesea plată și dreptunghiulară, cu pliuri. Partea superioară a măștii conține o bandă metalică care trebuie să fie fixată pe nas, iar benzile elastice permit fixarea măștii în timp ce este purtată. 

Măştile N95, care necesită testare şi aprobare de către CDC, filtrează cel puţin 95% din particulele aeriene. Acestea ar trebui să fie testate corespunzător pentru a se asigura că funcţionează corect.

Acestea se ajustează și se mulează perfect pe forma feței. Denumirea „N95” vine de la faptul că atunci când este supusă unei testări atente, masca N95 blochează cel puțin 95% din particulele aeriene foarte mici (0,3 microni). Dacă sunt montate corect, capacitatea de filtrare ale măștilor N95 o depășește pe cea oferită de măștile pentru față. Cu toate acestea, chiar și o mască N95 montată corespunzător nu elimină complet riscul de boală sau deces.

Nu toată lumea este capabilă să poarte o astfel de mască din cauza afecțiunilor medicale care pot fi agravate atunci când se respiră printr-o astfel de mască. Spre deosebire de măștile N95 aprobate de NIOSH, rolul măștilor de protecție este de a preveni contaminarea zonei înconjurătoare sau a persoanelor din jur atunci când o persoană tușește sau strănută

Care este diferența dintre măștile FFP1, FFP2 și FFP3

Măștile FFP (Filtering Face Piece) sunt compuse din trei straturi care filtrează aerul. Măștile FFP1 filtrează aerul cel mai puțin și sunt indicate celor care lucrează cu mult praf. FFP2 filtrează 94% dintre particule, fiind recomandate celor care lucrează în construcții, agricultură, dar și personalului medical când sunt epidemii, protejând împotriva prafului, fumului și aerosolilor. Spre deosebire de acestea, măștile FFP3 pot să filtreze până la 99% dintre particule, protejând purtătorul de cele mai fine particule (bacterii, virusuri).

Atât FFP2, cât și FFP3 pot să aibă supape de expirație, care trebuie să funcționeze în toate pozițiile. Cele care au supape permit o circulație mai eficientă a aerului și diminuează umezeala care apare pe măsură ce purtătorul respiră. Măștile FFP2 și FFP3 care nu au valve au filtre care filtrează aerul inspirat. FFP1, FFP2 și FFP3 sunt standarde aplicabile doar în Uniunea Europeană. 

La ce ajută vizierele

Vizierele sunt dispozitive de protecție personală care sunt utilizate de personalul medical pentru protejarea zonei faciale și a mucoaselor asociate (ochi, nas, gură) de stropi sau de fluide corporale.  Vizierele nu se folosesc în general singure, ci în combinație cu alte echipamente de protecție și, prin urmare, sunt clasificate ca echipamente adiționale de protecție personală. 

Focarele recente de boli infecțioase grave (de exemplu, sindromul respirator acut sever [SARS], gripa aviară, noul coronavirus etc.) și agenții infecțioși severi asociați cu potențialul expunerilor la fluidele corporale (de exemplu, virusul Ebola) au dus la o atenție sporită pentru protejarea feței și a ochilor personalului medical.

Ce trebuie să purtăm ca să ne protejăm de noul coronavirus

Așa cum am mai spus, CDC nu recomandă publicului larg să poarte măști N95 sau măști chirurgicale pentru a se proteja de boli respiratorii, inclusiv de noul coronavirus (SARS-CoV-2). Acestea trebuie să fie rezervate în continuare personalului medical. 

De aceea, CDC recomandă utilizarea măștilor pe care le putem confecționa acasă, din pânză. Este important de reținut că o astfel de mască nu trebuie purtată de copii mici cu vârsta mai mică de 2 ani, de persoanele care au probleme cu respirația sau sunt inconștiente, incapabile să-și îndepărteze masca fără asistență.

Masca de față trebuie:

  • Să se muleze pe față;
  • Să poată fi fixată cu ajutorul unor benzi elastice;
  • Să includă mai multe straturi de țesătură;
  • Să nu afecteze respirația;
  • Să poată fi spălată la mașină fără să se deterioreze.

Este important ca masca de pânză să fie periodic spălată și, eventual, călcată. De altfel, cei care poartă o astfel de mască trebuie să fie atenți să nu-și atingă ochii, nasul și gura atunci când îndepărtează masca și să se spele pe mâini imediat după îndepărtare.

Unde și în ce condiții sunt obligatorii masca de protecție

Potrivit Ordinului Comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne ce instituie condițiile de obligativitate de purtare a măștii de protecție, masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durată prezenței în aceste spații. În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măstii este recomandată în orice circumstanță (de exemplu, în spațiile deschise, la domiciliu). 
  
Utilizarea corectă a măștilor: 
-măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. 
-înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizare (cu produse pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca trebuie să acopere atât gură, cât și nasul. 
-masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat. 
-masca nu se atinge în timpul purtării. În cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu produse pe bază de alcool sau cu apă și săpun). 
-după folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor descrisă mai sus. 
-nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale. 

Potrivit Ordin nr. 874 din 22/05/2020, există câteva categorii de persoane care sunt scutite de purtarea măștilor. Mai exact: 

  • copiii până în 5 ani;
  • angajatul care este singur în birou sau se află la minimum 2 metri de persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • acele persoane care desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora și vorbitorii în public, cu condiția respectării distanței de 3 metri;
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare.
     

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Recommendation Regarding the Use of Cloth Face Coverings, Especially in Areas of Significant Community-Based Transmission
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.html
Centers for Disease Control and Prevention - Personal Protective Equipment FAQs
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/respirator-use-faq.html
U.S. Food and Drug Administration - N95 Respirators and Surgical Masks (Face Masks)
https://www.fda.gov/medical-devices/personal-protective-equipment-infection-control/n95-respirators-and-surgical-masks-face-masks
Journal of Occupational and Environmental Hygiene - Face shields for infection control: A review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015006/
Centers for Disease Control and Prevention - Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19 
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html?deliveryName=USCDC_2067-DM25135
Ordin nr. 874 din 22/05/2020, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 435 din 22/05/2020

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0