Noul coronavirus ar putea provoca modificări la nivelul placentei [studiu]

Impactul COVID-19 asupra femeilor însărcinate și asupra sugarilor prezintă un interes deosebit pentru obstetricieni, pediatri și, nu în ultimul rând, pentru pacientele însărcinate. Un studiu publicat în luna mai 2020 sugerează că, în timpul sarcinii, virusul SARS-CoV-2 poate să afecteze placenta¹. Examenele anatomopatologice efectuate la o serie de femei care tocmai născuseră au arătat modificări ale acestui organ.

Deși placentele gravidelor bolnave de COVID-19 au indicat anomalii, copiii s-au născut sănătoși

În acest studiu, au fost identificate o serie de gravide, bolnave de COVID-19, în perioada 18 martie - 5 mai 2020. Rezultatele examenelor placentare efectuate au fost comparate cu controale istorice și cu femei cu evaluare placentară pentru un istoric de melanom. Deși cercetarea a fost efectuată folosind doar 16 paciente, aceasta este cea mai mare anchetă efectuată până în prezent în ceea ce privește starea de sănătate a placentelor la mame care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2.

Astfel, au fost examinate 16 placente de la paciente infectate cu noul coronavirus: 14 femei au născut normal, în al treilea trimestru, una a născut prematur, iar ultima a suferit o pierdere de sarcină în trimestrul al doilea. În comparație cu grupul de control, placentele femeilor care au născut normal au avut o probabilitate semnificativă de a indica cel puțin o caracteristică a malperfuziei vasculare materne, în special vase materne anormale sau vătămate și trombi intervilari. Ratele de inflamație acută și cronică nu au fost crescute. Placenta de la femeia care a suferit pierderea de sarcină a prezentat edem vilos și hematom retroplacentar.

În raport cu controalele, placentele pacientelor bolnave de COVID-19 arată o prevalență crescută a arteriopatiei deciduale și a altor caracteristici ale malperfuziei vasculare materne, un model de leziune placentară care reflectă anomalii în oxigenare în spațiul intervilos asociat cu deznodăminte perinatale adverse. Doar o pacientă cu COVID-19 a fost hipertensivă, în ciuda asocierii malperfuziei vasculare materne cu tulburări hipertensive și preeclampsie. Aceste modificări pot reflecta o stare inflamatorie sistemică sau hipercoagulabilă care influențează fiziologia placentară.

Cu toate acestea, studiul concluzionează că, în ciuda anomaliilor placentei, este puțin probabil să existe implicații negative pentru făt. Placentele vin cu o rezistență atât de mare, tocmai pentru ca organismul mamei să fie capabil să protejeze fătul de boli, încât de multe ori acestea pot oferi tot ceea ce are nevoie copilul nenăscut, chiar dacă funcționează doar pe jumătate. În cazul acestui studiu, deși placentele au prezentat anomalii, toți nou-născuții au fost declarați sănătoși și normali, concluzionează raportul.

Placenta oferă indicii despre sănătatea mamei și a fătului

 
Examinarea histopatologică a țesutului placentar poate contribui la obținerea de informații semnificative cu privire la sănătatea mamei și a fătului. O varietate de infecții virale în sarcină sunt asociate cu constatări placentare specifice, cum ar fi intervilozita asociată cu virusului Zika și virusul Dengue, printre altele.

Deși nu există descoperiri placentare asociate cu coronavirusurile comune, unele cercetări² din trecut au raportat patologie placentară la șapte femei infectate cu sindromul respirator acut sever (SARS) în Hong Kong. Placentele a trei femei care au născut în timp ce erau bolnave în stare acută au demonstrat o creștere a fibrinei perivilare sau subcorionice, în timp ce, la două femei care s-au recuperat din boală până la naștere, existau zone mari de vilozități avasculare, unele demonstrând un infarct vilos mare. Niciuna dintre cele șapte placente examinate nu a indicat procese inflamatorii acute sau cronice. Deși nu există studii histopatologice ale descoperirilor placentare în infecția cu sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), există un raport care descrie placenta abruptio în acest cadru.

 
 

Există două rapoarte³ de caz de avort spontan în al doilea trimestru la femei cu COVID-19 în literatura de specialitate, în care au fost prezentate constatări legate de placentă. În primul caz, placenta a prezentat inflamație acută și o creștere a fibrinei perivilare. În cel de-al doilea caz, placenta a arătat intervilozită histiocitară. 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
American Journal of Clinical Pathology - Placental Pathology in COVID-19
https://academic.oup.com/ajcp/article/154/1/23/5842018?searchresult=1
1. Studiul „Placental Pathology in COVID-19”, apărut în American Journal of Clinical Pathology, Volume 154, Issue 1, July 2020, Pages 23–32, https://doi.org/10.1093/ajcp/aqaa089, autori: Elisheva D Shanes et al.
2. Studiul „The placentas of patients with severe acute respiratory syndrome: a pathophysiological evaluation”, apărut în Pathology, 2006, https://doi.org/10.1080/00313020600696280, autori: Ng WF,Wong SF et al.
3. Studiul „Second-trimester miscarriage in a pregnant woman with SARS-CoV-2 infection”, apărut în JAMA. 2020;323(21):2198-2200. doi:10.1001/jama.2020.7233, autori: David Baud et al.
Independent - Coronavirus appears to attack placenta during pregnancy, study shows
https://www.independent.co.uk/news/health/coronavirus-pregnancy-placenta-pregnant-women-baby-risk-a9529496.html?

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0