Noul coronavirus afectează creierul, inima și rinichii [studiu]

Pe lângă afectarea pulmonară, unii dintre pacienții cu COVID-19 au suferit accidente vasculare cerebrale și alte simptome neurologice, precum și leziuni cardiace și renale, arată noi studii.

Efecte neurologice la o treime dintre pacienții bolnavi de COVID-19

Un studiu¹ publicat în jurnalul medical JAMA Network în iunie 2020 a constatat că efectele neurologice au fost observate la puțin peste o treime dintre toate cazurile de pacienți cu COVID-19 spitalizați, dar i-au afectat pe mai mult de 45% dintre cei cu infecții severe. Încă nu este clar dacă noul coronavirus provoacă accidentele vasculare cerebrale direct sau ca urmare a răspunsului inflamator al organismului, iar specialiștii în neurologie spun că este nevoie de mai multe cercetări.

Echipa de cercetători a analizat cazurile din Wuhan, China, epicentrul original al focarului, între 16 ianuarie și 19 februarie 2020 - inclusiv 214 pacienți spitalizați ale căror diagnostice au fost confirmate de laborator. Puțin peste o treime dintre acești pacienți, 78 (36,4%), aveau simptome neurologice, precum și simptome respiratorii.

În comparație cu pacienții care aveau infecție non-severă, pacienții cu infecție severă erau mai în vârstă, aveau mai multe tulburări subiacente, în special hipertensiune arterială și prezentau mai puține simptome tipice de COVID-19, cum ar fi febra și tusea, au declarat oamenii de știință.

Studiul a fost publicat alături de un editorial care notează asemănarea noului coronavirus (SARS-CoV-2) cu SARS, despre care studiile au arătat că poate produce accidente vasculare cerebrale. Cu toate acestea, spre deosebire de pacienții cu SARS, studiul de față a descoperit că simptomele neurologice ale pacienților infectați cu noul coronavirus ar putea apărea foarte devreme în cadrul infecției.

Unii pacienți s-au prezentat la spital fără febră, dar au avut probleme neurologice, inclusiv pierderea gustului sau a mirosului, precum și probleme mai semnificative, cum ar fi deteriorarea stării de conștiență, dureri de cap și amețeli. Oamenii de știință avertizează că boala poate infecta sistemul nervos și mușchiul scheletic, precum și tractul respirator.

Care dintre pacienții cu COVID-19 riscă să dezvolte complicații cardiovasculare?

Deși pentru marea majoritate a persoanelor infectate cu noul coronavirus, boala rămâne în stadiul ușor până la moderat, o serie de persoane infectate dezvoltă probleme legate de inimă, fie din senin, fie ca o complicație a unei boli cardiace preexistente, conform unui raport² publicat de o echipă de cercetători chinezi în revista științifică The Lancet în ianuarie 2020.

Modurile în care noul coronavirus provoacă leziuni cardiace nu sunt, însă, nici atât de noi și nici surprinzătoare, potrivit medicilor de la Harvard Medical School. Partea care rămâne neclară este dacă SARS-CoV-2 este oarecum mai virulent pentru inimă decât alte virusuri. Cercetătorii de la Harvard spun că leziunile cardiace legate de COVID-19 ar putea apărea în mai multe feluri.

În primul rând, persoanele cu boli cardiace preexistente prezintă un risc mai mare de complicații cardiovasculare și respiratorii severe asociate cu COVID-19. În mod similar, cercetarea a arătat că infecția cu virusul gripal reprezintă o amenințare mai severă pentru persoanele cu boli de inimă decât pentru cele fără probleme cardiace. Cercetările arată, de asemenea, că atacurile de cord pot fi de fapt cauzate de infecții respiratorii, precum gripa. 

În al doilea rând, persoanele cu afecțiuni cardiace nediagnosticate anterior pot prezenta simptome cardiace, bolile fiind astfel „demascate” de infecția virală. La persoanele cu blocaje existente ale vaselor cardiace, infecția, febra și inflamația pot destabiliza plăcile de grăsime asimptomatice din interiorul vaselor inimii. De asemenea, febra și inflamația fac ca sângele să fie mai predispus la coagulare, în timp ce interferează și cu capacitatea organismului de a dizolva cheagurile.

În al treilea rând, unele persoane pot suferi leziuni cardiace care imită leziuni asociate cu atacul de cord, chiar dacă arterele lor nu sunt blocate ca în cazul unui infarct obișnuit. Acest scenariu poate apărea atunci când mușchiul inimii suferă de lipsă de oxigen, care în cazul COVID-19 poate fi declanșat de o nepotrivire între „oferta” și „cererea” de oxigen. Febra și inflamația accelerează ritmul cardiac și cresc cerințele metabolice pentru multe organe, inclusiv inima. Acest stres se agravează dacă plămânii sunt infectați și incapabili să facă schimb de oxigen și dioxid de carbon la modul optim. Acest schimb de gaze afectat poate diminua și mai mult aportul de oxigen la mușchiul inimii.

În cele din urmă, există o mulțime de persoane cu COVID-19 - unele dintre ele anterior sănătoase și fără probleme cardiace subiacente - care dezvoltă o inflamație fulminantă a mușchiului cardiac ca urmare a infectării directe a inimii. Acest tip de inflamație poate duce la tulburări ale ritmului cardiac și leziuni musculare cardiace și poate interfera cu capacitatea inimii de a pompa sângele în mod optim. 

Un raport de caz³ din Italia din martie 2020 subliniază ideea că noul coronavirus ar putea, de asemenea, să infecteze inima și să afecteze funcția mușchilor inimii la adulții sănătoși, chiar și după ce faza acută a infecției s-a rezolvat și chiar în absența leziunilor pulmonare.

COVID-19, asociat și cu leziunile renale

Multe persoane spitalizate din cauza COVID-19 au sânge sau proteine în urină, ceea ce indică leziuni precoce la rinichi, spun cercetătorii de la Universitatea Yale. Rezultatele timpurii arată că între 14 și 30% dintre pacienții de la terapie intensivă din New York și Wuhan, China, și-au pierdut funcția renală și necesită dializă.

Când cercetătorii din Wuhan au efectuat autopsii la persoane care au decedat din cauza COVID-19 au descoperit că nouă din 26 aveau leziuni renale acute și șapte aveau particule de coronavirus în rinichi, potrivit unui document publicat în iulie 2020 în jurnalul medical Kidney International. Astfel, crește suspiciunea că cel puțin o parte dintre leziunile renale acute rezultă din implicarea virală directă a rinichilor.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock 
Bibliografie:
NCBI - Neurologic Manifestations of Hospitalized Patients With Coronavirus Disease 2019 in Wuhan, China
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32275288
1.  Studiul „Neurologic Manifestations of Hospitalized Patients With Coronavirus Disease 2019 in Wuhan, China”, publicat în JAMA Neurol, April 10, 2020. doi:10.1001/jamaneurol.2020.1127,autori: Ling Mao1; Huijuan Jin1; Mengdie Wang1 et al.
Sky News - Coronavirus: Patients have suffered strokes and other neurological symptoms, says study
https://news.sky.com/story/coronavirus-patients-have-suffered-strokes-and-other-neurological-symptoms-says-study-11972707
The Lancet - Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/fulltext
2. Studiul „Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China”, publicat în The Lancet, 24 ianuarie 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30183-5, autori: Prof Chaolin Huang, MD  et al.
The Harvard Gazette - Coronavirus and the heart
https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/04/covid-19s-consequences-for-the-heart/
JAMA Network - Cardiac Involvement in a Patient With Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)
https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2763843
3. Studiul „Cardiac Involvement in a Patient With Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)”, apărut în JAMA Cardiol. Published online March 27, 2020. doi:10.1001/jamacardio.2020.1096, autori: Riccardo M. Inciardi, MD1; Laura Lupi, MD1; Gregorio Zaccone, MD1; et al.
Kidney International - Renal histopathological analysis of 26 postmortem findings of patients with COVID-19 in China
https://www.kidney-international.org/article/S0085-2538(20)30369-0/fulltext

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0