Nivel mai mic de testosteron la bărbați, risc mai mare de COVID-19 în formă gravă?

Potrivit unui studiu apărut în JAMA Network Open, bărbații cu niveluri scăzute de testosteron pot avea un risc mai mare de a face COVID-19 în formă gravă.

Persoanele cu vârste de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice (diabet, obezitate, cancer, boli pulmonare etc.) de orice vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu dizabilități au risc mai mare de a dezvolta COVID-19 în forme mai grave, conform Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

În ceea ce privește separarea pe genuri, datele adunate de-a lungul pandemiei au arătat că bărbații tind să dezvolte forme mai grave de COVID-19 în comparație cu femeile, însă nu era clar din ce motiv. În medie, bărbații produc niveluri mult mai ridicate de testosteron decât femeile, deci una dintre teorii susținea că tocmai nivelurile ridicate de testosteron pot fi cauza pentru care bărbații se pot îmbolnăvi mai grav decât femeile.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum este asociat nivelul de testosteron cu formele grave de COVID-19?

Însă concluziile unui studiu¹ apărut în luna mai 2021 în jurnalul medical JAMA Network Open resping această ipoteză. Pentru a înțelege relația dintre testosteron și cât de grav se poate îmbolnăvi un bărbat de COVID-19, cercetătorii au adunat probe de sânge de la 90 de bărbați și 62 de femei care au ajuns la spitalul Barnes-Jewish din St. Louis cu simptome de COVID-19 și care au testat ulterior pozitiv pentru SARS-CoV-2. 

Dintre acești pacienți, 143 au fost internați în spital, iar cercetătorii au prelevat probe de sânge de la cei care încă erau spitalizați în a treia, a șaptea, a 14-a și a 28-a zi. Cercetătorii au măsurat apoi nivelurile de testosteron ale pacienților, o formă de estrogen cunoscută sub numele de estradiol și un hormon de creștere cunoscut sub numele de factor de creștere asemănător insulinei (IGF-1).

La femei, nu a existat nicio legătură între gravitatea bolii COVID-19 și nivelurile oricărui hormon măsurat. La bărbați, IGF-1 și nivelurile de estrogen nu au prezis severitatea bolii, dar nivelurile de testosteron, da. 

Când au fost internați în spital, bărbații cu forme grave de COVID-19 aveau un nivel mediu de testosteron de 52 nanograme per decilitru (250 nanograme per decilitru sau mai puțin este considerat valoare scăzută a testosteronului la bărbații adulți), în timp ce aceia cu forme mai puțin grave de COVID-19 aveau în medie 151 nanograme per decilitru de testosteron. 

Autorii studiului au ținut cont și de alți factori de risc cunoscuți pentru COVID-19 în formă gravă, inclusiv vârsta, indicele de masă corporală, comorbiditățile, rasa și dacă pacientul era fumător. De subliniat că unii dintre acești factori sunt, de asemenea, asociați cu niveluri mai scăzute de testosteron.

În a treia zi de spitalizare, nivelul mediu de testosteron la bărbații cu COVID-19 sever a scăzut la 19 nanograme pe decilitru. Un total de 37 dintre pacienții internați au decedat în timpul studiului (25 dintre ei erau bărbați). Nivelurile mai scăzute de testosteron la bărbați au fost, de asemenea, corelate cu niveluri mai ridicate de inflamație în organism.

Potrivit oamenilor de știință, acei bărbați cu COVID-19 care nu erau grav bolnavi inițial, dar aveau niveluri scăzute de testosteron, erau mai susceptibili să aibă nevoie de terapie intensivă sau intubație în următoarele două sau trei zile. Nivelurile mai scăzute de testosteron păreau să indice care pacienți ar putea ajunge într-o stare mai gravă în următoarele câteva zile.

Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că, la bărbații cu niveluri mai scăzute de testosteron, au fost activate anumite gene care au facilitat utilizarea hormonului de către organism, însă nu se cunosc implicațiile acestei adaptări pentru organism și pentru severitatea bolii.

De asemenea, nu este clar dacă nivelul testosteronului scade din cauza bolii COVID-19 în formă gravă sau dacă, dimpotrivă, nivelurile mai scăzute de testosteron provoacă o formă mai severă de COVID-19.

Medicii nu au măsurat nivelul de testosteron la acești pacienți înainte ca aceștia să fie bolnavi de COVID-19, deci nu este exclus ca nivelul lor de testosteron să fi scăzut deja până au ajuns la spital din cauza bolii, afirmă cercetătorii. Este, de asemenea, posibil ca bărbații care au dezvoltat COVID-19 în formă gravă să aibă în general niveluri de testosteron mai mici decât media, ceea ce ar fi putut duce la scăderea masei musculare și a forței, precum și a capacității pulmonare (situație care ar fi dus la risc mai mare de a necesita ventilație).

Datele din această lucrare sugerează că trebuie manifestată precauție la efectuarea tratamentelor de terapie hormonală care reduc nivelul de testosteron sau cresc nivelul de estrogen la bărbații cu COVID-19. În continuare, autorii studiului intenționează să investigheze dacă există o legătură între acești hormoni sexuali și problemele cardiovasculare la persoanele care dezvoltă simptome persistente de COVID-19, cunoscut și sub denumirea de „COVID-19 lung”.

Care sunt nivelurile sănătoase de testosteron pentru un bărbat?

Conform recomandărilor ghidurilor sanitare internaționale, un nivel de testosteron de cel puțin 300 ng/dL este normal pentru un bărbat. Nivelurile de testosteron sunt cele mai ridicate în adolescență și la vârsta adultă timpurie. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nivelul de testosteron poate scădea cu aproximativ 1% pe an după vârsta de 30 de ani. 

Nivelurile scăzute de testosteron pot provoca modificări ale funcției sexuale, inclusiv dorința sexuală redusă sau libido scăzut, mai puține erecții spontane, impotenţă, disfuncție erectilă, infertilitate. Alte semne ale nivelului scăzut de testosteron includ modificări ale tiparelor de somn, dificultate de concentrare, lipsă de motivatie, volum și forță musculară reduse, scăderea densității osoase, depresie. Bărbații care prezintă aceste simptome ar trebui să se adreseze medicului de familie.

Atenție, terapia de substituție cu testosteron poate determina creșterea prostatei, deci este important ca toți bărbații care iau în considerare acest tratament să fie supuși înainte unui screening, iar bărbații care au cancer de prostată nu ar trebui să facă terapie de substituție cu testosteron.

Nu există modalități cunoscute de a preveni scăderea testosteronului cauzată de afecțiuni genetice sau de deteriorarea testiculelor ori a glandei pituitare, însă un stil de viață sănătos, care include o alimentație adecvată (cu evitarea consumului excesiv de alcool), exerciții fizice regulate și gestionarea greutății poate ajuta la menținerea nivelului normal de testosteron.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network Open - Association of Circulating Sex Hormones With Inflammation and Disease Severity in Patients With COVID-19
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2780135
1. Studiul „Association of Circulating Sex Hormones With Inflammation and Disease Severity in Patients With COVID-19”, apărut în JAMA Netw Open. 2021;4(5):e2111398. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.11398, autori: Sandeep Dhindsa, Nan Zhang, Michael J. McPhaul et al.
Cleveland Clinic - Low Testosterone (Male Hypogonadism) 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15603-low-testosterone-male-hypogonadism#prevention


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0