COVID-19: Remdesivir oferă beneficii și în cazul paciențior cu forme moderate ale bolii [studiu]

Remdesivirul are efecte benefice nu doar asupra pacienților cu forme severe de COVID-19, ci și asupra celor cu forme moderate, după 5 zile de tratament, potrivit unui nou studiu¹.

Remdesivirul este un promedicament nucleotidic al cărui metabolit activ inhibă polimerazele virale ARN dependente de ARN, enzime conservate structural care joacă un rol cheie în replicarea unei game largi de virusuri, inclusiv Coronaviridae.

Remdesivirul, rezultate bune în tratarea formelor severe de COVID-19

Un prim studiu randomizat, controlat cu placebo, efectuat pe remdesivir la pacienții cu COVID-19 în Wuhan, China, nu a putut finaliza înscrierea pentru a evalua în mod semnificativ eficacitatea. Cu toate acestea, într-un studiu clinic randomizat, dublu-orb, mai mare, pacienții cu forme severe de COVID-19, tratați cu un ciclu de remdesivir de 10 zile, au avut un timp semnificativ mai scurt de recuperare decât cei care au primit placebo (11 zile vs 15 zile).

Ulterior, un studiu randomizat, deschis, a arătat că pacienții cu forme severe de COVID-19 cu hipoxie relativă sau care necesitau sprijin pentru oxigenare, dar care nu necesitau suport ventilator, au avut rezultate pe 5 și 10 zile de remdesivir care nu au fost semnificativ diferite.

Aceste rezultate au determinat Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente să acorde autorizație de utilizare de urgență a remdesivirului pentru pacienții cu forme severe de COVID-19 și Agenția Europeană a Medicamentului să acorde autorizație condiționată de introducere pe piață pentru remdesivir pentru tratamentul COVID-19 la pacienții cu vârste de 12 ani sau peste, cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar.

Tratamentul cu remdesivir, benefic și pentru forma moderată a bolii COVID-19

Concomitent cu aceste lucrări, acest studiu randomizat, deschis, multicentric, a fost realizat pentru a evalua eficacitatea și evenimentele adverse ale remdesivirului administrat timp de 5 sau 10 zile față de îngrijirea standard la pacienții spitalizați cu forme moderate de COVID-19.

Pacienții au fost înscriși la 105 spitale din SUA, Europa și Asia între 15 martie 2020 și 18 aprilie 2020 și au fost repartizați aleatoriu într-un raport 1: 1: 1 (un grup a primit până la 5 zile de remdesivir, al doilea grup, până la 10 zile de remdesivir și al treilea grup a primit îngrijire standard).

Toți pacienții randomizați într-un grup de remdesivir au primit 200 mg de remdesivir intravenos în ziua 1, urmat de 100 mg de remdesivir o dată pe zi în zilele următoare, perfuzat timp de 30 până la 60 de minute. Tratamentul cu remdesivir trebuia întrerupt la orice pacient care prezenta creșteri severe ale enzimelor hepatice sau scăderea clearance-ului creatininei estimat la mai puțin de 30 ml/min. Pacienții a căror stare s-a îmbunătățit suficient, potrivit investigatorilor, puteau fi externați din spital înainte de a termina cursul de tratament atribuit.

Evaluările pacienților au inclus examinarea fizică, starea respiratorie (frecvența respiratorie, tipul de supliment de oxigen, saturația oxigenului din sânge și constatările radiografice), evenimentele adverse și medicamentele care erau administrate concomitent.

În zilele de studiu 1, 3, 5, 8, 10 și 14, s-au luat probe de sânge pentru măsurarea numărului de celule sangvine, creatinină serică, glucoză, bilirubină totală și transaminaze hepatice. Categoriile în ceea ce privește etnia pacienților au fost colectate ca parte a informațiilor demografice pentru a evalua posibilele diferențe în severitatea bolii sau răspunsul la tratament.

Autorii studiului au evaluat starea clinică a participanților zilnic, din ziua 1 până în ziua 14 sau în ziua externării din spital pe o scală ordinală de 7 puncte, constând din următoarele categorii: 1 - deces; 2 - internat, care necesită ventilație mecanică invazivă sau oxigenare cu membrană extracorporală; 3 - internat în spital, care necesită ventilație neinvazivă sau utilizarea dispozitivelor de oxigen cu flux mare; 4 - internat, necesitând oxigen suplimentar cu debit redus; 5 - internat, care nu necesită oxigen suplimentar, dar necesită îngrijire medicală continuă (asociată sau nu cu COVID-19); 6 - internat, care nu necesită oxigen suplimentar și nici îngrijiri medicale continue și 7 - nespitalizat. 

Dacă starea clinică a pacienților care au rămas spitalizați s-a schimbat într-o anumită zi, s-a documentat cel mai slab scor. O evaluare finală a fost efectuată în ziua 28 față în față pentru pacienții spitalizați sau telefonic pentru cei care au fost externați.

Punctul final principal al eficacității a fost distribuirea stării clinice evaluate pe scara ordinală de 7 puncte în ziua de studiu 11. Dacă tratamentul cu remdesivir îmbunătățește rezultatele, distribuția scorurilor la pacienții care au primit remdesivir ar trebui să se deplaseze mai mult spre valorile mai mari ale scalei decât distribuția scorurilor între pacienții care au primit îngrijiri standard. Punctul final secundar a fost proporția pacienților cu evenimente adverse pe toată durata studiului. 

Tratamentul cu remdesivir pe 5 zile, eficient împotriva COVID-19

În ziua 11, pacienții randomizați în grupul de 5 zile cu remdesivir au avut șanse semnificativ mai mari de o distribuție mai bună a stării clinice pe scara ordinală în 7 puncte, comparativ cu cei randomizați la îngrijirea standard. Diferența de distribuție a stării clinice în ziua 11 între remdesivir timp de 10 zile și grupurile de îngrijire standard nu a fost semnificativă statistic. 

Evenimentele adverse au fost înregistrate de 51% dintre pacienții din grupul de 5 zile cu remdesivir, 59% din grupul de 10 zile cu remdesivir și 47% din grupul de îngrijire standard. Diferența de proporție între grupul de 5 zile cu remdesivir și îngrijirea standard nu a fost semnificativă statistic, dar diferența dintre grupul de 10 zile cu remdesivir și îngrijirea standard a fost semnificativă. Evenimentele adverse care au fost mai frecvente în grupurile cu remdesivir decât în grupul de îngrijire standard includ greață, hipokaliemie (hipopotasemie) și cefalee.

Concluzia studiului a fost că, dintre pacienții cu forme moderate de COVID-19, cei randomizați la un ciclu de remdesivir de 10 zile nu au avut o diferență semnificativă statistic în starea clinică comparativ cu îngrijirea standard la 11 zile după inițierea tratamentului. Pacienții randomizați la un curs de remdesivir de 5 zile au avut o diferență semnificativă statistic în starea clinică în comparație cu îngrijirea standard, dar diferența a fost de importanță clinică incertă.
 

 

Citește și:
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Effect of Remdesivir vs Standard Care on Clinical Status at 11 Days in Patients With Moderate COVID-19. A Randomized Clinical Trial
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2769871?resultClick=1
1. Studiul „Effect of Remdesivir vs Standard Care on Clinical Status at 11 Days in Patients With Moderate COVID-19. A Randomized Clinical Trial”, apărut în JAMA. 2020;324(11):1048-1057. doi:10.1001/jama.2020.16349, autori: Christoph D. Spinner

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0