COVID-19: Persoanele de până în 20 de ani, risc scăzut de îmbolnăvire [studiu]

Pe parcursul pandemiei, s-a observat faptul că persoanele cu vârste mai înaintate au fost cele mai afectate de virusul SARS-CoV-2, atât ca număr de cazuri, cât și ca gravitate a simptomelor. Factorul de vârstă a fost remarcat încă de la începuturile crizei de sănătate și poate avea ca motiv principal rezistența persoanelor mai tinere în fața infecțiilor, fără a se ști, însă, cu certitudine de ce. 

Înțelegerea rolului vârstei în transmiterea și severitatea bolii este un pas critic în obervarea impactului măsurilor de distanțare socială, impuse peste tot în lume, mai ales în cazul colectivităților (școli, universități, corporații etc.).

Pentru a obține mai multe răspunsuri, un grup de cercetători de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au demarat un studiu. Potivit acestora, persoanele foarte tinere, până în 20 de ani, au un risc de îmbolnăvire considerabil mai scăzut față de adulți și vârstnici, iar majoritatea tinerilor adolescenți infectați nu prezintă simptome. 

Studiul a fost publicat în luna iunie 2020 în revista Nature și prezintă date procentuale cu privire la incidența de îmbolnăvire a tinerilor. Așadar, numai 21% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani au manifestat simptome asociate cu noul coronavirus, în comparație cu aproximativ 69% din populația vârstnică, de peste 70 de ani. Mai mult, cei sub 20 de ani sunt cu 50% mai puțin la risc de contractare a virusului, comparativ cu restul populației.   

Cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au efectuat o serie de simulări digitale ținând cont de informațiile despre transmiterea virusului SARS-CoV-2 colectate din mai multe părți ale lumii, printre care Canada, China, Italia, Japonia, Singapore și Coreea de Sud. Rolul simulărilor a fost acela de a crea o paralelă între rata de transmitere a virusului SARS-CoV-2 și a celui de gripă tip A și cea de închidere a școlilor, pentru a înțelege în ce măsură închiderea școlilor poate impacta răspândirea virusurilor. 

În urma acestor analize, s-a descoperit un fapt surprinzător, și anume că, în timp ce pe parcursul epidemiilor de gripă din trecut, închiderea școlilor a avut un impact pozitiv asupra scăderii numărului de infectări, același lucru nu se aplică și în cazul COVID-19, unde impactul a fost limitat. 

 
Descoperirile oamenilor de știință sunt în concordanță cu informațiile Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, și anume că, numai pe continentul american, ponderea de adulți infectați este considerabil mai mare față de infecțiile la copii, iar simptomele în rândul adulților bolnavi sunt mai severe decât la tineri și copii. 

Așadar, media de vârstă joacă un rol esențial în înțelegerea virusului și a răspândirii sale, precum și în anticiparea numărului de cazuri, în funcție de regiunea geografică. Acest lucru se explică prin faptul că s-au înregistrat mai multe cazuri per capita în orașe și zone geografice cu populație mai bătrână și mai multe infecții subclinice în cele cu populație mai tânără. 

De ce tinerii și copiii se îmbolnăvesc mai greu de coronavirus?

 
În primul rând, motivul pare să fie răspunsul imun specific celor tineri, recent format, în urma expunerii recente la alte virusuri respiratorii, lucru, de altfel, comun la copii și adolescenți și mai rar întâlnit la adulți și bătrâni. Deși există mai multe teorii și studii în desfășurare cu privire la acest aspect, cert este că ponderea de copii și adolescenți infectați a fost, de la început, foarte mică și s-a menținut pe aceeași linie, pe parcursul pandemiei de COVID-19

În al doilea rând, copiii manifestă simptome mult mai ușoare față de adulți și, adesea, unii sunt asimptomatici – acest tip de cazuri intră în spectrul infecțiilor subclinice, unde nu este nevoie de spitalizare iar riscul de contaminare este mult mai scăzut. 

În concluzie, motivul pentru care școlile au fost închise a fost cel de intervenție rapidă pentru a limita creșterea numărului de cazuri, dar, conform acestui nou studiu, rolul copiilor în transmiterea bolii cântărește mai mult și, în cazul virusului SARS-CoV-2, copiii au un rol scăzut în răspândirea sa. În lumina noilor descoperiri, oamenii de știință speră ca acest studiu să ajute oficialitățile în luarea unor decizii mai informate cu privire la redeschiderea accesului în școli. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - People Under 20 Less Likely to Get Coronavirus
https://www.webmd.com/lung/news/20200617/people-under-20-less-likely-to-get-coronavirus?ecd=wnl_spr_061720&ctr=wnl-spr-061720_nsl-Bodymodule_Position4&mb=cglF4tw5JC8Ph1sJUTjxxhJZpsk9%40mj5ejhxraL2cbU%3d
Studiul Age-dependent effects in the transmission and control of COVID-19 epidemics, publicat în Nature, în 2020, autori: Nicholas G. Davies, Petra Klepac, Yang Liu, Kiesha Prem, Mark Jit, CMMID COVID-19 working group & Rosalind M. Eggo
Link: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0962-9


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0