COVID-19: ce schimbări va aduce vaccinarea împotriva coronavirusului?

Deși vaccinarea anti-COVID se extinde zi de zi la nivel mondial, experții spun că multe restricții vor rămâne în vigoare încă cel puțin câteva luni.

Având în vedere că va dura o vreme până când vaccinurile vor avea un efect pronunțat la nivel mondial, e de așteptat ca multe dintre restricțiile actuale să se mențină pentru cel puțin câteva luni bune.

Nu vor exista schimbări mari în viitorul foarte apropiat

Viața de zi cu zi a fost dată peste cap la nivel global din cauza pandemiei de COVID-19. Deși, în prezent, vaccinarea ia amploare, experții în sănătate spun că ideea de normalitate, așa cum o percepeam înainte de pandemie nu va reveni prea curând. Momentan, prioritatea la vaccinare este acordată personalului esențial, vârstnicilor și bolnavilor cronic, adică persoanelor cu risc ridicat de COVID-19 în forme grave.

Deocamdată, vaccinurile nu sunt suficiente pentru toată lumea, însă companiile producătoare care au primit autorizații de urgență fac tot posibilul pentru a furniza dozele necesare vaccinării pentru populații din întreaga lume. Cu toate acestea, este realist să ne gândim că până ce vaccinurile vor ajunge și la populația generală, vor mai trece luni întregi.

Potrivit experților, schimbări substanțiale în ceea ce privește măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus și ușurarea restricțiilor actuale se vor vedea abia după luna iunie a anului 2021. Cursul pandemiei, așadar, nu va fi schimbat de pe o zi pe alta; însă zilnic vor fi făcuți pași spre un viitor în care să revenim la o libertate mai mare de mișcare și de contact cu cei din jur.

Oamenii trebuie monitorizați pentru a-și face și a doua doză de vaccin

La fel ca în cazul majorității vaccinurilor, și cele anti-COVID-19 necesită administrarea în două doze separate, la aproximativ 3-4 săptămâni una de alta. Pentru ca acest lucru să funcționeze, trebuie să existe o monitorizare strictă a sănătății publice pentru a se asigura că oamenii știu când, cum și unde să meargă pentru a primi a doua doză de vaccin.

Nu există încă date care să lămurească dacă faptul că o persoană se vaccinează, acest lucru va împiedica transmiterea virusului. Ce se știe sigur este faptul că o persoană vaccinată are șanse mari să nu se îmbolnăvească de COVID-19 sau, dacă se îmbolnăvește, să facă o formă ușoară. Însă, nu este exclus ca persoana să se infecteze, totuși, cu coronavirusul și, fără a avea simptome de boală, să îl transmită altor persoane nevaccinate. În prezent, pur și simplu este prea devreme ca să se cunoască aceste lucruri.

În acest context, cu tot cu prezența vaccinurilor, trebuie respectate în continuare aceleași protocoale preventive pe care a trebuit să le urmăm cu toții până acum, de la distanțarea fizică până la purtarea măștilor de protecție când ieșim din casă.

Poate fi descurajant să auzim că, după un an dificil în care pandemia a dus la decese în masă și la rate de infecție în continuă creștere, vaccinul nu oferă „o soluție-minune”, prin care să ne întoarcem imediat la viața noastră de dinainte de pandemie. Însă, e bine să nu uităm că facem pași susținuți în direcția bună.

Va mai exista vreodată normalitatea de dinainte de pandemie?

Experții sunt de părere că, în unele privințe, nu va mai exista „vechiul normal”, ci va trebui să ne adaptăm la unele schimbări în societate, per ansamblu. Se poate spune că va exista „un nou normal”. Aceștia dau ca exemplu atentatele din SUA, din 11 septembrie 2001, care au schimbat procedurile în aeroporturile americane (de exemplu, trebuie să îți scoți încălțările când treci pe la securitate). 

E posibil ca în același fel să fie schimbate diverse proceduri și după ce pandemia provocată de noul coronavirus va pierde din forță. De exemplu, probabil că, în timpul sezonului gripal, oamenii vor continua să poarte măști în spațiile închise, cum sunt mijloacele de transport în comun, clinicile și magazinele. De asemenea, se poate continua respectarea distanțării la cozile din magazine sau din diverse instituții - ceea ce, și în condiții normale, nu de pandemie, ar trebui să fie firesc, ca semn de civilizație și respect pentru spațiul personal al celor din jur.

Multe companii ar putea păstra opțiunea de muncă la domiciliu

După cum mulți angajatori au observat în timpul actualei pandemii, munca de acasă poate fi atât în avantajul companiei, cât și al unora dintre angajați. Este posibil, deci, mai spun experții, ca și în viitor unele companii să păstreze modalitatea de muncă de la domiciliu (evident, pentru domeniile în care acest lucru este posibil). Sau, cel puțin, după întoarcerea la birou, să ofere posibilitatea ca angajații care vor să lucreze în continuare de acasă, să poate face acest lucru.

Vaccinarea ne va proteja pe termen lung de COVID-19?

Specialiștii precizează că, atunci când vine vorba de o boală precum rujeola, e posibil ca persoana vaccinată să nu facă această boală până la sfârșitul vieții. În ceea ce privește boala COVID-19, însă, dacă o persoană se vaccinează împotriva coronavirusului, e foarte probabil ca imunitatea să dispară în cele din urmă, așa cum se întâmplă și cu gripa. 

Cel mai probabil, va trebui să ne vaccinăm frecvent pentru a fi protejați de COVID-19, în același mod în care ne facem anual vaccinul antigripal pentru a ne scădea riscul de a ne îmbolnăvi de gripă.

O parte bună a naturii coronavirusului este că acesta nu suferă mutații așa de des - spre deosebire de gripă, de exemplu -, ceea ce înseamnă că nu va trebui să fie dezvoltate în mod regulat noi vaccinuri împotriva acestuia. Dacă vaccinurile autorizate în prezent se vor dovedi funcționale, există o mare probabilitate să fie utilizate în continuare fără modificări.

În concluzie, experții mondiali în sănătate ne încurajează să avem, pur și simplu, răbdare; după încă aproximativ 5-6 luni vom putea să lăsăm în urmă situația prezentă și să ne apropiem de o stare ceva mai normală, care să presupună o mai mare libertate de mișcare și de acțiune. Lungimea perioadei de tranziție spre o normalitate acceptabilă depinde, însă, de cât de multe persoane vor decide să se vaccineze, pentru a contribui la această revigorare mondială.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - How Your Life Will (and Won’t) Change After Getting the COVID-19 Vaccine
https://www.healthline.com/health-news/how-your-life-will-and-wont-change-after-getting-the-covid-19-vaccine#No-noticeable-change-for-the-near-future

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0