Copiii sub 5 ani pot transmite mai ușor noul coronavirus decât adulții [studiu]

În prezent se cunoaște faptul că cei mici, deși sunt mai susceptibili la infecția cu sindromul respirator acut coronavirus 2 (SARS-CoV-2), manifestă, în general, simptome mai ușoare, în comparație cu adulții. 

De asemenea, în general, copiii răspândesc cel mai repede infecțiile respiratorii și intestinale în rândul populației largi, dar, în ceea ce privește răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2 de către segmentul foarte tânăr, informațiile sunt puține și dispersate, ceea ce nu permite obținerea unor concluzii bine documentate.   

Deși primele rapoarte și studii pe populație nu au oferit informații concludente cu privire la rolul copiilor în calitate de potențiali factori de risc în ceea ce privește răspândirea virusului SARS-CoV-2, închiderea școlilor la începutul pandemiei a pus în perspectivă faptul că școlile au fost, în primă fază, o sursă de răspândire comunitară deosebit de importantă.  

În contextul în care majoritatea țărilor se pregătesc de redeschiderea școlilor în toamnă, precum și a grădinițelor și creșelor, este important de înțeles adevăratul potențial de transmitere a noului coronavirus, pe cale comunitară, de către copii, pentru a putea respecta măsurile de igienă sanitară impuse de autoritățile de sănătate publică. 

Așadar, potrivit unui studiu1 publicat în iulie 2020, având în vedere prezența unei cantități semnificativ mai mare de acid nucleic viral la copiii de până în 5 ani, considerabil mai mare față de cantitatea întâlnită la adolescenți și adulți, rata de transmisie a virusului de către cei mici este mai crescută. 

Studiul a fost condus de o echipă de cercetători americani și publicat în revista de specialitate JAMA Pediatrics. În cadrul acestuia s-au analizat 145 de exudate nazale de la pacienți cu forme ușoare spre moderate de COVID-19, prelevate la o săptămână de la primele simptome. 

Echipa de cercetători a căutat urme de ARN viral în mostrele prelevate și a descoperit faptul că adulții și copiii mai mari de 5 ani prezintă cantități similare de material genetic viral, ceea ce poate fi utilizat pentru măsurarea cantității de virus activ prezentă la persoanele infectate. Descoperirea îngrijorătoare a fost, în schimb, legată de cantitatea de material genetic viral purtată de copiii cu vârste până în 5 ani, mai precis –  cu 10 și până la 100 de ori mai mult față de copii mai mari, adolescenți și adulți.

Deși, până în prezent, se vehicula ipoteza conform căreia copiii fie nu se infectează, fie nu dau la fel de ușor mai departe boala, concluziile acestui studiu par să indice în direcția opusă: copiii se pot, categoric, infecta, iar atunci când o fac găzduiesc cantități foarte mari de material genetic viral.

Deși studiul nu este unul de amploare, iar intențiile inițiale ale cercetătorilor au fost de simplă măsurare a materialului genetic viral, eșalonat pe categorii de vârste, concluziile solicită o studiere aprofundată a acestui fenomen. 

Oamenii de știință nu au măsurat rata de transmisie la copiii sub 5 ani, așadar descoperirile lor nu atestă faptul că cei mici sunt mai contagioși, concluziile lor fiind pur deductive. Cu toate acestea, studiul cercetătorilor americani este un semnal de alarmă, mai ales în lumina faptului că presupunerile de până acum sugerau că micuții nu pot transmite virusul la fel de ușor ca adulții. 

Potrivit acestui studiu, nu există niciun motiv biologic pentru care cei mici nu ar fi cel puțin la fel de contagioși ca adulții.  Noul coronavirus SARS-CoV-2, în ceea ce privește răspândirea, se manifestă la fel ca orice alt virus respirator, așadar și copiii îl pot transmite, pe cale comunitară, atât altor copii, cât și adulților. 

Deși manifestarea propriu-zisă este atipică, carcaterizată printr-o multitudine de simptome neobișnuite, inclusiv faptul că poate fi asimptomatică, se pare că aspectul contagiozității este cel așteptat, ca la oricare altă infecție respiratorie. Mai mult, studiul din Chicago poate fi coroborat cu cercetări recente din Franța și Germania, unde au fost evaluați copii infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2, cu vârste cuprinse între 1 și 11 ani, și unde s-a descoperit, în mod similar, cantități foarte mari de material viral la subiecți, în comparație cu grupul de control, format din adulți. 

De asemenea, în luna mai a anului 2020, un studiu asemănător2 a fost demarat, în urma căruia s-a descoperit faptul că cei mici, mai precis, copiii de până în 4 ani sunt principalii răspunzători pentru răspândirea virusului respirator sincitial (VRS). Aceste virus, deși răpândit, în principal, de copii, afectează cel mai mult populația adultă cu vârste peste 65 de ani, care manifestă cele mai grave simptome. 

În lumina acestor noi informații, studiul cercetătorilor americani poate oferi răspunsuri sau da curs unor cercetări mai ample pentru a înțelege în ce măsură copiii pot fi un pericol pentru populațiile mai în vârstă, în ceea ce privește transmiterea comunitară a noului coronavirus. În egală măsură, aceste informații trebuie luate în calcul când se pune problema redeschiderii școlilor, grădinițelor și creșelor, deoarece pot declanșa consecințe serioase, mai ales odată cu instalarea anotimpului rece, care aduce cu sine pericolul altor virusuri respiratorii, precum virusul gripal de tip A. 

În prezent, statutul copiilor nu este foarte clar în ceea ce privește rata de transmitere comunitară. Așadar, copiii nu sunt considerați o categorie de risc, la fel cum nu sunt nici adulții cu vârste până în 50 de ani, dar acest lucru nu înseamnă că cei mici nu pot fi, ei înșiși, un pericol pentru grupele înaintate de vârstă. 

Măsuri preventive

Așadar, pentru păstrarea siguranței în familie, este important să menții standardele de igienă ridicate în permanență, care includ :

  • Spălatul mâinilor cu apă și săpun pentru 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde;
  • Dezinfectarea suprafețelor de trafic intens (cum ar fi blatul din bucătărie, mesele din casă, clanțele, marginile paturilor);
  • Spălatul frecvent al hainelor și al jucăriilor. 

De asemenea, distanțarea socială și purtatea măștilor în spațiile publice nu trebuie neglijate, mai ales dacă ai copii mici. În acest fel îi protejezi și pe ei de pericole, dar și pe cei din jur. Dacă observi că cineva din familie manifestă simptome suspecte, este important să respecți protocolul standard, și nu să mergi direct la spital cu persoana posibil infectată, pentru a nu crește riscul de infecție. 

 

 

Sursă foto: Shuttertosck
Bibliografie:
1 Studiul Age-Related Differences in Nasopharyngeal Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Levels in Patients With Mild to Moderate Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), publicat în JAMA Pediatrics, în iulie 2020, autori: Taylor Heald-Sargent, William J. Muller, Xiaotian Zheng, et al.
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2768952
2 Studiul Comparison of Common Respiratory Virus Peak Incidence Among Varying Age Groups in Rhode Island, 2012-2016, publicat în JAMA Network, în mai 2020, autori: Young June Choe, Michael A. Smit,Leonard A. Mermel et al.
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2765852


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0