Ce reguli trebuie să respecți la alegerile locale în contextul COVID-19

Alegerile locale din acest an sunt marcate de o serie de provocări lipsite de precedent. Dincolo de tensiunea politică și de problematica integrității sistemului de votare, contextul pandemic în care ne aflăm și, mai precis, creșterea accelerată a numărului de cazuri din ultima perioadă, fac din alegeri un risc pe care mulți nu doresc să și-l asume.

Oficialitățile au pregătit un protocol special pentru votare, așadar, dacă intenționezi să mergi la vot, află cum te poți pregăti, în așa fel încât să nu te expui riscului de infectare.

 

Cântărește nivelul de risc la care te expui 

Decizia de a merge la vot trebuie cântărită, în acest an, în primul rând din punct de vedere al riscurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2. În acest sens, este important să fii informat cu privire la măsurile de siguranță sanitară luate de către autorități. 

În primul rând, purtarea măștii de protecție este obligatorie în secțiile de votare, pentru toți participanții la procesul electoral, iar aici se încadrează:

  • Membrii tuturor birourilor electorale din secțiile de votare disponibile în capitală și în restul țării
  • Candidații
  • Delegații acreditați
  • Participanții la vot
  • Tehnooperatorii și întreg personalul tehnic al birourilor electorale
  • Personalul de pază
  • Toate celelalte persoane acreditate

Masca va trebui purtată în mod corespunzător, adică să acopere nasul și gura și să se muleze bine pe față. 

Aspectul distanțării sociale a fost, de asemenea, prevăzut de autorități. Așadar, distanța fizică dintre indivizi, în cadrul secției de votare, va fi de cel puțin 1 metru. Toți participanții la procesul electoral sunt obligați să își dezinfecteze mâinile în mod periodic, să evite contactul direct cu alte persoane (strângeri de mână sau alte gesturi de recunoaștere), iar sediile secțiilor de votare vor fi, la rândul lor, dezinfectate periodic pe durata alegerilor.    

Fiecare secție de votare va fi prevăzută cu circuite de intrare și ieșire, soluție dezinfectantă în cantități suficiente și cu personal tehnic pentru luarea temperaturii, ghidarea alegătorilor și asigurarea respectării măsurilor de siguranță sanitară. 

Te poți întreba în ce măsură vei fi în siguranță odată aflată în sala de vot. Este bine de reținut că, potrivit protocolului de igienă stabilit pentru eveniment, în sala de vot nu pot avea acces mai mult de 5 alegători, în același timp, pentru a permite exercitarea distanțării de minim un 1 metru între persoane. 

Astfel, se intenționează ca numărul total de persoane prezente, în același timp, în sala de vot să fie de maxim 15, cu excepția alegătorilor, respectiv maxim 20, cu alegători. De acest aspect va trebui să se asigure, în permanență, președintele biroului electoral al secției de votare sau, după caz, înlocuitorul acestuia. Accesul în secțiile de vot se va face eșalonat, după luarea temperaturii și verificarea respectării normelor de igienă ale fiecărui alegător în parte (purtarea măștii, dezinfectarea la fața locului a mâinilor, temperatura normală).  

Identificarea alegătorilor se va face în baza actului de identitate. Astfel, când ajungi în secția de vot, va trebui să inserezi buletinul în suportul terminalului informatic, pentru a-ți putea fi preluate datele. După care ți se va solicita îndepărtarea măștii pentru un timp foarte scurt, suficient pentru a putea fi identificată. Acesta este singurul moment în care va fi nevoie să îți dai jos masca, iar persoana responsabilă pentru identificare va trebui să se afle la minim 1,5 metri distanță de tine. După procesul de identificare, îți poți pune masca la loc. 

Nu în ultimul rând, după procesul de votare, îți vei putea ștampila singură actul de identitate cu mențiunea VOTAT, pentru a evita contactul cu alte persoane. Având în vedere noul protocol de votare, este important să fii atent la respectarea tuturor mențiunilor de mai sus. În cazul în care observi orice situație de violare a normelor de siguranță sanitară, de către personalul responsabil sau de alți alegători, este dreptul și datoria ta să atragi atenția agenților de supraveghere.

Ia-ți toate măsurile de siguranță necesare

Înainte de a merge la vot, este important să te asiguri că ai cu tine tot ce e necesar, și anume actul de identitate, masca de protecție și dezinfectantul. Deși autoritățile precizează că va exista soluție dezinfectantă în sălile de vot, la discreția alegătorilor, este bine să fii pregătit pentru orice eventualitate. E posibil să nimerești un rezervor golit sau poate preferi să nu ai contact direct cu recipientele de uz public. Cel mai bine este să fii pregătit sau pregătită cu propriile “arme”. Poți lua la tine cu dezinfectat de mâini cu aloe vera și care are 70% alcool, cum este Guard X

În ceea ce privește masca, aceasta este prima și cea mai importantă linie de apărare împotriva riscului de infecție. Așadar, asigură-te că folosești o mască în conformitate cu cele mai bune măsuri de siguranță: să fie prevăzută cu 3 straturi și pliuri retractabile și să se adapteze perfect la forma feței tale, să aibă eficiență de filtrare bacteriană (BFE) ≥ 98% și să fie rezistentă la stropire, cum este cea de aici.   

Dezinfectantul, de asemenea, trebuie să fie în conformitate cu măsurile de igienă recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Orientează-te după un produs de calitate, conceput cu 70% alcool etilic, pe care să îl poți transporta cu ușurință. 

Nu în ultimul rând, înarmează-te cu răbdare și nu te îngrijora. Este posibil să se formeze cozi, având în vedere accesul restricționat în sălile de vot, dar ține cont de faptul că toate aceste măsuri au fost concepute pentru siguranța ta și a celorlalți alegători. 

Pentru a evita aglomerația, poți merge la secția de votare cât mai devreme, deoarece la primele ore traficul este mai redus, majoritatea alegătorilor optând, așa cum s-a văzut până acum, să meargă la vot în cursul după amiezii. 

De asemenea, nu uita de aspectul psihologic. Dacă ai persoane apropiate care manifestă anxietate la perspectiva de a merge la vot sau, în schimb, remarci simptome de anxietate la tine, acordă-ți puțin timp pentru a te liniști (poți opta pentru exerciții de respirație sau de meditație) și ia în calcul toți factorii, atât pozitivi, cât și negativi, cu privire la mersul la vot, pentru a lua decizia cea mai bună pentru tine.

 

 

Citește și:
 
 
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ministerul Afacerilor Interne - Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă
https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/HG-privind-prelungirea-starii-de-alerta-incepand-cu-data-de-15-septembrie-2020-si-stabilirea-masurilor-care-se-aplica-pe-durata-acesteia-pentru-prevenirea-si-combaterea-efectelor-pandemiei-de-COVID19.pdf

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0