80% dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 rămân cu sechele persistente [studiu]

Mai multe persoane diagnosticate cu COVID-19 spun că au continuat să sufere de simptome ale noului coronavirus săptămâni și chiar luni după ce l-au contractat. De altfel, potrivit unui studiu apărut în luna iulie 2020, 80% dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 rămân cu sechele persistente. 

Un studiu 1 realizat în Italia arată că din 143 de bolanvi cu COVID-19 externați din spital, mai mult de 87% au spus că au avut cel puțin un simptom care a persistat deși au fost testați negativ. Cel mai adesea, aceștia s-au confruntat cu oboseală și probleme de respirație.

În Italia, o mare parte dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 au prezentat simptome (71,4% din 31.845 cazuri confirmate începând cu 3 iunie 2020) deși se vindecaseră de COVID-19. Simptomele comune ale infecției cu SARS-CoV-2 includ tuse, febră, dispnee, simptome musculo-scheletice (mialgie, dureri articulare, oboseală), simptome gastrointestinale, anosmie (pierderea mirosului) și ageuzie (pierderea gustului). Pentru că lipseau informații cu privire la simptomele care persistă după recuperare, oamenii de știință au evaluat simptomele persistente la pacienții care au fost externați după ce s-au vindecat de COVID-19 dintr-un spital din Italia. 

Când numărul celor infectați cu SARS-CoV-2 a început să scadă în Italia, începând cu 21 aprilie 2020, la Spitalul Universitar Gemelli din Roma, Italia, a fost înființat un serviciu ambulatoriu pentru persoanele externate din spital după vindecarea cu COVID-19. Au fost urmăriți toți pacienții care au îndeplinit criteriile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru întreruperea carantinei (fără febră timp de 3 zile consecutive, îmbunătățirea altor simptome și 2 rezultate ale testului negativ pentru SARS-CoV-2 la 24 de ore distanță). La înscrierea în studiu, toți pacienții au fost din nou testați și au fost incluși în această cercetare doar cei care au avut un rezultat negativ al testului efectuat în diagnosticarea SARS-CoV-2.

Pacienților li s-a făcut o evaluare medicală cuprinzătoare, cu istoric medical detaliat și examen fizic. Datele privind toate caracteristicile clinice, inclusiv istoricul clinic și farmacologic, vaccinările efectuate de-a lungul timpului și măsurătorile corpului, au fost colectate într-un sistem electronic.

Datele privind simptomele specifice potențial corelate cu COVID-19 au fost obținute folosind un chestionar standard care a fost oferit pacienților la înscrierea în studiu. Pacienților li s-a solicitat să recunoască retrospectiv prezența sau absența simptomelor în faza acută a COVID-19.

În perioada 21 aprilie - 29 mai 2020, 179 de pacienți au fost potențial eligibili pentru includerea în acest mic studiu; 14 persoane (8%) au refuzat să participe la această cercetare și 22 au avut un rezultat pozitiv la reacția în lanț în timp real a polimerazei de tip revers-transcriptază (real-time reverse-transcription polymerase chain reaction, rRT-PCR) pentru identificarea ARN-ului viral.
 
Astfel, doar 143 de pacienți au fost incluși în micul studiu. Vârsta medie a fost de 56,5 ani (interval, 19-84 ani), iar 53 (37%) dintre participanți  au fost femei. În timpul spitalizării, 72,7% dintre participanți aveau leziuni specifice pneumoniei interstițiale. Durata medie a spitalizării a fost de 13,5 zile; 21 de pacienți (15%) au avut nevoie de ventilație non-invazivă și 7 pacienți (5%) au avut nevoie de ventilație invazivă.  

La momentul evaluării, doar 18 pacienți (12,6%) nu manifestau niciun simptom al bolii COVID-19, în timp ce 32% aveau unul sau două simptome și 55% aveau trei sau mai multe semne ale bolii. Niciunul dintre pacienți nu avea febră sau semne ori simptome de boală acută. Înrăutățirea calității vieții a fost observată la 44,1% dintre pacienți. Mulți dintre bolnavi se confruntau încă cu oboseală (53,1%), dispnee (43,4%), dureri articulare, (27,3%) și dureri toracice (21,7%).

Acest studiu arată că 87,4% dintre pacienții care s-au vindecat de COVID-19 s-au confruntat cu persistența a cel puțin un simptom, în special oboseală și dispnee. Limitările studiului includ lipsa de informații despre istoricul simptomelor înainte de infecția cu SARS-CoV-2 și lipsa de detalii privind gravitatea simptomelor. Mai mult, acesta este un studiu cu un număr relativ mic de pacienți și fără un grup de control de pacienți externați din alte motive. Clinicienii și cercetătorii s-au concentrat pe faza acută a COVID-19, dar este necesară monitorizarea continuă după externarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, pentru a se cunoaște cu exactitate care sunt efectele de lungă durată ale infecției cu SARS-CoV-2. 

Putem vorbi despre COVID-19 cronic?

Specialiștii spun că manifestările diverse ale infecției cu SARS-CoV-2 pot avea mecanisme destul de diferite, ceea ce înseamnă că s-ar putea ca până și persoanele cu simptome ușoare să aibă leziuni tisulare de durată. De altfel, așa cum a arată datele studiului efectuat în Italia, există persoane care contractă noul coronavirus, care se manifestă uneori sever, alteori simptomele infecției sunt ușoare, și care au simptome săptămâni de la infectare.

Grav este că și pacienții care nu au fost internați la secția de terapie intensivă sunt extrem de slăbiți. În ciuda faptului că testele nu au arătat că au neapărat probleme cardiace sau pulmonare, unii nici nu mai reușesc să urce scările singuri, pentru că au și mușchii slăbiți, iar alții trebuie să se odihnească după orice activitate fizică de două ore, atrag atenția specialiștii. 

Există cercetări în curs de a analiza dacă o „fază inflamatorie” durabilă a virusului ar putea explica aceste simptome, dar deocamdată specialiștii nu au un răspuns concret.

Centre de recuperare pentru pacienții cu COVID-19 

Având în vedere numărul crescut de persoane diagnosticate cu COVID-19 care manifestă simptome săptămâni sau luni de la vindecare, în Italia, Marea Britanie, dar și în alte state europene au început să apară centre de recuperare pentru pacienții de COVID cu efecte pe termen lung. 

O mare parte dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 prezintă simptome cronice, nivel scăzut, niciodată suficient de intense pentru a avea nevoie de spitalizare, dar acestea se confruntă adesea cu oboseală, respirație cronică, palpitații și ritm cardiac accelerat, dureri de cap, lipsa puterii de concentrare. 

În nordul Angliei s-a deschis un astfel de spital, unde pacienții care vin la clinică sunt evaluați pentru probleme fizice și cognitive, iar fizioterapeuții îi ajută cu programe de reabilitare.

Medicii de aici spun că persoanele care vin la clinică sunt mult mai tinere decât oamenii care au fost internați la spital cu infecția SARS-CoV-2, care aveau, de regulă, între 60 și 80 de ani. 

Specialiștii britanici atrag astfel atenția că din aceste informații reiese faptul că persoanele mai tinere sunt mai susceptibile la efecte pe termen lung în cazul infecției cu SARS-CoV-2. Dar pentru a demonstra asta sunt necesare încă multe cercetări în domeniu. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Persistent Symptoms in Patients After Acute COVID-19”, publicat în JAMA Network, iulie 2020, autori:  Angelo Carfì, MD; Roberto Bernabei, MD; Francesco Landi, MD, PhD; et al
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2768351

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0