Studiu: Dieta ketogenica creste riscul de diabet?

Dieta ketogenica isi propune sa invete organismul sa arda toate grasimile consumate, reeducand metabolismul. Scopul acestei diete este de a determina organismul sa perceapa grasimea ca fiind combustibilul sau de baza, astfel incat sa il consume in totalitate si sa nu mai formeze depozite de grasimi.

Planul alimentar al dietei ketogenice este alcatuit in proportie de 65% din grasimi sanatoase, 30% din proteine si doar 5% din glucide.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate ca aceasta dieta este destul de populara, un nou studiu facut pe soareci scoate la iveala un lucru ingrijorator: dieta ketogenica ar putea creste riscul de diabet de tip 2.

Dieta ketogenica este saraca in carbohidrati si bogata in grasimi, iar scopul acesteia este de a obisnui organismul sa arda mai intai grasimile si abia apoi carbohidratii – acest proces este cunoscut sub denumirea de cetoza (n.r. chetoza).

Un studiu publicat in Jurnalul de Psihologie a aratat ca faza initiala, adica cea de atac, a dietei ketogenice creste riscul de diabet de tip 2.

Cercetatorii au descoperit ca aceasta dieta nu permite organismului sa foloseasca insulina asa cum ar trebui, ceea ce inseamna ca nivelul de zahar din sange nu mai este tinut sub control. Astfel, apare rezistenta la insulina, despre care se stie ca, in timp, duce la instalarea diabetului de tip 2.

Echipa de cercetatori care a realizat acest studiu sustine ca e nevoie de cercetari suplimentare pe aceasta tema inainte de a se da verdictul corect.

Aceiasi cercetatori spun, insa, ca, in ciuda predispozitiei evidente pentru diabet de tip 2 a celor care urmeaza aceasta dieta, este aproape imposibil ca boala metabolica chiar sa apara. Asta pentru ca, in timpul dietei ketogenice, aportul de carbohidrati este atat de mic, incat nu poate sa apara nicio forma de hiperglicemie.

Specialistii nu se pronunta insa, sustinand ca e necesar sa se faca studii si pe oameni pentru a se stabili daca dieta ketogenica creste sau nu riscul de diabet de tip 2. Pana la acest moment, informatiile obtinute sunt insuficiente pentru a stabili daca aceasta teorie este sau nu valida.

Ce efecte are dieta ketogenica la pacientii care au deja diabet

Studiile facute in ultimii ani au aratat ca, pe termen scurt, dietele sarace in carbohidrati, precum dieta ketogenica, pot imbunatati nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet de tip 2, reducand cantitatea de medicamente necesara.

Totodata, limitarea carbohidratilor la pacientii cu diabet de tip 2 poate creste riscul de hipoglicemie (n.r. nivel scazut de glucoza in sange). De aceea, acestor pacienti le este recomandata o dieta care sa promoveze moderatia.

Daca suferi de diabet de tip 2, nu ar trebui sa urmezi nicio dieta inainte de a te consulta cu medicul tau. Astfel, vei slabi fara sa iti pui sanatatea in pericol.

 

 

Avantaje si dezavantaje ale dietei ketogenice

Avantajele adoptarii dietei ketogenice sunt urmatoarele:

  • Reducerea tensiunii arteriale
  • Reducerea nivelului de trigliceride
  • Cresterea nivelului de colesterol HDL (cunoscut ca fiind colesterolul bun)
  • Imbunatatirea performantelor mentale.


Dezavantajele adoptarii dietei ketogenice:

  • Pana cand organismul se adapteaza la noul plan alimentar, pot aparea simptome precum: dezechilibru electrolitic, ameteli, oboseala, ceata mentala, insomnii, pofte, modificari ale tranzitului intestinal, senzatia de slabiciune, respiratie urat mirositoare.


Aceste efecte adverse dispar in general in cateva zile, dupa ce organismul se acomodeaza cu schimbarile facute.

Indiferent de dieta aleasa, ideal ar fi sa discuti cu medicul tau pe aceasta tema inainte de a incepe regimul alimentar. Ajutorul unui medic nutritionist este esential intr-o asemenea situatie, asa ca nu ar fi rau sa apelezi la unul. Important este sa ajungi la o greutate sanatoasa, fara sa iti pui sanatatea in pericol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0