Sindromul Pickwick pune in pericol viata pacientului obez - cum il tratezi

Sindromul Pickwick, cunoscut si sub denumirea de sindrom de hipoventilatie obeza, este o afectiune respiratorie de care sufera unele persoane diagnosticate cu obezitate. Acest sindrom determina nivelul de carbon din sange sa creasca prea mult, iar pe cel de oxigen sa scada ingrijorator de mult. Netratat corespunzator, sindromul Pickwick poate pune viata pacientului supraponderal in pericol.

Numele acestui sindrom a fost inspirat de un personaj din romanul lui Charles Dickens – “The Pickwick Papers”, care prezenta toate simptomele acestui sindrom, incepand de la obezitate si pana la apneea in somn. Acest sindrom face parte din categoria tulburarilor ce apar in somn, insa efectele sale se resimt si in afara ciclurilor de somn.

Cauze sindrom Pickwick

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunoaste cauza exacta care determina aparitia acestui sindrom la unele persoane supraponderale. O serie de factori contribuie, insa, la aparitia sa:

  • Un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30 (adica obezitate)
  • Sistemul pulmonar nu poate functiona la capacitate maxima, din cauza greutatii suplimentare puse pe zona pieptului
  • Incapacitatea creierului de a controla respiratia.

Simptome sindrom Pickwick

Principalul simptom al acestui sindrom consta in respiratia superficiala sau chiar oprirea respiratiei in timpul somnului – apnee in somn. Aproape toate simptomele acestui sindrom sunt cauzate de cantitatea insuficienta de oxigen din sange.

Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale sindromului Pickwick:

  • Senzatia de sufocare
  • Lipsa de energie
  • Oboseala accentuata pe timpul zilei
  • Invinetirea degetelor de la maini si picioare
  • Dureri de cap matinale
  • Simptome de depresie
  • Hipertensiune.

Complicatii sindrom Pickwick

Netratat corespunzator, acest sindrom poate cauza complicatii precum hipertensiunea pulmonara, tensiunea arteriala marita, edemul sau un nivel prea mare de globule rosii in sange.

Diagnosticare sindrom Pickwick

Pentru diagnosticarea sindromului de hipoventilatie obeza, medicul va face o examinare fizica, va calcula indicele de masa corporala si va face o serie de teste pulmonare – spirometrie, radiografii toracice si nu numai. Si analizele de sange vor fi folosite de medic in stabilirea diagnosticului de sindrom Pickwick.

Tratament sindrom de hipoventilatie obeza

In primul rand, medicul va recomanda scaderea in greutate. Este esential ca pacientul sa ajunga la un indice de masa corporala normal, intrucat obezitatea este principalul factor care contribuie la declansarea acestui sindrom.

In acest sens, pacientul ar trebui sa apeleze la ajutorul unui nutritionist, precum si la sprijinul unui antrenor personal, astfel incat sa combine modificarile ce tin de dieta cu sportul practicat in mod regulat. In cazurile de obezitate morbida, se poate recomanda chirurgia bariatrica. Scaderea in greutate poate ajuta pacientul sa scape de acest sindrom.

Terapia CPAP (n.r. presiune pozitiva continua la nivelul cailor aeriene) este o terapie folosita in tratarea tulburarilor de somn si poate fi folosita si in cazul sindromului de hipoventilatie obeza. Se foloseste un aparat care mentine un nivel constant de oxigen la nivelul plamanilor, care asigura oxigenarea optima chiar si pe timpul noptii.

Traheostomia este o alta metoda terapeutica ce poate fi folosita in caz de sindrom Pickwick, insa la pacientii la care alte metode de tratament dau gres. Aceasta procedura medicala presupune crearea unui orificiu in trahee, astfel incat respiratia sa fie facilitata.

Cum sa previi sindromul de hipoventilatie obeza

Cea mai sigura metoda prin care poti reduce riscul de sindrom Pickwick consta in mentinerea unei greutati optime. Poti face asta prin adoptarea unei diete echilibrate si prin practicarea exercitiilor fizice pret de cel putin 30 de minute pe zi.

Daca scapi de kilogramele in plus si sindromul nu iti mai da batai de cap, nu inseamna ca acesta nu poate reveni daca te ingrasi la loc. Asadar, este important sa iti mentii silueta dupa ce reusesti sa ajungi la un indice de masa corporala normal.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0