Postul alternativ ar putea sa va ajute sa slabiti mai mult

Oricat de mult v-ar displacea restrictiile zilnice impuse de un dieta conventionala, un nou studiu arata ca a tine post o zi si a manca ce doriti in ziua urmatoare ar putea sa va ajute sa slabiti mai mult.

Dupa un an, oamenii de stiinta au descoperit ca pierderea in greutate indiferent de dieta urmata a fost aproape aceeasi, 6% pentru cei care au urmat o dieta cu post la fiecare doua zile si putin peste 5% pentru cei care au urmat o dieta bazata pe restrictionarea aportului de calorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Am crezut ca persoanele din grupul celor care postesc o data la doua zile vor inregistra rezultate mai bune. Le permite oamenilor sa renunte la dieta o data la doua zile, asa ca am crezut ca efectele vor fi mai bune” a explicat liderul studiului Krista Varady. „Dar s-a dovedit ca oamenii au slabit aproape la fel de mult, indiferent de dieta urmata” a spus Varady. Aceasta este profesor asociat de kinesiologie si nutritie la Universitatea Illinois din Chicago.

„Persoanele din grupul care a tinut post o data la doua zile au consumat peste cele 500 de calorii recomandate in ziua de post si mult sub caloriile recomandate in ziua in care puteau manca orice. De aceea au slabit aproape acelasi numar de kilograme” a explicat aceasta. Cu toate acestea, „persoanele care au respectat regimul bazat pe post alternativ au slabit intre 9 si 22,5 kg pe an” a adaugat Varady. „La unele persoane functioneaza.”

Pentru realizarea studiului, echipa lui Varady a ales 100 de persoane obeze pe care le-a repartizat la intamplare in mai multe grupuri, un grup care a urmat o dieta bazata pe post alternativ, un grup care a urmat o dieta conventionala (reducere cu 25% a caloriilor in fiecare zi) si un grup care nu a urmat nicio dieta (grupul de „control”). Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au urmat o dieta conventionala, au reusit sa respecte numarul de calorii mai bine decat grupul care a urmat o dieta bazata pe post alternativ.

 

 

Procentajele celor care au renuntat au demonstrat exact acest lucru: 38% dintre persoanele care au urmat o dieta bazata pe post alternativ au renuntat, spre deosebire de numai 29% in cazul celor din grupul care a urmat o dieta conventionala si 26% in cazul celor repartizati in grupul de control. Varady a explicat ca aportul de 500 de calorii pe zi este greu de respectat. „Anumitor persoane li se potriveste acest tip de dieta. Daca ar alege din proprie initiativa aceasta dieta, probabil ca rezultatele ar fi mai bune” a spus aceasta.

Dieta pe baza de post a parut sigura, a adaugat aceasta. In zilele in care au tinut post, persoanele au fost incurajate sa manance multe proteine, care sunt satioase, a spus aceasta.  

In ceea ce priveste pierderea in greutate, toate caloriile sunt la fel, dar nu toate sunt sanatoase, a precizat Varady. In zilele in care puteau consuma orice, unele persoane au mancat multe pungi de chips-uri si tot au slabit, a tinut sa precizeze aceasta. „Daca reduceti aportul de calorii, veti slabi, dar in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, ar trebui sa consumam mai putine alimente procesate si mai multe fructe si legume” a spus Varady.

Anumitor persoane chiar le place acest stil de viata si urmeaza dieta bazata pe post de ani de zile, dar nu se potriveste oricui, a declarat Varady. „Ar trebui sa-si dea seama ce functioneaza in cazul lor” a adaugat aceasta.

Unul dintre specialisti nu este convins sa dieta bazata pe post urmata pe termen lung este sanatoasa. „Unii experti sugereaza ca postul alternativ ar putea sa va ajute sa va controlati greutatea, dar inca exista dezbateri referitoare la markerii privind gestionarea bolilor cardiace si diabetului, avand in vedere ca depinde in special, de cat de sanatoasa si sustenabila este aceasta abordare” a precizat Samantha Heller. Aceasta este nutritionist clinic la New York University Medical Center (Centrul Medical Universitar) din New York City.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Postul alternativ este considerat de multi sever si ar putea inrautati relatia deja dificila si complexa pe care o au cu mancarea, a explicat Heller. In plus, organismul nu stie ca restrictionarea mancarii este o alegere si trateaza restrictiile calorice drastice ca o criza, a spus Heller. „Postul alternativ nu ne invata cum sa facem alegeri sanatoase si cum sa gestionam suisurile si coborasurile din viata noastra” a adaugat aceasta. „Mi-ar placea ca oamenii sa adopte o schimbare a stilului de viata, una pe care sa o mentina mult timp, care sa se bazeze pe un regim alimentar sanatos si echilibrat, dar si pe alimente care le plac” a mai precizat Heller. „Aceste tipuri de schimbari dureaza, necesita motivatie si sustinere constanta.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0