Obezitatea și migrenele - care e legătura dintre cele două afecțiuni

Un studiu recent arată că pacienții obezi au șanse de două ori mai mari să experimenteze dureri de cap recurente, comparativ cu persoanele normoponderale.
 
Migrena și obezitatea sunt două probleme de sănătate publică de o mare amploare, care sunt responsabile de o deteriorare semnificativă a calității vieții. Migrena și obezitatea au, de asemenea, un impact considerabil asupra sănătății. Ambele afecțiuni sunt factori de risc independenți pentru bolile cardiovasculare, sunt comorbide cu afecțiuni legate de durere și afecțiuni psihiatrice, și, de asemenea, sunt asociate cu afectarea calității vieții. Studiul făcut în cadrul Societății Internaționale pentru Durerile de cap a scos la iveală o legătură surprinzătoare între kilogramele în plus și durerile de cap. Pacienții supraponderali nu numai că sunt mai expuși durerilor de cap, însă și intensitatea durerilor este mai mare în rândul lor.

Oamenii de știință încă fac cercetări pe această temă, astfel încât să afle dacă durerile de cap pot fi un simptom al obezității sau dacă, mai degrabă, durerile de cap și obezitatea au o cauză comună.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un alt studiu arată că durerile de cap au tendința de a se croniciza în rândul pacienților care suferă de obezitate.

Care este legătura dintre obezitate și durerile de cap

Cercetările sunt mai consistente în susținerea legăturii dintre obezitate cu frecvența și severitatea migrenei decât între obezitate și prevalența migrenei. Relația dintre migrenă și obezitate a fost evaluată pentru prima dată în cadrul unui studiu clinic care a arătat că pacienții obezi aveau o probabilitate de 3 ori mai mare de a avea migrenă decât martorii cu greutate normală. De atunci, mai multe studii transversale de mari dimensiuni au investigat această relație în eșantioane de populație.

Un studiu a evaluat 30.215 participanți cu antecedente de cefalee, dintre care 3.719 au avut migrenă. Obezitatea nu a fost asociată cu o prevalență crescută a migrenei, dar a fost legată de frecvența atacurilor de cefalee. Raportarea durerilor de cap frecvente (10-14 dureri de cap d/lună) a crescut de la 4,4% în grupul cu greutate normală la 13,4% în grupul obez și la 20,7% în grupul cu obezitate severă. În plus, migrenele din grupul de persoane cu obezitate severă au fost de aproape două ori mai susceptibile de a raporta că au avut dureri de cap severe, comparativ cu cele din grupul cu greutate normală. În cele din urmă, s-a demonstrat că dizabilitatea cefaleei și caracteristicile clinice ale migrenei (fotofobie, fonofobie) au crescut, de asemenea, în funcție de categoria IMC.

Hipotalamusul este regiunea din creier care controlează nevoia de a mânca, dar totodată este și zona care se activează în timpul unei migrene puternice. Mai mult decât atât, proteinele care favorizează inflamația sunt produse în adipocite (n.r. celule adipoase, prezente în țesuturile grase) și sunt influențate de modificările greutății. Aceste proteine sunt implicate și în declanșarea migrenelor.

În plus, anumiți factori și condiții psihologice pot oferi o perspectivă asupra relației migrenă-obezitate. De exemplu, stresul psihologic afectează atât migrena, cât și obezitatea. Stresul poate favoriza apariția migrenei la persoanele predispuse, poate precipita sau agrava crizele de cefalee la cei care au deja migrenă și poate crește riscul de transformare a migrenei episodice în migrenă cronică. Se presupune că aceste efecte sunt produsul unor modificări biochimice inerente răspunsului fiziologic la stres.

Cum poți combate migrenele dacă suferi de obezitate

Cea mai eficientă metodă de a reduce migrenele ce apar pe fondul greutății în exces constă în eliminarea kilogramelor în plus și obținerea unui indice de masă corporală sănătos.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Medicii recomandă pacienților care suferă de migrene și sunt supraponderali să reducă greutatea prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Stilul de viață sănătos nu numai că ajută pacientul să slăbească, însă totodată reduce sau estompează și alți factori care contribuie la acumularea kilogramelor în plus.

Stilul de viață sănătos, recomandat pacientului care suferă de obezitate

În vederea reducerii greutății, dar și a prevenirii migrenelor, medicii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, ore exacte de masă, suficient somn și exercitii fizice zilnice.

Dieta echilibrată

Dieta adoptată de pacientul supraponderal trebuie să restricționeze numărul caloric, dar și să excludă alimentele nesănătoase și hipercalorice precum: preparatele de tip fast-food, prăjiturile, produsele de patiserie, alimentele semipreparate ori băuturile dulci. Alimentele de bază din dieta pacientului obez sunt: legumele, fructele și cerealele integrale. Un medic nutriționist poate ajuta pacientul să întocmească un plan alimentar zilnic care să îl ajute să slăbească fără să se înfometeze – înfometarea crește riscul de apariție a durerilor de cap.

Mișcare

Activitatea fizică e, de asemenea, recomandată atât pentru reducerea kilogramelor în plus, întrucât sportul arde caloriile consumate, cât și pentru prevenirea durerilor de cap, întrucât stimulează circulația sanguină și reduce tensiunea de la nivelul gâtului și capului.

Orele de somn nu trebuie neglijate 

E indicat să dormim aproximativ 8 ore pe noapte pentru a scăpa de kilogramele în plus, dar și de durerile de cap. Odihna este esențială atât pentru greutatea noastră, cât și pentru starea de bine a organismului.

Evitarea alcoolului

Consumul de alcool ar trebuie să fie limitat sau eliminat complet din rutina pacientului obez. Asta pentru că băuturile alcoolice au o densitate calorică foarte mare, dar și pentru că favorizează deshidratarea, care poate provoca dureri de cap. Deshidratarea încetinește, de asemenea, metabolismul, ceea ce înseamnă că îngreunează procesul de eliminare a kilogramelor în plus

Când să ceri un consult medical.

Durerile de cap nu trebuie trecute cu vederea, mai ales dacă sunt foarte puternice ori recurente. Trebuie să mergi la specialist imediat ce observi că aceste dureri îți afectează calitatea vieții. Medicul este cel în măsură să îți ofere un tratament eficient, dar și să îți facă recomandările necesare în ceea ce privește reducerea greutății, astfel încât să ajungi la un indice de masă corporală sănătos.

În prezent, migrena nu este un motiv pentru a urma o operație de slăbire, cunoscută și sub numele de operație bariatrică. Dar dacă te califici din alte motive și te supui procedurii, studiile sugerează că s-ar putea să te confrunți cu din ce în ce mai puține atacuri de migrenă. Atât bypass-ul gastric, cât și bandajul gastric se arată promițătoare în reducerea frecvenței migrenelor. Deși aceste constatări sunt încurajatoare, sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica posibilele beneficii ale intervenției chirurgicale pentru persoanele cu migrene în mod specific.

Persoanele cu migrenă sunt încurajate să își mențină o greutate sănătoasă, să facă exerciții fizice în mod regulat și să consume o dietă sănătoasă. Abordarea obezității ca parte a tratamentului migrenei va avea ca rezultat o sănătate mai bună și o gestionare cu succes a migrenei

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Migraine and Obesity: Epidemiology, Possible Mechanisms, and the Potential Role of Weight Loss Treatment” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2974024/#R2 
“The Link Between Obesity and Migraine” - https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/migraine-obesity/ 
“Migraine, obesity and body fat distribution – a population-based study” - https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-020-01163-w#:~:text=Obesity%20has%20also%20been%20associated,weight%20%5B7%2C%208%5D. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0