Obezitatea necesita tratament chiar si dupa ce pacientul slabeste

Cercetatorii au descoperit un lucru destul de descurajator pentru persoanele care tin dieta: atunci cand slabim, ne creste apetitul. Potrivit acestei teorii, persoanele obeze trebuie sa fie tratate chiar si dupa ce ating o greutate normala.

Un studiu facut de catre cercetatorii norvegieni a scos la iveala faptul ca, la persoanele care sufera de obezitate severa si reusesc sa slabeasca, se inregistreaza o crestere atat a nivelului de hormoni responsabili pentru instalarea satietatii, cat si a nivelului de hormoni care sporesc apetitul. Din pacate insa, nivelul de hormoni care sporesc apetitul este mai mare. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acest lucru se petrece pentru ca cei care slabesc trebuie sa invete sa traiasca cu senzatia de foame.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit celor care au realizat acest studiu, obezitatea necesita tratament si ingrijire speciala pe termen lung, chiar daca pacientul slabeste pe moment. Acestia sunt de parere ca gresim atunci cand incetam sa mai tratam obezitatea ca pe o problema imediat ce pacientul ajunge la o greutate normala.

Obezitatea este o afectiune care prezinta o serie de riscuri precum: riscul cardiovascular, diabetul si unele tipuri de cancer. De aceea, este foarte important ca pacientul sa slabeasca pentru a reduce aceste riscuri.

Studiul norvegian a fost facut pe un esantion de 34 de pacienti diagnosticati cu obezitate morbida. Acesta s-a desfasurat pe o perioada de 2 ani.

Pe perioada studiului, pacientii au participat la un program de slabit alcatuit din 3 sesiuni saptamanale. Aceste sesiuni constau in primirea unor lectii despre slabit, dieta si sport. Pacientii erau sfatuiti sa respecte indicatiile si in celelalte 4 zile ale saptamanii.

In acelasi timp, toti participantii la studiu au facut analize de sange si au completat chestionare. Analizele de sange au permis cercetatorilor sa observe nivelul de hormoni care controleaza foamea si satietatea din organismul acestora.

 

Citeste si 15 ponturi care te ajuta sa slabesti fara cura de slabire

 

Participantii la studiu nu au observat nicio schimbare la capitolul satietate in primele saptamani, insa dupa perioada de slabire ce a durat 2 ani au constatat ca satietatea se instala mai rapid. Pe de alta parte insa, si senzatia de foame a devenit mai pregnanta dupa programul de slabit. Totusi, analizele de sange au aratat ca hormonul care creeaza foame inregistreaza niveluri mai mari.

Asadar, concluzia studiului este ca persoanele cu obezitate severa care reusesc sa scada in greutate foarte mult, prin dieta si sport, vor avea totusi de-a face cu senzatia de foame crescuta pe termen lung.

Per total, cei 34 de pacienti au slabit in medie 11 kilograme pe parcursul celor 2 ani. Dupa programul de slabire de 2 ani, doar 20% dintre acestia si-au mentinut greutatea, restul punanad la loc kilogramele pierdute in scurt timp.

Cel care a condus acest studiu, Catia Martins – profesor al departamentului de Medicina Clinica si Moleculara a Universitatii Norvegiene de Stiinte, e de parere ca orice pacient cu obezitate poate slabi, chiar si pe cont propriu, insa provocarea este, de fapt, sa se mentina. Intrucat aproximativ 80% dintre pacientii care au fost obezi si au slabit se vor ingrasa la loc, putem spune ca obezitatea este o afectiune care trebuie tratata pe termen lung.

Asadar, modificarile la capitolul dieta si stil de viata trebuie sa fie definitive pentru ca obezitatea sa nu revina. Daca pacientul care a suferit de obezitate a reusit sa slabeasca, e esential sa mentina dieta sanatoasa si stilul de viat activ, pentru a se mentine.

Reguli dietetice ce pot combate/ preveni obezitatea:

  • Reducerea consumului de grasimi si carbohidrati (mai ales a celor cu indice glicemic mare)
  • Reducerea consumului de proteine si de alcool
  • Limitarea portiilor si astfel a aportului caloric

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0