Joburile care cresc riscul de ingrasare, dar si cum sa previi acumularea kilogramelor

Meseria ta poate fi vinovata pentru acumularea de kilograme in plus pe care nu ti-o explici – iata ce joburi te predispun la ingrasare!

risc-ingrasare-kilograme-slabit

Stresul la care te expune meseria pe care o ai, conditiile de munca si programul sunt doar cativa factori ce te pot face sa capeti cateva kilograme in plus. La locul de munca, procesul de ingrasare poate fi determinat de trei factori cheie: stresul la care esti expus, activitatea fizica pe care munca ta iti permite sa o faci, precum si programul tau de somn.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stresul cauzat de volumul de munca, de interactiunea cu colegii de serviciu ori de alti factori ce tin de munca ta, te poate determina sa folosesti mancarea pentru a iti stapani emotiile. Din pacate insa, atunci cand esti stresat, nu poftesti la alimente sanatoase precum fructele sau legumele, ci mai mult ca sigur simti nevoia de a manca alimente foarte dulci sau foarte sarate. Studiile au dovedit faptul ca asemenea alimente creeaza dependenta si in creier se formeaza un cerc vicios intre stres si consumul de alimente nesanatoase.

Lipsa activitatii fizice din cauza joburilor care presupun multe ore de stat pe scaun, in fata unui computer, joaca si ea un rol important in procesul de ingrasare. Sedentarismul este responsabil pentru acumularea kilogramelor in plus.

Si lipsa somnlui are un impact negativ asupra obiceiurilor alimentare, dar si asupra metabolismului. Mai exact, lipsa somnului te face sa poftesti la alimente nesanatoase, dar totodata si metabolismul este incetinit. Un studiu in cadrul caruia au fost monitorizate timp de 16 ani mai mult de 70.000 de femei a concluzionat faptul ca femeile care dorm mai putin de 5 ore pe noapte au tendinta de ingrasare mai accentuata in comparatie cu femeile care dorm in jur de 7 ore pe noapte.

 

 

Joburile care te fac sa acumulezi kilograme in plus

Sofer – fie ca este vorba despre sofer personal, de autobuz sau taximetrist, aceasta este o meserie care implica multe ore petrecute in scaunul masinii, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, si predispune la ingrasare.

Profesor – profesorii petrec multe ore pe scaun, la catedra, dar si mult timp corectand lucrarile elevilor sau pregatind proiecte noi pentru acestia. Toate aceste activitati implica statul jos si lipsa miscarii. De asemenea, interactiunea cu elevii poate fi extrem de stresanta asa ca profesorii au inca un motiv pentru care sa acumuleze kilograme in plus.

Agent de turism – este persoana care iti ofera cele mai frumoase vacante, insa si persoana care petrece multe ore vorbind la telefon pentru ca totul sa decurga ca la carte pentru tine. Agentii de turism lucreaza intr-un mediu stresant, care favorizeaza totodata un stil de viata sedentar.

Politist – stresul, dar si turele de noapte si programul haotic contribuie la acumularea kilogramelor in plus. De aceea, politistii au adesea probleme de greutate.

Cadru medical – multe ore petrecute in picioare nu ajuta cu nimic daca somnul lipseste cu desavarsire iar alimentatia sanatoasa nici nu poate fi adusa in discutie. Cadrele medicale au, in mod uimitor, un stil de viata foarte nesanatos, care favorizeaza acumularea de kilograme.

Tehnician laboratorstresul, presiunea si volumul mare de munca sunt principalii factori cu care se confrunta un tehnician de laborator. Din pacate, acesti factori cresc si riscul de ingrasare.

In  principiu, orice job care presupune petrecerea multor ore pe scaun, la birou, eventual in fata unui computer, predispun la ingrasare. Daca se lucreaza si intr-un mediu stresant si statul peste program este la ordinea zilei, ai toate sansele sa te ingrasi.

Pentru a preveni acest lucru sa se intample, organizeaza-te cat mai bine. Fa-ti o lista cu prioritati, dar stabileste-ti si un program de masa. Nu renunta la nicio masa si fa-ti intotdeauna timp sa te ridici, din cand in cand, de pe scaun pentru o plimbare scurta. Ar fi de mare ajutor sa iti iei mancare de acasa, la pachet, astfel sansele sa mananci ceva nesanatos sunt reduse considerabil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0