Dieta pe grupe de sânge: grupa B

Potrivit noilor tendințe în materie de diete, grupa de sânge ar trebui să reprezinte factorul decizional în alegerea curei de slăbire potrivite.

Diferitele grupe de sânge

Grupa ta de sânge este determinată de genetica ta. Există patru tipuri diferite de sânge:

  • O
  • A
  • B
  • AB

Există și o altă clasificare a sângelui pe care dieta cu grupa de sânge nu o ia în considerare. Sângele poate avea sau nu o proteină cunoscută sub numele de Rh. Ceea ce rezultă în faptul că există opt tipuri diferite de sânge.

Dieta pentru persoanele cu grupa sanguină B

Persoanele care au grupa sanguină B ar trebui să adopte o alimentație echilibrată, pe bază de alimente de proveniență organică precum: carne, produse lactate, cereale integrale, fructe, legume, fructe de mare, pește și leguminoase.

Dieta pentru grupa sanguină B este una care încearcă să mențină echilibrul între produsele de origine animală și cele de proveniență vegetală. Ouăle și produsele lactate sărace în grăsimi sunt, de asemenea, permise în această dietă. Se recomandă, însă, evitarea grâului, a porumbului, a hriștii, a lintei, alunelor, semințelor de susan, dar și a roșiilor întrucât acestea afectează metabolismul persoanelor care au grupa sanguină B, determinând astfel retenția fluidelor în țesuturi, oboseala și hipoglicemia. Și carnea de pui trebuie evitată întrucât conține lectina cu proprietăți aglutinante. Aceasta poate ataca organismul celor cu grupa de sânge B, mărind riscul pentru afecțiuni imunitare ori chiar accident vascular cerebral.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Fructe și legume

Potrivit dietei pentru grupa de sânge B, ar trebui să se consume în mod deosebit următoarele fructe și legume:

  • Crucifere: broccoli, conopidă, varză, varză Kale
  • Morcov
  • Sfeclă
  • Banane
  • Merișoare
  • Ananas
  • Papaya

Pe de altă parte, cei care au grupa sanguină B ar trebui să evite consumul următoarelor fructe și legume: avocado, dovleac, roșii, nucă de cocos, rodie, rubarbă.

Cereale

În ceea ce privește cearealele permise în această dietă, printre acestea se numără:

De evitat ar fi: grâu, secară, orz și porumb.

Carne

Persoanele care au grupa sanguină B ar trebuie să consume, în mod echilibrat, următoarele tipuri de carne:

  • Carne de miel
  • Carne de iepure
  • Carne de vânat
  • Pește alb, somon
  • Curcan
  • Scoici

De evitat: carnea de pui, rață, porcul, crustaceele și moluștele.

 

 

Produsele lactate

Permise în aceasta dietă sunt:

  • Brânza cottage
  • Ricotta
  • Iaurtul
  • Laptele de capră
  • Brânza feta
  • Chefirul

Se recomandă evitarea: brânzei cu mucegai.

Nuci și uleiuri

Persoanele care urmează dieta pentru grupa B ar trebui să evite uleiurile vegetale. Acestea pot consuma, cel mult de două ori pe săptămână, ulei de pește sau din semințe de in.

Nucile și semințele cu potențial alergen trebuie, de asemenea, eliminate din dietă.

Se recomandă ca dieta pentru grupa sanguină B să fie însoțită de activități fizice care să susțină cura de slăbire. Antrenamentele de intensitate moderată precum mersul pe bicicletă, tenisul, înotul sau plimbările în ritm alert sunt în mod deosebit recomandate celor care au grupa B. Totuși, orice tip de efort fizic este benefic pentru organism și eficient în lupta cu kilogramele în plus.

De reținut

Nu există în prezent dovezi solide care să ateste că această dieta este eficientă. Persoanele care urmează o dieta specifică, în funcție de grupa de sânge, raportează că sănătatea li s-a îmbunătățit. Totodată acest lucru ar putea să se întâmple deoarece mănâncă, în general, mai multe alimente sănătoase și fac mișcare regulat. Așa că se poate să nu fie vreo legătură cu grupa lor de sânge. Nu a fost efectuat niciun studiu științific bine conceput pentru a confirma sau infirma beneficiile dietei pentru grupa sanguină.

Cere părerea unui medic nutriționist sau a unui medic specialist înainte de a încerca dieta.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Lectinele sunt legătura propusă între dietă și grupa sanguină

Una dintre teoriile centrale ale dietei pentru grupa de sânge are legătură cu proteinele numite lectine. Lectinele sunt o familie diversă de proteine care pot lega moleculele de zahăr. Aceste substanțe sunt considerate antinutrienți și pot avea efecte negative asupra mucoasei intestinului).

Conform teoriei dietei pentru grupa de sânge, există multe lectine în alimentație care vizează în mod specific diferitele grupe de sânge ABO. Se susține că un consum a unor tipuri greșite de lectine ar putea duce la aglutinarea (aglomerarea) globulelor roșii.

De fapt, există dovezi că un mic procent de lectine din legumele crude, necoapte, pot avea o activitate aglutinantă specifică unei anumite grupe de sânge. De exemplu, fasolea lima crudă poate interacționa doar cu globulele roșii la persoanele cu grupa sanguină A.

În general, totuși, se pare că majoritatea lectinelor aglutinante reacționează cu toate grupele sanguine ABO. Cu alte cuvinte, lectinele din alimentație NU sunt specifice grupei sanguine, cu excepția câtorva soiuri de leguminoase crude.

Este posibil ca acest lucru să nu aibă nici măcar vreo relevanță în lumea reală, deoarece majoritatea leguminoaselor sunt înmuiate sau gătite înainte de consum, ceea ce distruge lectinele dăunătoare.

Cum se determină grupa sanguină?

Grupa ta de sânge este formată din două grupe de sânge: ABO și Rh.

Grupele sanguine se bazează pe antigenii de pe suprafața globulelor roșii. Un antigen este o substanță care declanșează un răspuns imunitar din partea organismului împotriva acelei substanțe.

Prezența unor antigene specifice desemnează grupele de sânge ABO:

  • Tipul A are antigenul A
  • Tipul B are antigenul B
  • Tipul AB are atât antigenul A, cât și antigenul B
  • Tipul O nu are nici antigenul A, nici antigenul B

Odată ce a fost determinată grupa sanguină ABO, aceasta poate fi definită mai departe prin identificarea factorului Rhesus (Rh):

  • Rh-pozitiv. Dacă ai antigeni Rh pe suprafața globulelor roșii, ai sânge Rh-pozitiv.
  • Rh-negativ. Dacă nu ai antigeni Rh pe suprafața globulelor roșii, ai sânge Rh-negativ.

Prin includerea factorului Rh, pot fi identificate cele mai răspândite 8 grupe de sânge: A+ sau A-, B+ sau B-, AB+ sau AB-, și O+ sau O-.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Diet not working? Maybe its not your type - https://www.health.harvard.edu/blog/diet-not-working-maybe-its-not-your-type-2017051211678#:~:text=Those%20with%20type%20B%20blood,corn%2C%20peanuts%2C%20and%20wheat. 

Nutritional significance of lectins and enzyme inhibitors from legumes - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12381157/ 

Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23697707/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0