Înapoi în epoca de piatră, cu Dieta Paleo

Dieta Paleo mai este numită și Dieta Omului Cavernelor sau Dieta Epocii de Piatră și are la bază teoria medicului Loren Cordain, care susține că o alimentație similară cu cea a strămoșilor noștri ne va reseta metabolismul și ne va feri de bolile lumii moderne, cum este cancerul.

dieta-paleo

 

Dieta Paleo nu pune restricții în privința caloriilor, fiind de altfel un regim bogat în proteine și fibre. Ideea de la care trebuie să pornești este că strămoșii noștri erau culegători și vânători, deci orice alimente care presupun o prelucrare mai complexă și nu erau descoperite atunci, sunt interzise.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Loren Cordain spune în cartea sa, Dieta Paleo, că omenirea a parcurs o distanță foarte lungă în dezvoltarea sa fiind doar culegător sau culegător și vânător și că organismul nostru nu s-a adaptat încă la toate schimbările survenite după ce omul a devenit fermier. Prin urmare, digestia noastră ar fi mai specializată pe legume, fructe și carne, decât pe cereale și lactate.

Cerealele sunt interzise pentru că sunt compuse din carbohidrați. Aceștia sunt transformați în glucoză (un tip de zahăr), utilizat de sistemul nostru pentru a produce energie și pentru a ajuta la diferite funcții ale organelor. Orice cantitate de glucoză care nu este utilizată ca sursă de energie este stocată sub forma de grăsime.

Cât despre lactate, Loren Cordain sustine ca acestea au apărut destul de târziu în alimentația omului si ca reprezentau o optiune iarna, cand muncea mai putin pe camp si  era mai...sedentar. În plus, laptele era consumat doar de copii, până la vârsta de 1-2 ani, omul fiind singurul mamifer care consumă lapte și după înțărcare. Opinia noastra este insa, ca in tarile balcanice, laptele , dar mai ales lactatele fermentate, au fost o optiune alimentara de surse proteice, calciu, vitamina D si probiotice inca din vechi timpuri, poate nu de pe timpul omului preistoric... si sistemul  digestiv al romanilor este adaptat destul de bine la digerarea lactatelor. Insa, in dieta paleo, lactatele sunt excluse!

 

Ce ai voie să mănânci în dieta Paleo

Carne de pui și pește

Poți consuma carne de pui, rață, găină, curcan și orice specie de pește sălbatic.

Încearcă să găsești surse de carne cât mai naturală, provenită de la animale hrănite cu iarbă proaspătă și nu cu cereale, deoarece alimentația animalelor are influență importantă asupra calității cărnii. Iar păsările de acum câteva mii de ani mâncau iarba sălbatică de pe câmpuri, nu grăunțe cu hormoni și aditivi. Aceeași regulă se aplică și asupra peștelui, cel de crescătorie nefiind varianta ideală..

Ouă

Consumă ouă de țară, bio cu un aport mai mare de acizi grasi Omega 3.

Legume

În afară de cartofi, care nu sunt recomandați, poți mânca orice fel de legume și în orice cantitate și combinație. Singura regulă este să le prepari coapte, la abur sau la grătar. Nu ai voie să le prăjești.

Uleiuri

Uleiul trebuie să fie cât mai natural, așa că evită formulele rafinate. Gândește-te ce uleiuri ar fi putut obține oamenii din epoca de piatră din alimentele lor. Poți adăuga ulei de măsline, ulei de cocos sau ulei de avocado la orice preparate.

Fructe

Fructele sunt o sursă naturală de zahăr, iar aportul de vitamine și minerale este un avantaj pentru sănătatea ta. Nu exagera însă cu cantitățile dacă vrei să pierzi mult în greutate și evită fructele cu conținut caloric mai mare, cum sunt bananele.

Nuci

Nucile sunt extrem de sănătoase fiindcă sunt o sursă naturală de vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Sunt însă și destul de bogate în calorii, deci in cazul unei diete se recomandă maxim 2 linguri pe zi.
 

Ce nu ai voie să mănânci în dieta Paleo

  • cereale, sub orice formă

  • fructe, leguminoase, unele oleaginoase- precum arahidele

  • lactate

  • zahăr rafinat

  • cartofi

  • alimentele procesate

  • sare

  • uleiuri vegetale rafinate


Findcă Dieta Paleo îți permite să consumi orice cantitate de calorii, echilibrul este esențial pentru pierderea în greutate. Concentrează-te pe legume pentru 60% din alimentația ta, 15% pe fructe, 20% pe carne și 5% pe ouă, uleiuri și nuci.

Dimineața poți mânca, de exemplu, 2 ouă fierte cu o salată de legume proaspete, sau o salată de fructe cu câteva nuci.

La prânz jumătate de piept de pui la cuptor și o salată mare, cu puțin ulei de măsline, sau 80 de grame de pește cu spanac sau sparanghel, gătit la abur.

Seara îți poți prepara o supă cremă de broccoli (fără unt sau smântână) sau 150 de grame de dovlecei, vinete și ardei la grătar.

Iata cateva retete care vin chiar de la autorul dietei Paleo, Lorrie Cordain.

Omletă "START FRESH"

Începeți-vă ziua cu dreptul cu acest mic dejun dens din punct de vedere nutritiv, prin combinația dintre verdeață proaspătă și legume, învelite în proteinele din oua, bogate in  acizi grasi Omega 3. Ca desert, mananca cateva bucatele de  fructe proaspete și poti spune ca ai luat o masă Paleo adevarata!

Ingrediente:

2-3 oua

ulei de masline extra virgin 2 linguri

1 tulpină ceapa verde, taiata in bucatele mici

¼ ceasca broccoli proaspat gatit la aburi,

½ morcov tocat mic

¼ ardei gras roșu, verde sau galben, tăiat în bucăți mici

1 inimă de anghinare (proaspata sau din conserva, dar fara sare) se taie în bucăți mici

½ ceasca din frunze  proaspete de spanac varză și rucola

Gatirea:

Într-un castron mic, se bat ouăle. Caliti ceapa cu o lingura de  ulei de masline si in alta tigaie, faceti omleta. Broccoli, morcovul si ardeii grasi se gatesc timp de 2-3 minute, amestecand constant, apoi  se aduga inima de anghinare și  verdeața și se fierb timp de 1-2 minute, până când se inmoaie si frunzele de varza. Se transferă amestecul într-un bol mic si se pune deoparte.

Ștergeți tigaia cu un servet de hârtie si ungeti-o cu o lingura de  de ulei de masline , se incinge putin si  se pune omleta, inauntrul ei ceapa si legumele si mai lasa impreuna cateva minute.

Tocanita de legume de gradina cu pui

Urmand pricipiile  Dietei Paleo puteti manca pe saturate  această combinație de legume, verdeturi si fructe, alaturi de  pui de  ferma proaspat, reprezentand  o masă completă in  sine. Asigurați-vă că ca alegeti ingrediente organice proaspete, pentru a asigura cea mai mare densitate de nutrienți.

Ingrediente:

2 pulpe de pui sau un piept mai mare, taiat felii

1 cană de nuci

1 cană de frunze de salată verde, tocate

1 cană varza tocata

1 cană rucola

½ ceasca frunze de  varza

3 tulpini de ceapa verde tocata

3 roșii proaspete tăiate în bucăți mici

1 castravete mare decojit j

1 ardei gras mare (verde, roșu sau galben)

1 cană de afine proaspete

1 avocado decojit și tăiate în bucăți mici

1 lingurita ulei de masline extravirgin

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Gatirea:

Se incalzeste cuptorul la 350 de grade. Puiul se curata de  piele (dacă se dorește) și se taie carnea in felii mici. Se întind  nucile pe o foaie de copt și se coc 10 de minute în cuptor, intorcandu-se de 2-3 ori în timp ce prajesc, pentru a evita arderea. Se scot din cuptor și se transferă într-un bol mic si se lasa sa se raceasca. Puiul se gateste la cuptor impreuna cu legumele, timp de 40 minute , apoi  se adauga frunzele verzi de salata, rucola, varza si castravetele; separat se face dressingul din nuci, avocado, afine si o lingurita de ulei de masline, care se adauga inainte de a fi servite.

Nu uita să bei 2 litri de apă zilnic și să faci cel puțin 30 de minute de sport. Pentru că aportul caloric este suficient, poți încerca și sporturi mai solicitante. Deși dieta pare simplă, îți recomandăm să discuți și cu un nutriționist înainte de a începe, pentru a analiza istoricul tău medical și evita problemele care pot apărea din cauza unor afecțiuni cronice.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0