Dieta de detoxifiere după mesele de sărbători

După zilele pline de meniuri festive și calorii, corpul nostru are nevoie să facă o pauză. Ca să iti poti ajuta ficatul si rinichii , dar si intregul sistem cardiovascular si limfatic sa faca fata acumularilor de grasimi, toxine, alcool si zahar urmează această cură de detoxifiere. 

Sărbătorile la romani sunt insotite de mese copioase, multe feluri de mancare, carnuri si prajituri, grasimi si zile intregi de sedentarism, in care de regula ne relaxam, stam cu familia si prietenii, ceea ce este minunat pe plan emotional si afectiv.

Insa, din pacate, interactionam cu cei dragi mai degraba in spatii inchise, cu toate excesele pe care le implică. Iar atunci când ai un organism fragil, ficatul este cel care suferă de pe urma consumului de alcool, grăsimilor, proteinelor ​​și zaharurilor. Te poți simți obosit, epuizat, să suferi de migrene și chiar să te confrunți cu perioade de acnee. Aceste semne arată că corpul tău are nevoie de un repaus, că trebuie „curățat”. Prin urmare,poate ca este recomandat să urmezi o cură de detoxifiere sau macar de crutare a organismului tau de noi excese alimentare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Începe cura cât de curând

Important este să urmezi o dietă sănătoasă pentru a-ți purifica și detoxifica corpul. Trebuie să fii foarte atent la ceea ce pui în farfurie: mănâncă alimente ușoare și concentrează-te în special pe salate verzi,  legume și fructe. Este preferabil să începi cura din ziua imediat următoare după terminarea Sărbătorilor și să o urmezi timp de o săptămână sau 10 zile. 

Consumă cât mai multe legume și fructe 

Legumele sunt extrem de importante. Crude sau fierte, ele conțin toate substanțele nutritive esențiale pentru ca potasiul să accelereze drenajul limfatic, cât și să eliminine toxinele acumulate. În plus, activează antioxidanții care reduc inflamațiile din organele sistemului excretor, adică din ficat, rinichi, intestine, piele și plămâni. Fibrele din legume hrănesc, de asemenea, bacteriile care sunt prietenoase cu flora noastră intestinală și al cărei echilibru a fost perturbat de abuzul de grăsimi și alimente proteice din perioada Sărbătorilor.

Evită grăsimea animală, înlocuiește untul și smântâna cu uleiurile vegetale, preferabil ulei extravirgin de masline și consumă legume  si salata cruda la fiecare masă. De preferat este să  gătești legumele la aburi sau la cuptor. Toate legumele sunt benefice organismului tău, dar alege-le pe cele care să te ajute la drenajul limfatic, cum ar fi varza, broccoli sau chiar prazul, feniculul și ceapa.

Redu porția de proteine ​​animale

Produsele animale acidifică organismul, iar brânzeturile, mezelurile, carnea grasă sunt bogate în grăsimi saturate greu de digerat pentru mulți dintre noi. Redu porțiile și alege în schimb peștele alb, carnea slabă și iaurtul degresat. La prânz sunt indicate legumele care conțin amidon, precum fasolea, lintea, mazărea sau cartofii dulci.

Hidratează-te bine pe parcursul întregii zile

Hidratarea este indispensabilă. Accelerează diureza, fluidizează sângele, drenează toxinele solubile în apă și îmbunătățește tranzitul intestinal. Așadar, asigură-te că bei cel puțin 1,5 până la 2 litri pe zi pe parcursul unei zile (optează pentru apa, infuzii și ceai ). Pentru a stimula detoxifierea, începe ziua adăugând sucul stors de la o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă călduță. Iar apoi, pe parcursul zilei este recomandat acest amestec de 1 litru pe care să-l consumi pe parcursul întregii zile: două treimi de ceai verde, o treime suc de struguri organic și sucul provenit de la 1 lămâie. Este de la sine înțeles, să elimini toate băuturile alcoolice, chiar și vinul. 

Iată și un meniu complet de detoxifiere pe care ți-l recomandăm, să-l începi chiar de azi. 

Bea în fiecare dimineață o jumătate de pahar de suc cu lămâie dacă nu ai probleme cu stomacul (acid la stomac).

La prânz, gătește mâncăruri ușoare pe acest model tipic de detoxifiere:

  • aperitiv – optează pentru frunze de anghinare, morcovi și ridiche neagră;
  • felul principal – alege fie o farfurie vegetariană (care să conțină cereale, soia, leguminoase), fie pește la grătar (sau la cuptor) aromatizat cu ierburi, servit cu legume de sezon
  • desert, optează pentru un iaurt slab și două bucăți de fruct (kiwi sau clementine).

La cină, evită alimentele cu amidon. Dacă dorești, mănâncă o felie de pâine, dar nu mai mult. Cina ar trebui să fie foarte ușoară. Ideal este să mănânci o supă: are apă, fibre și minerale care te ajută să elimini toate reziduurile din organism (și în plus nu are nici grăsimi și nici zahăr). Așadar, include în meniu în fiecare seară până la două boluri mari de supă, fără a adăuga alimente care conțin amidon sau grăsimi și variază legumele cât mai mult.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pe parcursul zilei bea amestecul recomandat mai sus -1 litru din care două treimi este de ceai verde, o treime suc de struguri organic și sucul provenit de la o lămâie. Ai și varianta să bei de două ori pe zi un suc de fructe și legume de sezon (de exemplu din sfeclă sau morcovi). Iar ca să fii într-o formă bună, fă puțin sport și mergi la saună ca să elimini excesul și toxinele.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

Nutritional aspects of detoxification in clinical practice, 2015, John C Cline

https://www.santemagazine.fr/alimentation/regime-alimentaire/regime-detox/la-cure-detox-pour-eliminer-apres-les-fetes-171344


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0