Dieta cu hrisca, mei si orez te scapa de 7 kilograme in 10 zile

Dieta pe baza de hrișcă, mei și orez este cunoscută și sub denumirea de dieta macrobiotică sau dieta Ohsawa, după numele lui George Ohsawa, cel care i-a pus bazele. Iată ce presupune acest stil alimentar.

Dieta Ohsawa sau dieta cu hrișcă, mei și orez promite să te scape de până la 7 kilograme în numai 10 zile și promovează consumul de cereale în proporție de 70-90%, restul de 10-30% din alimentație fiind alcătuit din legume. De două ori pe săptămână se pot consumă cantități foarte mici de pește sau fructe de mare. Pentru accelerarea metabolismului, peștele și fructele de mare ar trebui consumate cu hrean, ghimbir sau wasabi.

Cum funcționează dieta cu hrișcă, mei și orez?

Dietă Ohsawa funcționează pe principiul eliberării organismului de toxine, dar și de energia negativă. Persoane care au urmat această dietă raportează că efectele se vor observa imediat, digestia fiind îmbunătățită, pielea curățată de imperfecțiuni și mintea eliberată de gânduri nedorite.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Această dietă este una slab calorică și parțial vegetariană. Întrucât promovează consumul limitat de grăsimi săturate, dieta cu hrișcă, mei și orez reduce nivelul de colesterol din sânge, dar și valorile mari ale tensiunii arteriale. Pe de altă parte, fiind o dietă bogată în fibre, combate și constipația, dacă se consumă și multă apă pe lângă fibre.

Dieta susține consumul de alimente de tip yang

Potrivit lui Geoge Ohsawa, alimentele se împart în două categorii: alimentele de tip yin și alimentele de tip yang. Acesta susține că dieta ar trebui să se bazeze pe alimente de tip yang, deoarece acestea ajută la obținerea unei siluete adecvate și a unei sănătăți de fier.

Lista alimentelor yang

Cereale: orez, mei, hrișcă
Legume: linte, varză, conopidă, broccoli, frunze de păpădie, andive, ridichi, ceapă, pătrunjel, boabe de soia, morcov, dovleac 
Semințe: susan, floarea-sorelui și semințe de dovleac
Nuci
Fructe: căpșuni, mure, mere 
Lichide: apă

Lista alimentelor yin

Alimentele de tip yin sunt interzise în dieta Ohsawa – iată lista acestora:
Zahăr
Îndulcitori artificiali
Ceai negru și verde
Cafea
Alcool
Uleiuri rafinate
Produse lactate
Condimente
Orez alb și făină
Suc de fructe

Cum se ține dieta cu hrișcă, mei și orez?

  • Mănâncă în liniște, bucurându-te de alimentele pe care le consumi.
  • Mănâncă preparate specifice zonei în care locuiești.
  • Acordă atenție calității, dar și cantității alimentelor consumate.
  • Mestecă cu mare atenție mâncarea și nu te grăbi niciodată la masă.
  • Redu volumul de hrană pe care îl consumi de obicei.
  • Bea apă și ceai de păpădie.
  • Singurul condiment permis în dieta cu hrișcă, mei și orez este sarea, de preferat de mare sau Himalaya.

Cum se consumă alimentele în dieta Ohsawa?

În ceea ce privește modul de gătire a alimentelor pe care le poți consuma în dieta Ohsawa, sunt permise următoarele metode de preparare:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • Fierbere (supe, sosuri)
  • Blanșare (opărire)
  • Gătire la abur
  • Sotare
  • Murare
  • Ocazional, poți consuma alimentele și crude ori sub formă de suc, sau gătite prin coacere sau prăjire, însă mare atenție la asocierile de alimente și la mărimea porțiilor consumate.

Exemple de mese în dieta Ohsawa

Iată câteva exemple de combinații alimentare dacă ții dieta Ohsawa:

  • Orez fiert cu broccoli la abur
  • Hrișcă fiartă cu ridichi proaspete
  • Mei fiert amestecat cu căpșuni proaspete
  • Supă de linte, orez, dovleac, ceapă, pătrunjel

Ce riscuri are dieta Ohsawa?

Această dietă poate fi ținută timp de câteva zile și de mai multe ori pe an, însă cu precauție, întrucât este o dietă slab proteică, săracă în vitamina B12, în fier, magneziu și calciu. Dacă este ținută pentru perioade îndelungate, dieta pe bază de hrișcă, mei și orez poate cauza anemie sau malnutriție. Pentru a preveni orice risc, ar fi bine să ceri sfatul medicului de familie înainte de a urma această dietă.

Pentru a fi în formă pe termen lung, adoptă un stil de viață sănătos

Multe persoane sunt tentate să urmeze astfel de diete restrictive pentru a slăbi rapid și cu speranța că kilogramele pierdute nu se vor mai întoarce. Însă exact asta se întâmplă atunci când urmezi diete dezechilibrate din care lipsesc nutrienți esențiali pentru funcțiile corpului și care aduc mai puține calorii decât ar fi normal.

Dacă vrei să contribui la o stare de sănătate mai bună, să scapi de kilogramele în plus și să te menții la o greutate normală, dar nu știi cum să faci acest lucru, e indicat să ceri sfatul medicului de familie. Acesta îți poate face un program alimentar și te poate sfătui legat de ce fel de mișcare poți face pentru a slăbi sănătos și a te menține în formă. Mai ales dacă suferi de boli cronice și iei constant diverse tratamente, cu atât mai mult contează să mergi la medic înainte de a te apuca de o dietă.

Ca principii generale, modalitatea de a slăbi și de a te menține în formă este să ai o alimentație adecvată și să ai activitate fizică moderată. Stilul alimentar potrivit poate diferi de la un om la altul, în funcție de starea lui de sănătate, de programul zilnic și de preferințele personale.

Însă, în general, o alimentație sănătoasă este bazată pe un consum mai mare de legume, fructe, carne slabă, lactate slabe, pâine integrală și un consum mai mic de zahăr și de grăsimi animale. Grăsimile trans (margarină, produse cu margarină etc.) ar trebui evitate, deoarece consumul regulat crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Așa cum dieta sănătoasă obișnuită poate diferi de la un om la altul, la fel se întâmplă și cu mișcarea. Recomandările generale ale autorităților sanitare sunt ca adulții să facă măcar două ore și jumătate de mișcare săptămânal, dar acest lucru poate însemna lucruri diferite. Sunt oameni care preferă să facă zilnic 20-25 de minute de mișcare, alții care fac câte 50 de minute de trei ori pe săptămână. Este bine oricum, atâta vreme cât te simți confortabil și simți că nu faci mari sacrificii pentru a reuși să îți îndeplinești norma de mișcare.

Chiar dacă nu ai timp sau nu-ți place să mergi la sală, poți găsi forme de mișcare pe care să le integrezi mai ușor în programul tău, cum ar fi plimbările în parc sau exercițiile de gimnastică ori posturile de yoga efectuate la domiciliu.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Defining a Healthy Diet: Evidence for the Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/
Studiul „Defining a Healthy Diet: Evidence for the Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease”, apărut în Nutrients. 2020 Feb; 12(2): 334, doi: 10.3390/nu12020334, autori: Hellas Cena și Philip C. Calder
Cancer Research - Macrobiotic diet 
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/macrobiotic


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0