Cate calorii au cele mai populare gustari nesanatoase?

Ai câteva - sau mai multe - kilograme în plus, dar gustările precum croissantele cu ciocolată ori chipsurile sunt slăbiciunea ta? Iată câte calorii au aceste gustăril nesănătoase cu care îți sabotezi silueta, dar și cu ce le poți înlocui!

Gustările nesănătoase sunt tentații întâlnite la tot pasul, de aceea poate fi greu să te abții de la a le cumpăra. Însă, dacă vrei să slăbești sau să te menții, e important să te gândești ce anume poți mânca zilnic și ce poți mânca doar la ocazii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Atenție la tipul de gustări!

Sunt persoane care iau doar două sau trei mese mai mari pe zi, și altele care se simt mai bine cu mese mai mici, între care iau și gustări. Dacă acesta este și cazul tău, pentru a scăpa de kilogramele în plus sau pentru a te menține, e nevoie să acorzi atenție tipurilor de gustări consumate zi de zi.

Dacă la mesele principale mănânci piept de pui la grătar cu salată verde, ouă fierte cu spanac și alte combinații cu calorii puține, însă pe post de gustare devorezi o pungă de chipsuri sau alte gustări nesănătoase, nu e de mirare că nu reușești să scapi de acele kilograme în plus. 

Chiar și unele gustări sănătoase au o densitate calorică extrem de mare (cum ar fi nucile și semințele), dar cu atât mai mult cele nesănătoase, precum chipsurile, biscuiții sau produsele de patiserie, deci atenție la alegerile pe care le faci și la cantitățile consumate. 

Gustări nesănătoase: câte calorii au, în medie?

În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre cele mai populare gustări nesănătoase și numărul de calorii:

Croissant cu ciocolată

Un croissant cu ciocolată de dimensiuni obișnuite poate avea până la 425 de calorii, dintre care 220 de calorii provin din grăsimi. Asta înseamnă că aportul caloric al unei asemenea gustări se apropie de cel potrivit unei mese principale din zi. Dacă alături de croissant mai bei și un cappuccino, adaugi încă 120 de calorii – iar dacă mai folosești și toppinguri precum caramelul sau ciocolată pentru a aromatiza băutura, numărul de calorii este și mai mare. Așadar, cu această așa-zisă gustare consumi un număr de calorii enorm, egal sau chiar mai mare cu caloriile destinate unei mese principale, nicidecum unei gustări.

Baton de ciocolată

Și un baton de ciocolată are un aport caloric de peste 450 de calorii, așa că nu este recomandat persoanelor supraponderale. 

Fursecuri

100 de grame de fursecuri pot avea până la 500 de calorii – un aport caloric extrem de mare pentru o simplă gustare între mese. 

Biscuiți cu ciocolată sau glazură

Biscuiții cu ciocolată sau cu diverse glazuri au, de asemenea, un aport caloric destul de mare. O porție de 3 biscuiți de dimensiuni reduse are 160 de calorii, însă de cele mai multe ori, pachetele de biscuiți nu se rezumă la 3. 

Chipsuri din cartofi

100 de grame de chipsuri din cartofi din comerț vin la pachet cu 500 de calorii sau mai mult. Cum o pungă de chipsuri poate avea și 150 sau chiar 200 de grame, dacă mănânci până la ultimul chips, numărul de calorii este imens, mai mare și decât al unei mese principale.

Pateu cu brânză sau merdenea

Produsele de patiserie precum merdenelele sau pateurile nu numai că sunt extrem de bogate în calorii, însă conțin și grăsimi nesănătoase din belșug combinate cu făină albă, deci consumul lor duce la îngrășare, dar crește și riscul de colesterol mărit. O merdenea cu brânză poate avea până la 500 de calorii, dintre care o cantitate mare provine din grăsimi. Dacă asociezi merdeneaua cu un pahar de suc, creezi o adevărată bombă calorică. Evită asemenea gustări fie că ai sau nu probleme cu greutatea, întrucât sunt extrem de nesănătoase. 

Cu ce gustări sănătoase le poți înlocui pe cele nesănătoase?

Data viitoare când ai nevoie de o gustare și te bate gândul să mănânci chipsuri, produse de patiserie sau diverse dulciuri din comerț, gândește-te la cât de multe calorii au toate acestea și alege să-ți faci un plan sănătos legat de ce mănânci între mese.

Dacă ai poftă să îți iei un croissant și un cappucino sau niște biscuiți, alege mai degrabă un pahar de cafea decofeinizată îndulcită cu stevia fără calorii și un desert preparat în casă, cum ar fi biscuiții din făină de ovăz, ou, ulei de măsline, puțin praf de copt și vanilie. 

Dacă știi că îți plac batoanele de ciocolată din comerț și cumperi zilnic câte unul, înlocuiește-le cu batoane făcute de tine, acasă, din fulgi de ovăz, fructe deshidratate, banană pisată și lapte vegetal. În acest fel, nu numai că restricționezi din punct de vedere caloric gustarea, însă te asiguri și că este făcută din ingrediente sănătoase.

Renunță la fursecurile din comerț și prepară-ți, atunci când ai poftă de astfel de desert, unele de casă, mai sănătoase și cu mai puține calorii, pe care le poți depozita într-un borcan închis ermetic pentru a avea pe mai multe zile. Amestecă 250 g de sos de mere făcut în casă cu o treime de cană de făină integrală și pune aluatul obținut în tavă, pe hârtie de copt. Coace fursecurile și vei obține o gustare mai sănătoasă și mai săracă în calorii, comparativ cu fursecurile din comerț.

Dacă ai poftă de gustări sărate, poți face chipsuri la cuptor, fie din cartofi, fie din alte legume (cartof dulce, dovlecel, varză Kale etc.). Pentru a face chipsuri de cartofi ai nevoie de un cartof mare, o lingură de ulei și puțină sare simplă sau amestecată cu condimente precum boia, piper, pudră de usturoi sau ceapă etc. 

Feliezi cartofii cât mai subțire, 3-4 mm, speli bine feliile în apă rece, după care le mai lași 5 minute în apă, arunci apa și le mai lași încă 5 minute în altă apă, ca să iasă amidonul. Le usuci apoi cu un prosop de bucătărie curat, le pui într-un bol cu uleiul și sarea cu condimentele și le masezi bine. Le așezi una lângă alta într-o tavă, pe hârtie de copt și le dai la cuptor un sfert de oră la 180 de grade Celsius (indicat este să le urmărești pentru a le scoate când ți se par suficient de rumenite pentru gustul tău).

De asemenea, poți mânca bețișoare de morcov crud, ardei gras, castravete sau țelină cu humus preparat de tine sau cu fasole bătută ori cu pastă de linte. De asemenea, poți mânca aceste bețe de legume cu o cremă de brânză și iaurt (telemea pisată cu furculița amestecată cu iaurt grecesc). În acest fel, limitezi aportul caloric, dar totodată ai parte de o gustare hrănitoare și gustoasă. 

Pe post de gustări sănătoase mai poți consuma o mână de migdale, nuci, alune de pădure, fistic, semințe de floarea-soarelui – important este să fie crude sau coapte, nu prăjite, deoarece astfel vor avea mai multe calorii și își vor mai pierde dintre proprietățile nutritive. Atenție, deși aceste nuci și semințe sunt sănătoase, rezumă-te la un căuș de palmă, deci cam 30 de grame, nu mai mult, deoarece au foarte multe calorii (peste 500 de calorii la suta de grame).

O altă gustare sănătoasă și sățioasă poate fi și o banană pisată și amestecată cu o lingură de unt de arahide (caută un sortiment fără zahăr și aditivi) și cu un praf de scorțișoară sau felii de măr cu unt de arahide. Un iaurt grecesc cu o lingură de afine sau un ou fiert cu o roșie ori un castravete sunt tot gustări sănătoase și cu puține calorii.

De ce este important să știi numărul de calorii al gustărilor?

Și dacă vrei să slăbești, și dacă vrei să te menții la o greutate potrivită pentru tine, trebuie să ai idee câte calorii au alimentele pe care le consumi, pentru a ști ce cantități să mănânci, ce combinații poți face și, eventual, la ce este mai bine să renunți și să consumi doar la ocazii. 

Informațiile despre numărul de calorii te ajută mintal, pentru că, atunci când știi că o pungă de chipsuri poate avea și 800 sau 1000 de calorii, te gândești de două ori dacă merită să o mai cumperi și mai degrabă te duci acasă și îți faci chipsuri la cuptor, cu mai puține calorii. 

La fel se întâmplă dacă te lupți cu pofta de dulce și ești tentat să cumperi mereu biscuiți, fursecuri și plăcinte de la patiserie; când știi că 100 de grame de biscuiți pot avea 500 de calorii, iar tu, pentru a slăbi sau a te menține, ai voie să mănânci 1500 de calorii pe zi, să spunem, parcă nu-ți vine să consumi 500 dintre acestea doar pe un pachet de biscuiți care nici nu-ți va ține de foame, nu-i așa?

Prin urmare, îți este de mare ajutor să știi care este numărul de calorii al alimentelor, pentru a ști ce și cât mănânci. Poate fi greu să reții atâtea informații inițiual, de aceea poate fi de ajutor să îți printezi un tabel cu alimente și calorii pe care să îl ții la îndemână sau să îți notezi tu pe o foaie ori într-o agendă caloriile de la alimentele care te interesează. În timp, te vei obișnui cu aceste numere și nu va mai trebui să tot stai să calculezi.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 7 Worst Snacks Your Dietitian Would Never Eat 
https://health.clevelandclinic.org/7-worst-snacks-dietitian-never-eat/
British Heart Foundation - 10 quick and easy healthy snack ideas 
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/weight/100-calorie-snacks


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0