Avantajele și dezavantajele dietei cu fibre

Dieta bogată în fibre poate să aibă sens pentru o perioadă scurtă și sub monitorizarea nutriționistului, pentru persoanele obeze, la care îngrășarea este asociată cu constipația și fluctuații mari ale nivelului de glucoză și valori foarte mari ale grăsimilor din sânge (trigliceride, colesterol).

Dieta cu fibre - pro sau contra?

Fibrele au capacitarea de a reduce absorbția zahărului și grăsimilor în sânge, datorită ligninei, o proteină care le leagă și apoi, se elimină împreună. Să nu uităm însă că prea multe fibre pot însă irită endoteliul intestinului subțire și gros, producând reacții nedorite, de aceea aceste diete cu exces de fibre trebuie ținute pe o perioadă scurtă, 7-10 zile, și doar sub monitorizarea medicului nutriționist, care reglează permanent aportul de fibre, pentru a nu depăși o anumită cantitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Te poți aștepta la un rezultat  pozitiv în cazul dietelor bogate în fibre dacă acestea provin în cea mai mare parte din frunze de salată diverse, nuci și semințe cât mai neprelucrate, rădăcinoase, legume și leguminoase, apoi pseudocereale precum quinoa, chia, hrișca, cereale integrale sau tărâțe diverse, și în mai mică măsură, din fructe. Fibrele vor încetini absorbția zahărului, cu condiția să nu aducem un aport suplimentar de zaharoase, consumând de exemplu, cerealele din supermarket îndulcite, pentru că atunci cantitatea respectivă de zahăr se va absorbi într-un final, iar insulina va fi secretată pentru o perioadă mai lungă de timp.

În plus,  această asociere de fibre și zahăr, poate fermenta în aparatul digestiv inferior, generând inflamație, balonări, flatulență... Anumite tipuri de fibre însă, absorb lichide și își măresc până la cinci ori volumul, dând senzația de sațietate. În timp însă, stomacul se poate destinde prea mult, se va mari și "va cere" o cantitate de fibre din ce în ce mai mare!

Părerea nutriționiștilor

De aceea este important ca acest gen de dietă să fie controlată de un nutriționist, care va crește și apoi descrește cantitatea de fibre, completând o cu hidratare corespunzătoare (apă, ceai verde, uneori sucuri de rădăcinoase pentru aportul de minerale), dar va reintroduce treptat pe finalul acesteia, proteine și alte alimente pentru a face o tranziție inteligentă spre alimentația echilibrată de zi cu zi, postdieta, întrucât un stomac mărit nu este ceea ce ne trebuie când sistăm dieta și ne reîntoarcem la un regim alimentar obișnuit, ce ne dorim atunci când cautăm slăbirea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mulți nutriționiști sunt sceptici atunci când aud despre pastele și pâinea "de slăbit" sau chiar unele cereale integrale care ne promit slăbirea. În plus, teoretic fibrele pot incetini digestia pentru că se umflă și staționează mai mult timp în aparatul digestiv. Acest lucru nu ajută organismul pe termen lung, ci poate cauza probleme grave: inflamarea mucoasei intestinale, arsuri stomacale, alternanțe de indigestie și constipație.

Pentru o bună digestie și menținerea greutății, ai nevoie de hidratare corectă, sport și mișcare în ritm susținut, grăsimi sănătoase și surse bune de fibre, cum sunt cele din frunze și legume (în special, frunze), nuci și semințe. Pe termen lung este bine să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, fără exces de fibre.

Specialiștii în nutriție subliniază pericolul adaugării tărâțelor de grâu într-o dieta săracă în nutrienți. Tărâțele de grâu conțin un nivel mare de fitați, un antinutrient care reduce absorbția fibrelor necesare din mai multe produse cum ar fi ovăzul, lintea, fasolea, semințele, fructele sau legumele crude. În schimb, sunt preferate  tărâțele de ovăz, dar nu mai mult de 2 linguri pe zi.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0