Afecțiuni ale pielii asociate cu obezitatea

Kilogramele în plus nu afectează numai organele, coloana vertebrală și articulațiile, ci și pielea. Obezitatea cauzează adesea afecțiuni cutanate.

Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu o prevalență în creștere alarmantă în ultimele două decenii. În plus, consecințele obezității la nivelul pielii sunt subestimate. 

Diferite studii au arătat efectul obezității asupra pielii, inclusiv modul în care indicele de masă corporală crescut afectează fiziologia pielii, bariera cutanată, structura colagenului și vindecarea rănilor. Obezitatea afectează, de asemenea, glandele sebacee și sudoripare și provoacă modificări circulatorii și limfatice. 

Obezitatea are efecte metabolice, cum ar fi provocarea hiperandrogenismului și a gutei, care, la rândul lor, sunt asociate cu manifestări cutanate. În plus, obezitatea este asociată cu o incidență crescută a infecțiilor cutanate bacteriene și cu Candida, precum și cu onicomicoză, bolile inflamatorii ale pielii și dermatozele cronice precum hidradenita supurativă, psoriazisul și rozaceea. Asocierea dintre dermatita atopică și obezitate și riscul crescut de cancer de piele în rândul pacienților obezi este discutabilă. Obezitatea este, de asemenea, legată de afecțiuni rare ale pielii și de încărunțirea prematură a părului. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Se știe că obezitatea modifică funcția sănătoasă a pielii și duce la următoarele modificări ale fiziologiei pielii:

  • Producerea dereglată de ulei cutanat (sebum).
  • Alterarea proprietăților funcției de barieră a pielii care duce la creșterea pierderii de apă transepidermică.
  • Producția și structura colagenului sunt deteriorate.
  • Întârzierea vindecării rănilor.
  • Un strat îngroșat de grăsime subcutanată care duce la pliuri mai mari ale pielii și la creșterea transpirației (hiperhidroză).
  • Flux limfatic deficitar în țesutul subcutanat, ceea ce duce la limfedem.

De asemenea, factorii mecanici care afectează pielea în legătură cu obezitatea includ:

  • Creșterea presiunii asupra picioarelor din cauza greutății
  • Întinderea pielii în timpul creșterii în greutate
  • Creșterea umidității și a frecării între pliurile pielii
  • Scăderea sensibilității la durere din cauza unei vascularizări deficitare a terminațiilor nervoase; acest lucru poate duce la apariția ulcerelor.
  • Alte afecțiuni ale pielii sunt legate de hiperinsulinemia din sindromul metabolic.

Afecțiuni dermatologice de care pot suferi persoanele obeze sau supraponderale

Iată la ce afecțiuni dermatologice sunt predispuși pacienții supraponderali sau care suferă de obezitate:

Infecții fungice

Mediul umed și cald care se formează între cutele pielii, specifice pacienților obezi, este ideal pentru dezvoltarea unei infecții fungice. Infecțiile fungice precum candidoza apar adesea în zona axilei, în zona inghinală sau în zona abdominală, acolo unde se formează în general aceste cute. Infecțiile fungice se manifestă prin simptome precum iritație cutanată și înroșirea pielii.

Intertrigo 

Această afecțiune inflamatoare este, de asemenea, adesea întâlnită în rândul pacienților care suferă de obezitate. Intertrigo e o formă de dermatită care apare la nivelul pliurilor cutanate formate de piele, în special în zona axială, a gâtului, a sânilor, a abdomenului ori interfesier. Factorii care contribuie la apariția intertrigo sunt: transpirația excesivă, frecarea pielii, lipsa aerului în pliurile pielii și macerația. Simptomele intertrigo sunt: inflamarea pielii, înroșirea acesteia, crăparea pielii și senzația accentuată de disconfort.

Acanthosis nigricans 

Aceasta este o afecțiune a pielii care se manifestă prin înegrirea pielii, care capătă totodată și un aspect catifelat. Zonele întunecate la culoare apar tot în pliurile și cutele pielii, la fel ca și intertrigo. În general, se pigmentează pielea din zona axilei, zona inghinală ori a gâtului. Pacienții care, pe lângă obezitate, suferă și de diabet, au șanse mari să dezvolte acanthosis nigricans. E posibil ca pielea afectată să cauzeze prurit ori să capete un miros neplăcut. Principalii factori care contribuie la declanșarea acestei afecțiuni cutanate sunt rezistență la insulină și dereglările hormonale.

Acneea 

Acneea poate fi declanșată sau agravată de obezitate. Asta pentru că hormonii androgeni, insulina și hormonii creșterii se regăsesc într-o cantitate mai mare în organismul pacientului obez, iar acești hormoni favorizează apariția coșurilor.

Keratosis pilaris 

Denumită și keratoză foliculară, această afecțiune este caracterizată de cheratinizarea foliculilor de păr de pe piele. Astfel, pielea capătă aspect de piele de găină.

 

 

Vergeturi 

Vergeturile apar din cauza întinderii pielii, cauzată de kilogramele în plus. Acestea se regăsesc în general la nivelul abdomenului, pe fese, pe sâni sau pe coapse. În prima fază, vergeturile au o culoare roșie, care se transformă apoi în violet pentru că la final să se facă albe.

Calusuri și bătături 

La nivelul picioarelor, pot apărea calusuri și bătături din cauza greutății prea mari care pune presiune ridicată pe picioare.

Eritrasma 

Aceasta este o afecțiune cutanată cauzată de o infecție bacteriană. Eritrasma afectează pliurile pielii, mai ales pe cele din zona axilei, inghinală sau de la nivelul picioarelor. Aceasta se manifestă prin colorarea tegumentelor, prin usturime și prurit. Eritrasma se agravează pe timpul verii întrucât temperaturile ridicate o favorizează.

Afecțiuni ale pielii agravate de supraponderalitate sau obezitate:

  • Psoriazis
  • Celulita
  • Keratoza palmo-plantară
  • Infecții cutanate.

Cum poți combate afecțiunile cutanate cauzate de obezitate

În primul rând, trebuie să apelezi la medic, care va stabili diagnosticul corect și va prescrie un tratament adecvat. Apoi, pentru a preveni reapariția sau agravarea acestor afecțiuni dermatologice, ar trebui să adopți o alimentație sănătoasă și să reduci greutatea.

Întrucât supraponderalitatea favorizează o serie de afecțiuni cutanate, ar trebui să faci tot posibilul pentru a ajunge la o greutate normală.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Medicul nutriționist te poate ajuta cu un plan alimentar sănătos și echilibrat, cu ajutorul căruia să poți ajunge la un indice de masă corporală sănătos. Dacă ai o problemă cu mâncatul compulsiv, și consilierea psihologică îți poate fi de mare ajutor. Important este să înțelegi câte probleme de sănătate îți poate crea obezitatea – apoi, motivația va veni de la sine.

Care sunt provocările în gestionarea afecțiunilor cutanate în cazul obezității?

Problemele de piele la un pacient obez pot fi dificil de gestionat dintr-o varietate de motive:

  • Tratamentele topice pot fi dificil de aplicat.
  • Umiditatea și frecarea crescută duc la o eficacitate redusă a tratamentelor topice.
  • Vascularizarea slabă contribuie la o vindecare lentă.
  • Pacienții obezi prezintă un risc crescut de infecție.

Tratamentele specifice pot fi, de asemenea, o provocare din cauza dimensiunii pacientului. De exemplu, în timpul fototerapiei, pielea pacientului este mai aproape de becurile cu ultraviolete decât în cazul pacienților care nu sunt obezi, ceea ce duce la un risc crescut de arsură.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“[Skin manifestations, treatment and rehabilitation in overweight and obesity]” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19723602/ 
“Skin changes in the obese patient” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31610857/#:~:text=Common%20skin%20manifestations%20related%20to,are%20associated%20with%20cutaneous%20manifestations. 
“Obesity and the skin” - https://dermnetnz.org/topics/obesity-and-the-skin 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0