Cum să renunți la fumat fără să iei în greutate

Pentru mulți dintre fumători, faptul că există riscul să se îngrașe, îî împiedică să renunțe la acest viciu. Totuși, acest fenomen nu este nici sistematic, nici ireversibil. Poate fi evitat cu un stil de viață sănătos. În cele ce urmează, vom trece în revistă câteva dintre cele mai bune trucuri prin care putem evita luarea în greutate, atunci când decidem să ne lăsăm de fumat.

De ce fumatul ajută la menținerea siluetei

Când vine vorba de fumat, automat ne gândim numai la lucruri nocive. Iată, totuși, un aspect pozitiv în marea de efecte negative ale fumatului: stimularea metabolismului bazal. Așadar, fiecare țigară fumată se traduce prin 10 calorii arse, iar un pachet poate echivala cu 20 de minute de înot sau 30 de minute de mers în ritm alert (speed walking).

În plus, fumatul taie pofta de mâncare. Acest lucru este, deja, binecunoscut, dar iată și știința din spatele acestui fapt: nicotina ajută la reglarea indexului glicemic, ceea ce are ca efect potolirea apetitului. Cu toate acestea, fumatul de cursă lungă duce la pierderea unui anumit procent din gust și din miros.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un alt motiv pentru care fumatul poate contribui la slabit sau controlul siluetei este faptul că poate calma anxietatea și, în schimb, crește secreția de serotonină, un neurotransmițător deosebit de important pentru organism, supranumit și ”hormonul fericirii”. Astfel, un fumător va resimți un grad de plăcere mai ridicat după o țigară decât după o bucată de ciocolată. Nu în ultimul rând, fumatul ca gest social ține mâinile și gura ocupate, ceea ce, din nou, distrage gândul de la mâncare.

Renunțatul la fumat fără surplus de kilograme

Cel mai important aspect, atunci când renunțăm la fumat, este să acordăm o atenție deosebită regimului alimentar. Intenția este de a nu lua în greutate, dar de a ne asigura aportul necesar de vitamine și nutrienți. Lăsatul de fumat poate crește apetitul, dar senzația de foame poate fi ușor controlată dacă se impune un regim de 3 mese pe zi, la aproximativ aceleași ore, cu permisiunea unei gustări pe zi. Așadar, senzația de sațietate precoce, cândva oferită de țigară, va trebui înlocuită cu o nouă senzație de sațietate precoce, dată de carbohidrați și proteine, adică o alimentație bogată în legume, carne slabă în grăsimi și cereale integrale.

În plus, crearea unei rutine alimentare ajută la echilibrarea indexului glicemic, ceea ce se traduce printr-un apetit ținut sub control. Procesul de obișnuire poate fi ușor dificil la început, dar, în timp, rezultatele se vor vedea și vor fi cât se poate de satisfăcătoare. Apetitul reprezintă o problemă, poftele sunt alta. Înlocuirea obiceiului de a fuma se cere în perioada de remisie, iar, adesea, micile snack-uri, dulci și sărate, își găsesc loc în noua rutină. Pentru a evita luarea în greutate tocmai din satisfacerea acestor mici pofte, este bine să compensăm printr-o alimentație orientată pe normalizarea nivelului de zahăr în sânge, care se află în spatele creșterii apetitului și a nevoii de dulce sau sărat. Acest lucru înseamnă o sațietate durabilă, care să țină câteva ore.

Pentru acest lucru, este nevoie de o cantitate semnificativă de fibre – care ne ajută să ne menținem silueta, dar oferă și stare de sațietate. Pe lângă sațietate sustenabilă, fibrele ne ajută în menținerea unui transit intestinal bun, care, adesea, se dereglează odată cu renunțatul la fumat. 

În plus, se cere și o hidratare corespunzătoare. Un corp hidratat nu va cere mai mult decât are nevoie, iar acest lucru se aplică, în special, în privința poftelor dintre mesele principale. Cu acest gând în minte putem contracara mai ușor poftele inopinate.

Un ultim aspect de reținut este stresul, respectiv starea de anxietate, care se pot reaprinde odată ce renunțăm la fumat. Soluția pentru această problemă poate fi sportul, sau orice activitate fizică regulate (poate consta și într-o plimbare de 20 minute pe seară prin parc), sau chiar un supliment pe bază de magneziu. Magneziul acționează ca un regulator neurocerebral și poate suplini cu success efectul de relaxare dat de fumat.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/sante/addictions/tabac/arreter-de-fumer-sans-grossir-5-pieges-a-dejouer-177870
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000811.htm
https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stop-smoking-without-putting-on-weight/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0