Consumul ridicat de carne poate creste riscul de boli cardiace in randul femeilor in varsta

Oamenii de stiinta au raportat ca femeile peste 50 de ani, care urmeaza un regim alimentar bogat in proteine, se confrunta cu un risc ridicat de insuficienta cardiaca, mai ales daca proteinele sunt in principal, de origine animala.

Iar studiul nu a putut demonstra o relatie de tip cauza-efect.  Cu toate acestea, femeile in postmenopauza cu un regim alimentar bogat in proteine au inregistrat un risc cu 60% mai mare de insuficienta cardiaca, fata de femeile care consuma putine proteine, dupa cum a aratat studiul.Rezultatele au fost prezentate in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Americane a Inimii din New Orleans.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai multe riscuri par sa apara ca urmare a consumului de proteine de origine animala, a declarat autorul studiului, dr. Mohamad Firas Barbour. Acesta este medic internist la University’s Alpert Medical School and Memorial Hospital of Rhode Island, in Pawtucket.

Femeile care consuma in principal proteine de origine vegetala au inregistrat un risc cu 20% mai mic de insuficienta cardiaca, a spus Barbour. „Cu cat aportul total de proteine este mai mare, cu atat creste riscul de insuficienta cardiaca, dar aportul mai ridicat de proteine de origine vegetala pare sa ofere protectie impotriva insuficientei cardiace” a precizat Barbour. Printre sursele de proteine de origine vegetala se numara fasolea, nucile, lintea si quinoa.

Insuficienta cardiaca apare atunci cand inima nu mai poate pompa cantitatea de sange necesara organismului, potrivit U.S. National Institutes of Health (Institutelor Nationale de Sanatate din Statele Unite). Peste 5 milioane de persoane din Statele Unite sufera de insuficienta cardiaca, fiind cea mai comuna cauza de internare in randul persoanelor varstnice.

Pentru realizarea acestui studiu, Barbour si colegii sai au analizat regimul alimentar furnizat de aproximativ 104.000 de femei, cu varsta intre 50 si 79 de ani, intre 1993 si 1998. Toti sunt participanti ai Women’s Health Initiative, un sondaj in materie de nutritie finantat de stat, al carui obiectiv este reducerea incidentelor de boli cardiace, cancer mamar si de colon si osteoporoza.

 

 

Echipa de cercetare a analizat si probele de urina ale femeilor pentru a examina in detaliu cate de multe proteine consuma in mod regulat, a precizat Barbour. Ceea ce a condus la o evaluare „calibrata” a aportului de proteine. Peste 1700 de femei au dezvoltat insuficienta cardiaca pana in anul 2005. Sansele de a dezvolta aceasta afectiune au fost asociate din punct de vedere statistic cu cantitatea de proteine consumata, dupa cum au raportat Barbour si colegii sai.

Oamenii de stiinta au identificat o crestere a riscului de insuficienta cardiaca, asociat cu un regim alimentar bogat in proteine, dupa ce au luat in calcul varsta, rasa si alti factori de risc legati de sanatatea inimii, precum hipertensiunea, diabetul sau boala arterelor coronare, a precizat Barbour. Acesta nu a precizat motivul pentru care proteinele pot conduce la cresterea riscului de insuficienta cardiaca, dar a speculat ca aportul ridicat de proteine poate conduce la cresterea considerabila in greutate. Barbour preconizeaza ca si in cazul barbatilor, rezultatele vor fi aceleasi, „dar nu putem preciza cu exactitate, pana nu realizam un alt studiu.” Un cardiolog care a revizuit rezultatele a precizat ca ar fi nevoie de mai multe studii.

Desi autorii studiului au incercat sa compenseze lipsa acestora, studiile care se bazeaza pe informatiile privind alimentatia furnizate de persoane, tind sa fie putin nesigure, a explicat dr. Ileana Pina, cardiolog si profesor la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York. „Datele completate in chestionar pot fi uneori subiective, pentru ca aveti impresia ca faceti ceea ce trebuie si ca mancati suficiente legume” a spus Pina. Pe de alta parte, studiul a inclus multe femei care au participat la un studiu respectat, a spus Pina, purtator de cuvant pentru American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii).

„Este un studiu care cuprinde o cantitate impresionanta de date” a spus Pina, adaugand ca cercetatorii au urmarit noile cazuri de insuficienta cardiaca si au raportat rezultate importante din punct de vedere statistic.

American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) recomanda un regim alimentar bazat pe fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu continut scazut de grasimi, nuci, carne de pui si peste. Se recomanda consumul minim de carne rosie si alimente si bauturi bogate in zahar si consumul de peste cel putin de doua ori pe saptamana.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0