Consumul de sare - semne ca organismul are nevoie de mai multa

Se vorbește foarte mult în ultimul timp despre efectele negative pe care le are excesul de sare, mai ales în cazul persoanelor hipertensive ori cu alte probleme cardiace. Există însă și situații - foarte rare, este adevărat - în care organismul primește mai puțină sare decât are nevoie. Iată ce rol are sarea, cum se manifestă nevoia corpului de sare și de ce e bine să iei în calcul sarea roz de Himalaya.

Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu (NaCl), este o substanță minerală care se găsește în mod natural și este utilizată pe scară largă în alimentație și în alte domenii. Indispensabilă pentru viață și unul dintre cele mai vechi condimente folosite de oameni pentru a adăuga gust alimentelor, sarea se obține în principal din două surse: sare de mină, extrasă din minele de sare sub formă de cristale (albă, roz, roșie, gri sau albastră, în funcție de compoziția minerală și impurități) și sare de mare, obținută prin evaporarea apei marine și cristalizarea sărurilor minerale rămase.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Rolul pe care îl are sarea în organism

Organismul are nevoie de sare din mai multe puncte de vedere, printre care și pentru controlul volumului de sânge, buna funcționare a sistemului nervos dar și pentru digestie, sarea având abilitatea de a atrage și reține apă.

Menținerea echilibrului hidric

Sarea joacă un rol esențial în menținerea echilibrului hidric al corpului. Sodiul, care este principalul mineral din sare, ajută la reținerea apei în celule și în spațiile dintre ele, ceea ce contribuie la menținerea hidratării corespunzătoare.

Transmiterea semnalelor nervoase

Sodiul și potasiul sunt implicate în transmiterea semnalelor nervoase din creier către diferite părți ale corpului. Această transmitere este esențială pentru coordonarea mișcărilor și pentru funcționarea adecvată a sistemului nervos.

Contracția musculară

Sodiul și potasiul au un rol important în contractarea și relaxarea mușchilor, ceea ce permite mișcarea corpului și controlul funcțiilor musculare esențiale, inclusiv a inimii.

Absorbția nutrienților

Sodiul ajută la absorbția unor nutrienți esențiali, cum ar fi glucoza și aminoacizii, în celule.

Excesul de sare, însă, este extrem de nesănătos, iar riscul de a întrece măsura cu cantitatea de sare consumată este destul de mare, întrucât aceasta se regăsește în cantități mari nu doar în supele la plic, chipsuri, brânzeturi sărate, dressinguri de salate din comerț, alimente de la fast-food sau de la patiserie, ci și, în cantități mai mici, în cerealele din comerț, în pâine, în pește sau în alt tip de carne crudă.

Cum îți dai seama dacă ai un aport corect de sare?

Organismul are nevoie de sare, însă cantitatea și calitatea acesteia contează. Unii specialiști recomandă consumul zilnic a cel mult 2.300 de mg de sodiu, însă alții spun că aportul ideal ar fi de 1.500 mg, ceea ce înseamnă 5,75 de grame, adică aproximativ o linguriță și un sfert de sare adăugată. Anumite studii sugerează însă că persoanele sănătoase care vor să evite afecțiunile cardiace sau alte complicații ar trebui să limiteze consumul de sare la 8-15 grame zilnic, adică în jur de 1,5 - 3 lingurițe, ceea ce înseamnă până la 6.000 mg de sodiu.

Concret, pentru a funcționa corect, corpul are nevoie în realitate doar de o cantitate foarte mică de sodiu (mai puțin de 500 de miligrame pe zi), adică mai puțin de ¼ de linguriță, deci se poate afirma că foarte puțini oameni sunt în pericol să aibă un aport atât de mic de sare.

Specialiștii în nutriție vorbesc, de asemenea, și despre tipul de sare consumat. Aceștia sunt de părere că sarea de masă este cea pe care e mai bine să o evităm, întrucât conține atât cantități mari de iod, cât și derivați de aluminiu sau poate chiar zahăr procesat. Sarea roz de Himalaya sau sarea de mare pot fi alegeri mai bune, deoarece sunt nerafinate și conțin diverse minerale esențiale și oligoelemente.

Ce efecte au excesul de sare și deficitul de sare?

Pe de o parte, atunci când consumi sodiu prea mult, sănătatea cardiovasculară se află în pericol, deoarece excesul de sare favorizează hipertensiunea, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă. Pe de altă parte, deficitul de sodiu se manifestă prin simptome precum: depresia, rezistență la insulină și chiar și afecțiuni cardiace, oricât de ciudat ar putea suna. O cantitate insuficientă de sare poate să scadă tensiunea arterială și să creeze probleme cardiace. Deficitul de sodiu poate să crească și nivelul de colesterol și trigliceride din sânge, creascând astfel riscul de afecțiuni cardiace.

Simptome ale deficitului de sodiu

Deși mulți oameni consumă prea multă sare, sunt și unii, foarte puțini, care nu consumă suficientă. Deficitul de sodiu este rar deoarece se găsește în mod natural în unele alimente și este adăugat frecvent la o mare varietate de produse.
Deficitul de sodiu se manifestă prin:

  • Sete accentuată și oboseală persistentă
  • Pofte de alimente sărate
  • Declin cognitiv (în special în cazul copiilor și al vârstnicilor)
  • Crampe musculare și senzație de slăbiciune musculară
  • Amețeli (în special în cazul vârstnicilor) din cauza tensiunii arteriale prea mici

Surse sănătoase de sodiu

Dacă îți dorești să suplimentezi aportul de sodiu ori consideri că e cazul să înlocuiești sursele nesănătoase de sare cu unele mai sănătoase, iată câteva recomandări:

  • Sarea roz de Himalaya - conține 2,2 g de sodiu/ linguriță
  • Castraveții murați - conțin 1,2 g de sodiu per 100 de grame
  • Varza murată -  conține 0.6 g de sodiu per 100 g

De ce să introduci în alimentație sarea roz de Himalaya?

Sarea roz de Himalaya este o sare naturală nerafinată, considerată o alternativă mai sănătoasă față de sarea obișnuită de masă, datorită proprietăților sale specifice. Aceasta este extrasă din minele de sare din regiunea Himalayei, fiind o sare de roci veche de milioane de ani. Iată câteva motive pentru a o utiliza în bucătărie:

  • Sarea roz de Himalaya conține o gamă variată de minerale și oligoelemente, precum potasiu, calciu, magneziu, fier și zinc. Aceste minerale conferă sării o culoare roz caracteristică și pot oferi unele beneficii pentru sănătate.
  • Deși sarea de Himalaya are un conținut de sodiu similar cu sarea de masă, unii oameni au impresia că aceasta are un gust mai sărat și folosesc o cantitate mai mică pentru a-și condimenta alimentele.
  • Sarea roz de Himalaya este o sare nerafinată, ceea ce înseamnă că nu conține aditivi chimici sau antiaglomeranți care sunt adesea prezenți în sarea de masă comercială.

Este important de menționat că, deși sarea roz de Himalaya are aceste proprietăți, cantitățile de minerale prezente sunt, de regulă, foarte mici și nu reprezintă o sursă semnificativă de nutrienți pentru organism. Deci nu are rost să mănânci cantități mari ca să obții mai mult magneziu sau potasiu, să spunem. În general, orice beneficii pentru sănătate asociate cu consumul de sare roz de Himalaya sunt corelate cu încorporarea acesteia într-o dietă echilibrată și sănătoasă în ansamblu.

Ce beneficii are varza murată?

Varza murată are o serie de beneficii pentru sănătate, fiind un aliment bogat în nutrienți și cu proprietăți specifice datorate procesului de fermentare. Procesul de fermentare implicat în murarea verzei creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor benefice numite probiotice, importante pentru sănătatea intestinelor și buna funcționare a sistemului imunitar. Probioticele prezente în varza murată pot sprijini o digestie sănătoasă și pot ajuta la prevenirea sau tratarea unor probleme digestive, cum ar fi balonarea sau constipația.

Varza murată conține vitamina C, benefică pentru sistemul imunitar și pentru absorbția eficientă a fierului din alimente și mai este și o sursă de vitamine din complexul B, inclusiv vitamina B6, B9 (acid folic) și B12, importante pentru funcționarea normală a sistemului nervos și pentru producerea de energie în corp. Unele studii sugerează că aportul regulat de varză murată poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul rău) în sânge, protejând astfel sănătatea inimii.

Cine să fie atent la aportul de sare?

În general, cam oricine poate beneficia de reducerea aportului de sare, pentru că majoritatea oamenilor consumă mult mai multă decât ar avea nevoie, însă pentru anumite categorii de bolnavi este extrem de important să nu exagereze cu sarea:

  • E de dorit ca persoanele cu hipertensiune arterială sau cu predispoziție genetică pentru aceasta să limiteze aportul de sare pentru a menține tensiunea arterială în limitele normale.
  • Persoanele cu boli renale trebuie să fie atente la aportul de sare pentru a proteja sănătatea acestor organe.
  • Pacienții care au deja afecțiuni cardiovasculare ar trebui să limiteze aportul de sare pentru a reduce riscul de complicații.
  • Un aport excesiv de sare poate afecta metabolismul, inclusiv nivelul de glucoză din sânge și sensibilitatea la insulină, de aceea e bine ca diabeticii să fie și ei atenți la cantitatea de sare consumată.
  • Și vârstnicii trebuie să fie atenți la excesul de sare, deoarece, pe măsură ce îmbătrânesc, rinichii pot avea o capacitate mai redusă de a elimina excesul de sodiu din organism, ceea ce poate crește riscul retenției de apă și al hipertensiunii arteriale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Salt and Sodium 
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/
American Heart Association - How much sodium should I eat per day? 
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/how-much-sodium-should-i-eat-per-day
NHS - Salt in your diet 
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/salt-in-your-diet/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0