Consumul de alcool si cancerul

Fără îndoială, consumul de alcool este nociv asupra organismului și aceasta atât prin riscul apariției diverselor afecțiuni digestive, cardiovasculare, cât și prin riscul dovedit de a dezvolta diverse forme de cancer.

Ce efecte are consumul de alcool asupra sănătății

Majoritatea oamenilor știu despre efectele pe termen scurt ale consumului de alcool, cum ar fi efectele sale asupra dispoziției, concentrării, judecății și coordonării. Dar alcoolul poate avea și efecte pe termen lung asupra sănătății. Acestea pot varia de la o persoană la alta.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dependența de alcool

La unii oameni, alcoolul dă dependență, o problemă care poate duce la probleme grave de sănătate și probleme sociale. Consumatorii mari care încetează brusc să bea pot avea simptome fizice de sevraj, cum ar fi tremor, confuzie, halucinații, convulsii și alte probleme grave în următoarele zile. La unii oameni, acestea pot pune viața în pericol. Acest lucru nu înseamnă că persoanele care consumă alcool în exces nu ar trebui să înceteze la acest viciu. Din contra, dependenții de alcool trebuie să ceară ajutor de specialitate, pentru a face față sevrajului. 

Afecțiuni grave

În timp, consumul excesiv de alcool poate provoca inflamații (hepatită) și cicatrici grele (ciroză) la nivelul ficatului. Acest lucru poate duce la insuficiență hepatică. Consumul excesiv de alcool poate afecta și alte organe, cum ar fi pancreasul și creierul, și poate crește tensiunea arterială. De asemenea, crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Probleme congenitale

La femeile însărcinate, consumul de alcool, în special consumul excesiv de alcool, poate duce la malformații congenitale sau alte probleme ale fătului.

Cancer

La nivel global, aproximativ 741.300 sau 4,1% dintre toate cazurile noi de cancer în 2020 au fost atribuite consumului de alcool 1. De altfel, consumul de alcool este al treilea factor modificabil care crește riscul de cancer, după fumat și excesul de greutate corporală. 

Cercetările recente au descoperit că până și o băutură pe zi – de orice fel – crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, oral și de esofag. O reducere a consumului de alcool scade riscul apariției acestei maladii.

Cancerul oral, faringo-laringian și esofagian

În ceea ce privește cancerele orale, faringo-laringiene și esofagiene, impactul alcoolului în privința creșterii incidenței acestora este fără echivoc. Consumatorii moderați au un risc de 1,8 ori mai mare de cancer oral (cu exceptia buzelor) și faringelui (gât) și riscuri de 1,4 ori mai mari de cancer de laringe decât cei care nu beau, iar dependenții care consumă alcool în exces au un risc de 5 ori mai mare de cancere orale și riscuri de 2,6 ori mai mari de cancer de laringe.

Obiceiul fumatului însoțit de consumul de alcool dublează riscul apariției acestor cancere și aceasta probabil din cauza "permeabilizării" mucoasei cavității bucale, joncțiunii aerodigestive și esofagului secundar acțiunii alcoolului care permite penetrarea compușilor chimici rezultați din degradarea nicotinei la nivelul mucoasei acestor structuri. În plus, alcoolul poate limita capacitatea de reparare a ADN-ului, alterat de acțiunea agenților chimici din fumul de țigară.

Cancer hepatic

Consumul de alcool pe termen lung crește de asemenea riscul dezvoltării cancerului hepatic. Consumul excesiv de alcool induce modificări de tip inflamator la nivel hepatic care în timp induce steatoza, ciroza și, în final, cancer hepatic. Nu de puține ori acești pacienți sunt infectați cu virusuri hepatitice de tipul hepatitei B și/ sau C, riscul acestora fiind crescut exponențial.

Cancer de colon și rectal

Consumul de alcool crește de asemenea riscul cancerului colorectal, cu un plus pentru sexul masculin.

Cancer la sân

În ceea ce privește cancerul mamar, consumul câtorva băuturi săptămânal crește riscul acestei afecțiuni, în special la femeile al căror aport zilnic de folat este deficitar. Explicația ar putea consta în creșterea nivelului seric al estrogenilor. Reducerea consumului de alcool poate fi o modalitate importantă pentru multe femei de a-și reduce riscul de cancer de sân.

Alte tipuri de cancer

Numeroase studii au examinat dacă există o asociere între consumul de alcool și riscul altor tipuri de cancer. Pentru cancerele de ovar, prostată, stomac, uter și vezică urinară, fie nu a fost găsită nicio asociere cu consumul de alcool, fie dovezile pentru o asociere sunt inconsistente. Cu toate acestea, se acumulează dovezi că consumul de alcool este asociat cu riscuri crescute de melanom și de cancer de prostată și pancreas.

Consumul de alcool a fost, de asemenea, asociat cu riscuri scăzute de cancer de rinichi și de limfom non-Hodgkin în mai multe studii vechi. Cu toate acestea, orice beneficii potențiale ale consumului de alcool pentru reducerea riscurilor unor tipuri de cancer sunt probabil depășite de daunele consumului de alcool. De fapt, un studiu recent care a inclus date din peste 1.000 de studii și surse de date despre alcool, precum și înregistrări de deces și dizabilități din 195 de țări și teritorii din 1990 până în 2016, a concluzionat că numărul optim de băuturi de consumat pe zi pentru a minimiza riscul general pentru sănătate este zero 2. Studiul respectiv nu a inclus date despre cancerul renal sau limfomul non-Hodgkin.

Contează tipul de alcool ingerat?

Da și nu. Etanolul se regăsește în toate tipurile de băuturi alcoolice în concentrații diferite. În primul rând, contează cantitatea de alcool ingerată, durata ingestiei și în subsidiar tăria acestuia. Societatea Americană de Cancer acceptă un consum zilnic a 330 ml bere, echivalentul a 100 ml vin.

Prin ce mecanisme crește alcoolul riscul apariției cancerului?

Deteriorarea țesuturilor corpului

Modul prin care consumul de alcool crește riscul apariției cancerului nu este pe deplin cunoscut. Probabil că, pe de o parte, principalul mecanism este cel iritativ cronic la nivelul cavității bucale, zonei faringolaringiene și esofagului.

Pe de altă parte, bacteriile care colonizează colonul și rectul, convertesc etanolul în acetaldehidă, produs chimic cu valențe carcinogene dovedite, posibil factor determinant în creșterea incidenței cancerelor colorectale la consumatorii cronici de etanol.

Efect asupra absorbției folaților sau a altor nutrienți

Alcoolul poate interfera cu absorbția diverșilor nutrienți cum ar fi folatul (vitamina B9), vitamina esențială pentru menținerea sănătății organismului, iar deficitul de folat crește riscul dezvoltării cancerelor colorectale și mamare. Folatul este o vitamină esențială care ajută celulele de a sintetiza corect noi lanțuri ADN.

Efecte asupra estrogenului sau a altor hormoni

Un alt mecanism posibil incriminat constă în creșterea nivelului circulant al estogenilor. Creșterea nivelului seric al acestora poate crește riscul dezvoltării cancerelor mamare.

Consumul excesiv de alcool aduce un plus caloric care poate contribui la creșterea în greutate, excesul ponderal și obezitatea fiind cunoscuți factori de risc ai diverselor cancere.

Suplimentar, se pare că alcoolul însuși induce creștere tumorală, dar fără identificarea unui mecanism bine stabilit. Se presupune sinteza unor molecule înalt reactive la nivel celular incriminate în degradarea ADN-ului.

Există variații genetice legate de consumul de alcool și apariția cancerului?

Studiile demonstrează că genotipul ADH1C 1 este mai frecvent la pacienții cu cancere secundare consumului de alcool. De asemenea, au fost identificate variante genetice care conferă protecție legată de riscul apariției cancerelor orale sau faringolaringiene în ciuda consumului de alcool. Tirosinemia de tip 1, alterare moștenită a metabolismului tirozinei, se asociază cu un risc semnificativ crescut de dezvoltare a cancerului hepatic la populația tânără inclusiv copii. De asemenea porfiria hepatică moștenită predispune la apariția cancerului hepatocelular.

Consumul de alcool în timpul și după tratamentul cancerului

Multe studii au descoperit o legătură între consumul de alcool și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Dar nu este clar dacă un consum, chiar și moderat, de alcool după tratament ar putea crește riscul ca aceste tipuri de cancer să reapară. Teoretic, este posibil ca din cauza consumului de alcool să crească riscul de recidivă. De exemplu, alcoolul poate crește nivelul de estrogeni din organism, ceea ce ar putea crește riscul de recidivă a cancerului de sân. Dar nu există studii care să susțină (sau să infirme) acest lucru.

La persoanele care au fost deja diagnosticate cu cancer, consumul de alcool ar putea afecta, de asemenea, riscul de a dezvolta un nou cancer.

Există unele cazuri în timpul tratamentului pentru cancer în care alcoolul trebuie în mod clar evitat. De exemplu, alcoolul – chiar și în cantități foarte mici – poate irita rănile bucale cauzate de unele tratamente pentru cancer și chiar le poate agrava. 

Alcoolul poate interacționa, de asemenea, cu unele medicamente folosite în timpul tratamentului cancerului, ceea ce ar putea crește riscul de reacții adverse.  

Dar pentru persoanele care au terminat tratamentul pentru cancer, efectele alcoolului asupra riscului de recidivă a cancerului sunt în mare parte necunoscute. 

Dacă cineva renunță la băutură, cum influențează consumul de alcool din trecut dezvoltarea cancerului?

Cercetările au arătat că, atunci când încetezi să bei, riscul de cancer asociat cu alcoolul scade în timp. Poate dura mulți ani pentru a elimina complet acest risc; cu toate acestea, renunțarea este un pas foarte important pentru îmbunătățirea sănătății și scăderea riscului de cancer.

Societatea Americană de Cancer și-a actualizat recent liniile directoare pentru prevenirea cancerului. Printre recomandări se numără și evitarea consumului de alcool.  

Aceste ghiduri actualizate aduc recomandările Societății Americane de Cancer mai în concordanță cu ceea ce se știe despre alcool și riscul de cancer. Ele sunt, de asemenea, în concordanță cu ceea ce este recomandat de alte organizații, inclusiv Institutul American de Cercetare a Cancerului.

Știm că alcoolul crește riscul pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul oral, cancerul faringelui și laringelui, cancerul colorectal și esofagian, precum și cancerul hepatic și mamar. Ceea ce spune această recomandare este că atunci când vine vorba de riscul de cancer, cu cât bei mai puțin, cu atât mai bine pentru sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Global burden of cancer in 2020 attributable to alcohol consumption: a population-based study”, The Lancet, 2021, Harriet Rumgay, BSc 
Kevin Shield, Hadrien Charvat, Pietro Ferrari
https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(21)00279-5/fulltext
2 Studiul „Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990-2016: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016”. Lancet 2018; 392(10152):1015–1035, GBD 2016
https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(18)31310-2/fulltext
American Cancer Society -Alcohol Use and Cancer
https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/diet-physical-activity/alcohol-use-and-cancer.html
National Cancer Institute - Alcohol and Cancer Risk
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet#r21


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0