Consumul de alcool si alaptarea - verdictul specialistilor

Consumul de alcool este contraindicat în timpul sarcinii, însă ce părere au specialiștii despre alcoolul în perioada în care mămica alăptează?

Consumul moderat de alcool nu prezintă riscuri pentru mamele care alăptează, dar nici pentru sugari, susțin specialiștii. Consumul moderat înseamnă o singură băutură alcoolică pe zi. Studiile făcute în domeniu arată că o cantitate redusă de alcool nu prezintă riscuri, însă este contraindicat consumul unei cantități mai mari.

Bineînțeles, cea mai sigură opțiune este ca mămica să nu consume alcool deloc în timpul alăptării, astfel încât să nu își expună sugarul deloc la alcool.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alcoolul și calitatea laptelui matern

Efectele ingerării alcoolului în timpul alăptării sunt complexe și depind de tiparul de consum al mamei. Alcoolul scade producția de lapte. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (SUA), nivelurile de alcool sunt de obicei cele mai ridicate în laptele matern la 30-60 de minute după consumarea unei băuturi alcoolice și, în general, pot fi detectate în laptele matern timp de aproximativ 2-3 ore după ce a fost consumată băutura. Cu toate acestea, perioada de timp în care alcoolul poate fi detectat în laptele matern va crește cu cât o mamă consumă mai mult alcool. De exemplu, alcoolul dintr-o băutură poate fi detectat în laptele matern timp de aproximativ 2-3 ore, alcoolul din 2 băuturi poate fi detectat timp de aproximativ 4-5 ore, iar alcoolul din 3 băuturi poate fi detectat timp de aproximativ 6-8 ore.  

Studiile arată că doar 5-6% din cantitatea de alcool din sângele mamei ajunge în laptele matern. Dacă dorești să îți protejezi total copilul, chiar dacă ai consumat o singură băutură, poți aștepta două ore înainte de alăptare, astfel încât să oferi ficatului tău timpul necesar pentru a-l filtra.

Timpul de filtrare a alcoolului crește pe măsură ce se consumă mai mult alcool. De asemenea, acesta poate varia în funcție de greutatea ta, de alimentele consumate înainte, de rapiditatea cu care consumi băutura alcoolică, precum și de modul în care funcționează ficatul tău.

Cât înseamnă consum moderat de alcool, în funcție de băutura aleasă

Ghidurile dietetice pentru americani definesc consumul moderat pentru femeile cu vârsta legală pentru consumul de alcool ca până la 1 băutură pe zi:

  • 330 ml de bere (vorbim despre o bere cu maximum 5% alcool)
  • 150 ml de vin (maximum 7% alcool)
  • 44 ml de lichior sau băuturi spirtoase

Toate aceste băuturi conțin aceeași cantitate (adică 14 grame) de alcool pur.  

Ce efecte are alcoolul asupra sugarilor

Consumul moderat de alcool (o băutură pe zi) nu are efecte adverse asupra sugarilor, mai ales dacă mama așteaptă 2 ore după consumul de alcool și abia apoi își alăptează bebelușul. În funcție de cantitatea de alcool consumată de mama care alăptează și în funcție de momentul în care copilul este alăptat după consumul de alcool, diverși cercetători au descoperit că printre cele mai frecvente efecte negative ale alcoolului asupra sugarilor se numără:

  • Tulburări de somn, inclusiv perioade mai scurte de somn, treziri mai frecvente și somn activ și REM mai puțin în perioada de trei ore după consumul de alcool
  • Plâns necontrolat
  • Scăderea aportului de lapte de către copil
  • Deteriorarea dezvoltării cognitive
  • Probleme de creștere

Efectele pe termen lung ale consumului zilnic de alcool asupra sugarului sunt neclare. Unele dovezi indică faptul că creșterea și funcția motorie a sugarului pot fi afectate negativ de o băutură sau mai multe pe zi, dar alte studii nu au confirmat aceste constatări. 

Consumul excesiv de alcool de către mamă poate provoca sedare excesivă, retenție de lichide și dezechilibre hormonale la sugarii alăptați. Un consum mai mare sau mai riscant de alcool de către mamele care alăptează poate afecta negativ performanța școlară a copiilor lor.

Datele preliminare nu au găsit un risc crescut de tulburare de spectru autist sau tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție în rândul copiilor ale căror mame au consumat alcool în timpul alăptării 1. Utilizarea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool nu pare să ducă la niveluri de alcool relevante clinic în laptele matern.

Academia de Medicină pentru Alăptare din SUA afirmă în Protocolul clinic numărul 21 că consumul de alcool în timpul alăptării are mai multe efecte negative, de la ușoare la severe. Acest lucru depinde de cantitatea de alcool pe care mama care alăptează a consumat-o și de alți factori legați de cât de repede corpul lor procesează alcoolul.

Deoarece alcoolul este solubil în apă și în grăsimi, pătrunde foarte ușor în fluxul sangvin și în laptele matern. Cantitatea de alcool din laptele matern după consumul unei băuturi standard este de aproximativ 95% din cantitatea de alcool din fluxul sangvin al mamei care alăptează.

Un studiu realizat în 2018 a arătat că dezvoltarea motorie a sugarilor care au fost expuși regulat la alcool în laptele matern a fost scăzută sau întârziată 3. Cu cât bebelușii consumă mai mult alcool prin laptele matern, cu atât sugarii obțin scoruri mai mici la indicii de dezvoltare motorie. Sugarii nu pot metaboliza alcoolul la fel de repede ca adulții; nou-născuții pot metaboliza alcoolul doar între 25% până la 50% din rata cu care adulții o pot face.

Preocupările cu privire la efectele negative asupra creierului în curs de dezvoltare al sugarului se bazează pe cercetările pe animale. Specialiștii spun că alcoolul poate fi toxic pentru creierul în curs de dezvoltare, în special în perioadele de dezvoltare rapidă a creierului, cum ar fi cele care apar în primul an după naștere. Deteriorările memoriei și răspunsurile inhibitoare pot apărea și ca urmare a consumului de alcool prin intermediul laptelui matern de către un sugar.

Ce efecte are alcoolul asupra mamei care alăptează

Consumul excesiv de alcool prezintă, de asemenea, riscuri și pentru mamă, așa că este contraindicat. Alcoolul produce efecte sedative, precum și unele efecte stimulatoare. Există unele dovezi care sugerează că persoanele care alăptează pot metaboliza alcoolul mai repede decât persoanele care nu alăptează. Există dovezi clare că un consum de alimente în timp ce consumi alcool reduce, de asemenea, nivelul de alcool în sânge după consum. Consumul de alcool pe stomacul gol crește efectele alcoolului asupra prolactinei și oxitocinei, precum și asupra corpului tău. Nu ar trebui să dormi în același pat cu copilul tău dacă ai băut alcool, deoarece reflexele tale naturale sunt afectate.

Consumul de apă sau pomparea și aruncarea laptelui matern nu elimină alcoolul din sângele mamei, deci nici din laptele matern al acesteia. Singura variantă prin care se elimina alcoolul din sânge și din lapte constă în trecerea timpului.

Consumul de alcool poate suprima temporar lactația, însă lucrurile vor reveni la normal după de alcoolul este eliminat din organismul mamei. Consumul de alcool peste niveluri moderate poate afecta, de asemenea, judecata și capacitatea mamei de a-și îngriji copilul în siguranță. Consumul de băuturi alcoolice nu este un indiciu pentru oprirea alăptării; cu toate acestea, nu este recomandat să consumi mai mult de o băutură pe zi.

Pomparea laptelui matern după consumul de alcool poate reduce alcoolul din laptele matern?

Nu. Nivelul de alcool din laptele matern este în esență același cu nivelul de alcool din sângele unei mame. Pomparea laptelui după consumul de alcool și apoi aruncarea acestuia NU reduce mai rapid cantitatea de alcool prezentă în laptele matern. Pe măsură ce nivelul de alcool în sânge al mamei scade, și nivelul de alcool din laptele matern va scădea.  

Consumul de bere stimulează lactația?

Consumul de bere asociat cu stimularea lactației este un simplu mit și trebuie tratat ca atare – nici berea, dar nicio altă băutură alcoolică nu stimulează lactația, ba dimpotrivă, o inhibă, potrivit unei cercetări mai vechi.  Cercetarea arată că sugarii alăptați au consumat de fapt mai puțin lapte în perioada de trei până la patru ore după ce mamele au consumat o cantitate mică până la moderată de alcool. 

Dovezile actuale arată că, în loc să produci mai mult lapte pentru bebeluș prin consumul de alcool, efectele alcoolului asupra corpului tău înseamnă de fapt că copilul tău va primi mai puțin lapte valoros. 

Recomandări cu privire la consumul de alcool și alăptare:

  • consumul de alcool trebuie să fie ocazional și să nu depășească o băutură pe zi;
  • așteaptă cel puțin 2 ore din momentul în care consumi alcool și până când îți alăptezi copilul;
  • dacă ți-ai planificat să consumi o băutură alcoolică, alăptează-ți bebelușul înainte de a consuma alcool, astfel încât amânarea alăptării cu 2 ore să fie posibilă;
  • asigură-te că alcoolul este consumat strict ocazional – dacă ai probleme cu dependența de alcool, este obligatoriu să apelezi la ajutorul unui specialist, precum un psiholog;
  • în primele 3 luni de viață, ficatul bebelușului nu este suficient de dezvoltat încât să poate metaboliza alcoolul, de aceea este complet interzis să consumi băuturi alcoolice când bebelușul este atât de mic; după ce împlinește 3 luni, ficatul copilului este capabil să filtreze alcoolul de 2 ori mai lent decât ficatul unui adult, însă, pe măsură ce sugarul va crește, metabolizarea alcoolului va fi tot mai rapidă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Alcohol and Tobacco use While Breastfeeding and Risk of Autism Spectrum Disorder or Attention Deficit/Hyperactivity Disorder”, J Autism Dev Disord. 2022 Mar; Louisa Gibson, Melanie Porter
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33893938/
2 Studiul „Assessment of ethanol exposure from hand sanitizer use and potential for developmental toxicity in nursing infants”, J Appl Toxicol. 2022, Alice A Han, Amanda N Buerger, Hannah Allen, Melissa Vincent, Stephanie A Thornton, Kenneth M Unice, Andrew Maier, Antonio Quiñones-Rivera
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34991177/
3 Studiul „Alcohol and breastfeeding: What are the risks?”, Contemporary OBGYN Net December 2018 24-28., Nonacs, R.
https://www.contemporaryobgyn.net/view/alcohol-and-breastfeeding-what-are-risks
Centers for Disease Control and Prevention - Alcohol
https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/vaccinations-medications-drugs/alcohol.html#

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0