Țigările electronice, utile pentru cei care vor să se lase de fumat? [studiu]

Un studiu publicat în martie 2021 subliniază ajutorul oferit de țigările electronice pentru persoanele care vor să renunțe la fumat și susține eficacitatea acestora în comparație cu alte metode de renunțare, inclusiv terapia de substituție cu nicotină sau unele medicamente.

Țigările electronice există pe piață de mai bine de un deceniu, dar dovezile privind eficacitatea lor pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat sunt încă limitate. Studiile care s-au realizat de-a lungul acestor ani au avut rezultate contradictorii sau nu au reușit să măsoare factori importanți precum frecvența utilizării sau efectul diferitelor tipuri de țigări electronice asupra încercărilor de a renunța la fumat.

Țigările electronice reîncărcabile, utilizate zilnic, pot fi de ajutor în renunțarea la fumat

În acest context, o echipă de cercetare de la King's College din Londra a analizat într-un studiu¹ datele dintr-un sondaj online efectuat pe mai mult de 1.150 de persoane, printre care s-au numărat fumători, foști fumători care au renunțat în decurs de un an înainte de finalizarea sondajului și utilizatori de țigări electronice.

Cinci valuri de date au fost colectate între anii 2012 și 2017. Cercetătorii au analizat eficacitatea țigărilor electronice pentru a ajuta persoanele care nu mai fumaseră țigări clasice timp de cel puțin o lună și aveau cel puțin o lună de abstinență între primul sondaj și următoarele.

Publicat în revista științifică Addiction, studiul a constatat că persoanele care foloseau zilnic o țigară electronică reîncărcabilă pentru a renunța la fumat aveau de peste cinci ori mai multe șanse să se abțină de la țigările clasice timp de o lună, comparativ cu cele care nu foloseau deloc ajutoare în procesul de renunțare.

În mod similar, persoanele care foloseau zilnic o țigară electronică de unică folosință sau una cu cartuș au avut de trei ori mai multe șanse să renunțe pentru o lună, comparativ cu cele care nu foloseau niciun ajutor.

Utilizarea zilnică a țigărilor electronice a fost, de asemenea, mai eficientă pentru renunțarea la fumat decât alte metode de renunțare bazate pe dovezi - inclusiv terapia de înlocuire a nicotinei, medicamente precum bupropionă sau vareniclină sau orice combinație a acestor metode. Într-o analiză secundară, însă, medicamentele eliberate pe bază de rețetă au fost asociate cu obținerea a cel puțin o lună de abstinență de la fumat.

Aceste rezultate arată, spun autorii studiului, că, atunci când sunt folosite zilnic, țigările electronice îi ajută pe oameni să renunțe la fumat, comparativ cu cei care nu folosesc nicio altă metodă și încearcă să se lase, pur și simplu sau cei care încearcă terapia clasică de substituție cu nicotină. Aceste constatări sunt în conformitate cu alte cercetări anterioare, arătând că țigările electronice pot să fie un ajutor mai eficient pentru renunțare decât terapia de substituție și unele medicamente.

Oamenii de știință afirmă că, în ciuda poziției prudente a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ceea ce privește țigările electronice, studii precum cel de față arată că acestea reprezintă unul dintre cele mai eficiente ajutoare disponibile pentru renunțarea la fumat.
Îngrijorările OMS sunt legate de acele țigările electronice care se pot reumple, deoarece acestea ar putea permite utilizatorului să adauge substanțe dăunătoare sau niveluri mai ridicate de nicotină. Potrivit studiului, însă, mai ales aceste modele de țigări electronice care se pot reîncărca sunt un ajutor foarte eficient pentru renunțare atunci când sunt utilizate zilnic și aceste dovezi ar trebui luate în considerare în orice îndrumare viitoare cu privire la utilizarea lor.

Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, țigările electronice au potențialul de a aduce beneficii adulților care fumează dacă sunt utilizate ca înlocuitor complet pentru țigările obișnuite și alte produse care conțin tutun. Țigările electronice nu sunt sigure de utilizat pentru tineri, femei însărcinate și persoane care nu au fumat niciodată. Deși au potențialul de a aduce beneficii unor oameni și de a face rău altora, mai este nevoie de cercetări care să confirme că țigările electronice sunt eficiente în a ajuta adulții să renunțe la fumat.

Care sunt riscurile fumatului?

Fumatul poate deteriora aproape fiecare parte a coprului, inclusiv plămânii, inima, vasele de sânge, organele reproducătoare, gura, pielea, ochii și oasele. De asemenea, multe persoane nu sunt conștiente de faptul că fumatul poate provoca diverse tipuri de cancer, nu doar cancer pulmonar.

Acest viciu poate duce la boli pulmonare grave pe termen lung, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), poate crește riscul de infecții pulmonare, cum ar fi pneumonia și tuberculoza și poate agrava unele boli pulmonare existente, cum ar fi astmul. Bronșita cronică este o problemă frecventă la persoanele care fumează de mult timp. Fumătorii pot face emfizem pulmonar, care nu se vindecă, dar i se poate încetini progresia dacă persoana nu mai fumează.

Majoritatea cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, dar un fumător este la risc să dezvolte și alte tipuri de cancer, mai ales cancer oral, cancer de laringe sau de faringe, cancer de esofag, dar și cancer renal, hepatic, de stomac, de pancreas, de col uterin, de vezică urinară sau colorectal. Fumatul nu doar că poate provoca aceste cancere, dar și împiedică organismul să lupte împotriva lor: substanțele nocive din tutun slăbesc sistemul imunitar al corpului, ceea ce face mai dificilă distrugerea celulelor canceroase și, în plus, pot deteriora sau modifica ADN-ul unei celule.

Fumatul afectează inima și vasele de sânge, fiind o cauză frecventă a bolilor coronariene și un factor de risc major pentru boala arterială periferică. De asemenea, fumatul crește tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului bun (HDL) din sânge și reduce capacitatea unei persoane de a face mișcare, toți aceștia fiind factori de risc pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Fumatul reduce fertilitatea, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, iar femeile care fumează în timpul sarcinii au un risc mai mare de avort spontan, probleme cu placenta și malformații congenitale ale fătului.

Sănătatea unei persoane este afectată și în alte moduri de fumat: crește riscul de boli gingivale, diabet de tip 2, poliartrită reumatoidă, osteoporoză și cataractă și slăbește sistemul imunitar, contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și la diminuarea simțului mirosului și al gustului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - The effectiveness of using e‐cigarettes for quitting smoking compared to other cessation methods among adults in the United Kingdom
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.15474
1. Studiul „The effectiveness of using e‐cigarettes for quitting smoking compared to other cessation methods among adults in the United Kingdom”, apărut în Addiction, 2021; DOI: 10.1111/add.15474, autori: Máirtín S. McDermott et al.
American Cancer Society - Health Risks of Smoking Tobacco
https://www.cancer.org/healthy/stay-away-from-tobacco/health-risks-of-tobacco/health-risks-of-smoking-tobacco.html
CDC - Smoking and Cancer
https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/cancer.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0