Dependenta de sport – cum o recunosti si de ce e periculoasa

Sportul este extrem de sanatatos, insa practicat cu moderatie. In ultimii ani, tot mai multe persoane dezvolta un soi de dependenta de sport. Cu toate ca nu este recunoscuta de catre medici ca fiind o dependenta propriu-zis, tot mai multe studii trateaza problema dependentei de exercitiile fizice.

Dependenta de sport apare atunci cand vorbim despre obsesia de a face exercitii. De multe ori, aceasta dependenta apare pe fondul tulburarilor alimentare ori a stimei de sine scazute. La fel ca in cazul oricarei dependente, persoana in cauza prezinta o serie de semne si simptome precum:

  • Dezvoltarea unei obsesii cu privire la practicarea exercitiilor
  • Practicarea exercitiilor fizice, in ciuda daunelor produse la nivel fizic (intinderi musculare, dureri de spate, probleme articulare)
  • Practicarea sportului in ciuda dorintei de a lua o pauza
  • Practicarea activitatilor sportive pe ascuns
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel dependent de sport va refuza sa accepte ca are aceasta problema. Insa cei din jur vor observa ca petrece mai mult timp la sala de fitness decat facand activitati ce inainte ii placeau – iesit in oras, vizionarea unui film, citirea unei carti.

Cauza dependenta de sport

In timpul practicarii exercitiilor fizice, in creier se elibereaza endorfine si dopamina, responsabile cu starea de bine, cu placerea. Asadar, dependenta de sport ar putea fi, de fapt, dependenta de endorfine si dopamina. Pe masura ce practicam sport, e nevoie sa marim durata antrenamentelor pentru a declansa eliberarea de endorfine si dopamina intrucat organismul capata toleranta.

Persoanele predispuse la dependenta de sport sunt:

  • Persoanele care vor cu orice pret sa se mentina in forma (vedete, persoane publice, persoanele care trec printr-un divort)
  • Persoanele supraponderale care se afla intr-un program de slabire
  • Persoanele care sufera de tulburari alimentare precum bulimia
  • Persoanele care sufera si de alte dependente precum cea de tigari, alcool, cumparaturi sau sex

Profilul dependentului de sport

Dependentul de sport este preocupat de imaginea sa, este perfectionist si foarte critic cu el insusi si totodata ambitios si dornic sa isi depaseasca propriile limite. Toate aceste trasaturi sunt benefice intr-o anumita masura, insa atunci cand se depaseste limita, lucrurile se intorc impotriva noastra.

Ce consecinte poate avea dependenta de sport

Efortul fizic prelungit si intens poate avea ca efect secundar insalarea problemelor gastrointestinale precum diareea, crampele abdominale sau flatulenta.

Si oasele pot fi afectate de practicarea exercitiilor fizice in mod abuziv – cand iti suprasoliciti organismul, glandele suprarenale elibereaza cortizol, denumit si hormonul stresului. Acesta reduce activitatea sistemului imunitar si totodata slabeste oasele, crescand riscul de artrita si osteoporoza.

Sportul este foarte solicitant asa ca, daca e practicat in mod abuziv, poate cauza oboseala cronica.

Cum se trateaza dependenta de sport

Pentru ca afecteaza viata sociala, dar poate pune in pericol si sanatatea, dependenta de sport trebuie identificata si tratata.

Autocontrolul ar trebui sa fie suficient pentru combaterea acestei dependente. Dupa constientizarea problemei, dependentul ar trebui sa se abtina de la practicarea exercitiilor fizice in exces si sa isi faca un program normal de antrenamente.

Daca simti ca nu faci fata pe cont propiu, cere ajutorul unui specialist. Un psiholog te va ajuta sa invingi aceasta dependenta mai usor si mai rapid.

Terapia cognitiv comportamentala va ajuta persoana dependenta sa descopere cauzele problemei sale, sa inteleaga factorii declansatori ai nevoii obsesive de a practica sport, dar si sa dezvolte o serie de tehnici pentru a face fata nevoii si dorintei de a practica exercitii in mod abuziv. Odata inlocuite tiparele de gandire gresite, care au favorizat dependenta aceasta, pacientul va reusi sa scape de dorinta apasatoare de a se forta in timpul antrenamentelor de la sala de fitness.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0