Dependența de amfetamine: cum apare și cum se tratează

Amfetaminele fac parte din clasa stimulantelor și sunt folosite adesea în tratarea tulburării de deficit de atenție ori a narcolepsiei (n.r. tulburare a somnului).

Metamfetamina și dextroamfetamina fac parte din clasa amfetaminelor ce sunt vândute uneori ilegal. Ecstasy este un drog din clasa amfetaminelor interzis prin lege și vândut ilegal.

Amfetaminele, fie ele prescrise de medic, fie luate în mod ilegal, pot cauza dependență și au efecte devastatoare asupra sănătății.

Amfetaminele sporesc activitatea cerebrală, oferind energie din belșug, îmbunătățind puterea de concentrare și sporind totodată încrederea în propria persoană. Administrate în doze mari, amfetaminele provoacă euforie.

Cum funcționează amfetaminele?

Amfetaminele acționează la nivelul creierului pentru a produce un efect stimulator în restul corpului. Creierul este format din celule nervoase (neuroni) care eliberează substanțe chimice cunoscute sub numele de neurotransmițători. Dopamina și norepinefrina sunt doi neurotransmițători care au o structură chimică similară cu cea a amfetaminelor. Consumul de amfetamină potențează efectele dopaminei și ale norepinefrinei în creier.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dopamina este un neurotransmițător care este eliberat de organism în mod natural ca răspuns la experiențele plăcute. 

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA), efectele pe termen scurt ale amfetaminelor pot include:

În plus față de aceste efecte, există riscul de temperatură corporală foarte ridicată, bătăi neregulate ale inimii, insuficiență cardiacă și convulsii, luată în cantități mari.

Cum apare dependența de amfetamine

Dependența de droguri este o boală cronică caracterizată prin căutarea și consumul compulsiv sau incontrolabil de droguri, în ciuda consecințelor dăunătoare și a modificărilor la nivelul creierului, care pot fi de lungă durată. Aceste modificări la nivelul creierului pot duce la comportamente dăunătoare observate la persoanele care consumă droguri. Diagnosticul clinic specific care se referă la dependența de amfetamină este cunoscut sub numele de tulburare de consum de stimulente.

Consumul cronic de amfetamină poate duce la toleranță sau dependență, sau chiar la ambele. Toleranța apare în timp, când trebuie să iei mai multă substanță pentru a experimenta aceleași efecte. Dependența apare atunci când ești expus riscului de simptome de sevraj, care apar atunci când încetezi să iei substanța sau reduci consumul. Cu alte cuvinte, corpul tău este adaptat fizic la substanță și, fără aceasta, poți experimenta simptome de sevraj.

Dependența de amfetamine apare atunci când consumatorul are nevoie de administrarea zilnică pentru a funcționa normal. Imediat ce se oprește administrarea dozei zilnice, pacientul experimentează simptomele sevrajului.

Dependența de amfetamine apare în urma consumului îndelungat al acestora. Poți căpăta depedență și dacă administrezi aceste medicamente fără prescripție medicală, dar și dacă le iei la recomandarea medicului, mai ales dacă nu repsecți recomandările acestuia cu privire la dozele necesare sau frecvența utilizării.

Persoanele bipolare, anxioase, depresive sau care suferă de schizofrenie se află în categoriile cu risc crescut de dezvoltare a unei asemenea dependențe. Și stilul de viață stresant ori accesul facil la amfetamine crește riscul de dependență.

Dependența de droguri este, de asemenea, o boală recidivantă. Recidiva este revenirea la consumul de droguri după o încercare de a se opri.

Simptome dependență de amfetamine

Abuzul de amfetamină și dependența de amfetamină pot duce la mai multe efecte comune asupra creierului și corpului. O persoană care a devenit dependentă de amfetamine are următoarele simptome:

  • Nu reușește să își îndeplinească atribuțiile zilnice și întâmpină probleme de concentrare
  • Nu mănâncă și slăbește foarte mult
  • Are probleme dentare din cauza consumului de amfetamine
  • Nu reușește să renunțe la administrarea acestora
  • Are simptome specifice sevrajului când oprește administrarea
  • Devine violentă, furioasă
  • Suferă de insomnii, anxietate și paranoia, psihoză asemănătoare schizofreniei
  • Devine confuză și are pierderi de memorie
  • Are halucinații vizuale sau auditive

Organismul capătă toleranță la amfetamine, ceea ce înseamnă că în timp consumatorul simte nevoia de mărire a dozei administrate.

În cazul dependenței pe termen lung, supradozajul de amfetamină poate fi un risc grav, dar poți suferi de asemenea de supradozaj după prima utilizare. Acest lucru poate fi deosebit de riscant dacă folosești un drog care este amestecat cu fentanil, un opioid sintetic periculos și potențial mortal.

Sevrajul la amfetamine

Dependența de amfetamine cauzează sevraj odată cu întreruperea administrării acestora sau reducerea dozei administrate. Acest lucru se datorează faptului că organismul s-a obișnuit cu prezența drogului, și are nevoie de el pentru a se simți normal și pentru a funcționa. Ca urmare, o persoană poate prezenta simptome de sevraj atunci când amfetamina este eliminată. Sevrajul se manifestă prin simptome precum:

  • Anxietate, depresie
  • Oboseală accentuată și probleme cu somnul
  • Probleme cognitive
  • Paranoia
  • Pofte incontrolabile
  • Incapacitatea de a simți bucurie și plăcere
  • Comportament agresiv.
  • Consecințe dependență de amfetamină
  • Consumul îndelungat poate crește riscul de:
  • Supradoză
  • Daune cerebrale – simptome specifice Alzheimerului, epilepsie sau chiar accident vascular cerebral
  • Deces.

Tratament dependență de amfetamine

Tratarea dependenței de amfetamine reprezintă o provocare întrucât amfetaminele produc modificări în structurile cerebrale, care afectează capacitatea individului de a renunța odată ce conștientizează dependența.

Depresia majoră care se instalează adesea după oprirea consumului favorizează recăderea.

Tratamentul pentru dependența de amfetamine poate fi administrat într-o clinică, pacientul fiind internat. Dar și acasă, prin vizite regulate la psiholog/ psihiatru și la medicul de familie care va monitoriza atent starea pacientului.

Dacă sevrajul este sever, se recomandă internarea întrucât în acest fel se previn complicațiile depresiei majore ce poate apărea, printre care și suicidul sau comportamentul agresiv.

Consilierea psihologică este necesară în tratarea dependenței de amfetamine. Terapia cognitiv comportamentală, terapia de creștere motivațională, terapia comportamentală dialectică, consilierea familială precum și terapia de grup sunt eficiente în tratarea acestei dependențe.

Prin terapie, dependentul de amfetamine va reuși să:

  • Înțeleagă de ce trebuie să oprească consumul de amfetamine, dar și cum o poate face
  • Dezvoltă mecanisme pentru a rezista tentației de a lua amfetamine
  • Repară relațiile cu familia și prietenii
  • Dezvoltă strategii care să prevină consumul de droguri pe viitor
  • Să găsească activități care să provoace satisfacție și plăcere fără consum de substanțe precum amfetaminele

Tratamentul medicamentos poate fi folosit pentru ameliorarea simptomelor sevrajului în urma renunțării la consum.

Dependența de amfetamine nu este ușor de tratat însă cu ajutorul unor specialiști, consumatorul va reuși să oprească administrarea și să prevină recăderea.

Prevenire dependență de amfetamine

Pentru reducerea riscului de dependență, se recomandă evitarea pilulelor din clasa amfetaminelor. Acestea se vor folosi numai la recomandarea medicului, însă în doze mici și pe perioade limitate.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
  
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Substance use – amphetamines - https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000792.htm 
Treatment Approaches for Drug Addiction Drug Facts - https://nida.nih.gov/publications/drugfacts/treatment-approaches-drug-addiction 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0