Dependenta de alcool la barbati si la femei – diferente intre sexe

Dependenta de alcool este extrem de periculoasa atat pentru femei, cat si pentru barbati. Exista insa o serie de deosebiri in functie de sex, atunci cand vorbim despre aceasta dependenta – iata despre ce este vorba!

Barbatii sunt mai expusi riscului de a dezvolta alcoolism decat femeile. Concret, riscul de dependenta de alcool este de doua ori mai mare la persoanele de sex masculin, comparativ cu riscul persoanelor de sex feminin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Consumul abuziv este mai periculos pentru femei, rata de deces pe fondul acestei probleme fiind cu peste 50% mai mare la acestea.

Cum este metabolizat alcoolul la barbati vs femei

Femeile au un indice de masa corporala mai mic, dar si mai putina apa in tesuturi, in comparatie cu barbatii. Asta inseamna ca in organismul femeii concentratia de alcool este mai mare decat in organismul barbatului care consuma aceeasi cantitate. Din aceasta cauza, consumul de alcool este mai periculos pentru femei.

Toleranta mai mica la alcool a reprezentantelor sexului frumos fac ca riscul de dezvoltare a dependentei sa fie mai mare la acestea, daca se consuma alcool in mod abuziv.

Cantitatea de alcool consumata zilnic care duce la dependenta la barbati, dar si la femei

Consumul abuziv – la barbati, mai mult de 2 pahare de bauturi alcoolice pe zi sau mai mult de 14 saptamanal inseamna consum in exces. La femei, consumul abuziv face referire la mai mult de o bautura pe zi sau mai mult de 7 pahare de alcool pe saptamana.

Cantitatile difera din cauza indicelui de masa corporala diferit, din cauza inaltimii si hormonilor.

Consecintele dependentei de alcool in functie de sex

Urmarile alcoolismului asupra femeii sunt mai mari, atat in ceea ce priveste starea de sanatate, cat si in ceea ce priveste relatiile cu familia, precum si sanatatea emotionala. Mai mult decat atat, daca femeia este insarcinata, consumul abuziv de alcool poate avea efecte devastatoare asupra fatului.

Un barbat poate suferi  de dependenta de alcool ani la rand inainte ca problemele la locul de munca sau in familie sa apara. Pe de alta parte, femeia va avea probleme la locul de munca dupa doar cateva luni.

Boala hepatica precum hepatita sau ciroza se instaleaza mai rapid la femeile alcoolice decat la barbati, iar numarul de femei care mor din cauza cirozei pe fondul consumului de alcool este mai mare decat cel al barbatilor care isi pierd viata din aceasta cauza.

Totodata, si riscul de cancer este mai mare la femeile alcoolice decat la barbatii cu aceasta problema.

Femeile in varsta dezvolta hipertensiune, anemie si malnutritie mai rapid decat barbatii care consuma alcool.

Pe de alta parte, alcoolul consumat in mod regulat si in cantitati mari poate cauza disfunctii erectile, probleme de ejaculare, scaderea libidoului, precum si infertilitate la barbati.

Consumul de alcool accentueaza depresia si anxietatea la ambele sexe, insa barbatii sunt mai expusi riscului de suicid, in comparatie cu femeile, atunci cand se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

Sevrajul la barbati vs femei

Barbatii au de-a face cu simptome mai agresive in timpul sevrajului instalat din cauza renuntarii la alcool, in comparatie cu femeile. Pe de alta parte insa, femeile sunt mai predispuse recaderii dupa ce sevrajul se incheie. Barbatii au perioade mai lungi de abstinenta decat femeile.

Tratament dependenta de alcool la barbati vs femei

In ceea ce priveste tratamentul, atat femeile, cat si barbatii, au aceleasi nevoi. Pe langa tratamentul medicamentos, consilierea psihologica este foarte importanta.

Femeile cauta mai rar ajutor in tratarea dependentei de alcool intrucat considera ca se afla intr-o situatie rusinoasa si se tem de judecata celor din jur.

Dependenta de alcool trebuie combatuta intrucat are consecinte extrem de grave pentru individ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0