Cum recunoastem dependenta de alcool la o persoana apropiata

De multe ori, alcoolicul isi neaga problema, asa ca poate fi o provocare sa recunosti dependenta de alcool, mai ales ca exista o linie fina intre consumul abuziv si dependenta, atunci cand vorbim despre bauturile alcoolice.

Consumul abuziv de alcool poate fi identificat destul de usor, acesta fiind tradat de semne precum: discursul greu de deslusit, problemele de coordonare, precum si mirosul de alcool. Pe masura ce pacientul capata dependenta de alcool, semnele si simptomele consumului sunt din ce in ce mai greu de identificat, in primul rand din cauza ca acesta invata sa le ascunda si in al doilea rand pentru ca organismul capata toleranta la alcool.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dependenta de alcool este cea mai grava consecinta pe care o poate avea consuul de alcool si este caracterizata de dorinta arzatoare si incontrolabila de a bea, indiferent de context.

Cum recunosti dependenta de alcool la o persoana apropiata?

Daca suspectezi ca cineva apropiat sufera de alcoolism, insa te temi sa confunti persoana in cauza ori ai facut deja asta fara rezultate, poti folosi anumite semne pentru a verifica daca banuielile tale sunt sau nu fondate:

 • Individul si-a pierdut interesul pentru activitati care obisnuiau sa ii faca placere
 • Individul consuma bauturi alcoolice in mod regulat (zilnic ori de cateva ori pe saptamana)
 • Apare nevoia de a consuma alcool in cantitati mai mari
 • Individul pare obosit, irascibil
 • Individul nu refuza niciodata o bautura alcoolica, in ciuda contextului care este, uneori, nefavorabil
 • Apar anxietatea si/ sau depresia asociate cu consumul frecvent de alcool
 • Individul consuma alcool pe ascuns
 • Individul devine nervos atunci cand se afla in imposibilitatea de a consuma alcool
 • Individul consuma atat de mult alcool incat uita ce a facut sub influenta bauturilor alcoolice

Daca dependenta de alcool s-a instalat deja, se pot observa urmatoarele simptome (specifice sevrajului) la pacientul care nu mai consuma alcool:

 • Greata, varsaturi
 • Transpiratii
 • Tremur
 • Halucinatii
 • Convulsii
 • Furie, irascibilitate

Cat alcool trebuie sa consumi pentru a fi considerat alcoolic?

Potrivit specialistilor, consumul moderat de alcool se traduce prin 1 bautura alcoolica pe zi pentru femei si 2 bauturi alcoolice pe zi pentru barbati.

Riscul de a dezvolta dependenta de alcool apare la femei atunci cand se consuma 3 bauturi alcoolice pe zi in mod regulat ori 7 bauturi alcoolice pe saptamana. In cazul barbatilor, riscul apare dupa consumul a 4 bauturi alcoolice pe zi, in mod regulat, ori consumul a 14 bauturi alcoolice pe saptamana. Orice depaseste aceasta limita poate duce catre dependenta de alcool.

Avand in vedere ca reactia organismului la alcool este diferita de la un organism la altul, nu exista informatii precise cu privire la consumul exact de alcool care ne ajuta sa identificam un alcoolic.

Medicul este cel care iti poate spune care este cantitatea de alcool permisa pentru tine, in functie de varsta, stare de sanatate, afectiuni existente ori tratamente administrate. Tot medicul iti poate spune cand ai depasit limita maxima admisa considerata sigura.

Cand se transforma consumul abuziv de alcool in dependenta de alcool?

Consumul abuziv de alcool nu este un indicator precis al dependentei de alcool. Exista persoane care consuma in mod regulat alcool in mod abuziv, fara sa devina alcoolice. Totusi, abuzul este un factor de risc important in dezvoltarea dependentei de alcool. Spre deosebire de alcoolici, cei care consuma in mod abuziv pot seta anumite limite in ceea ce priveste consumul de alcool.

De multe ori, alcoolismul apare dupa un eventiment traumatizant precum o despartire, decesul cuiva drag, pensionare ori despartirea de partener.

Ce faci dupa ce iti dai seama ca cineva drag sufera de dependenta de alcool?

In primul rand, este esential sa ajuti persoana in cauza sa recunoasca problema pe care o are cu alcoolul. Dupa ce pacientul alcoolic isi accepta problema, poti face o serie de lucruri pentru a ii sustine eforturile. Ii poti recomanda sa mearga la psihoterapie, il poti chiar insoti, il poti incuraja in zilele grele ale sevrajului si totoata ii poti oferi ajutor sub orice forma ti-ar cere.

Nu uita ca persoana alcoolica are deja de-a face cu multe probleme si emotii coplesitoare, furia, vinovatia si rusinea fiind deja o povara pentru aceasta. Exprima-ti dorinta de a ajuta alcoolicul, fara insa sa il judeci, sa il ameninti ori sa il santajezi emotional.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0