Auriculoterapia, forma de acupunctura care te poate ajuta sa te lasi de fumat

Am stat de vorba cu George Taranu, auriculoterapeut expert in combaterea adictiilor prin medicina alternativa si fondator al clinicii Stop-Smoking Romania, despre auriculoterapie, o forma de acupunctura localizata la nivelul urechii, din ce in ce mai populara chiar si la noi in tara.

Ce este auriculoterapia?

George Taranu: Auriculoterapia este o ramura a medicinei alternative, derivate din acupunctura chinezeasca, ce are o vechime de peste 2.000 de ani, adusa in Europa la inceputul anilor ’50 de Paul Nogier, un doctor francez din Lyon. Acesta a descoperit ca in pavilionul auricular se gasesc 200 de centri nervosi corespondenti ai fiecarui organ intern - meridianele. Aceste puncte din zona pavilionului auricular pe care lucram noi astazi in lupta impotriva adictiilor, sunt putin diferite fata de cele din acupunctura din medicina traditionala chineza. Mai precis, in urma cu 2.000 de ani nu exista in China consumul de nicotina sau consumul de alcool in abundenta, consumul de zahar rafinat sau problemele cu greutatea. Atunci medicul francez Paul Nogier s-a concentrat pe punctele care corespund adictiilor noastre, ale europenilor. Auriculoterapia este un domeniu foarte complex care poate rezolva majoritatea problemelor organelor interne, insa eu m-am specializat in lupta impotriva adictiilor, mai precis incerc sa ajut oamenii sa gaseasca drumul cel mai usor pentru renuntarea la vicii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Care sunt principalele indicatii?

Ce afectiuni pot fi abordate prin aceasta procedura?

George Taranu: Poti apela la auriculoterapie daca suferi de reumatism, sciatica, dureri de spate, migrene sau nevralgie, daca ai menstruatii dureroase sau daca suferi de zona zoster.

Auriculoterapia te poate ajuta si in cazul unor tulburari functionale respiratorii (astm, tuse cronica, sinuzita cronica, bronsita etc), digestive (colite, tulburari de tranzit etc), tulburari sexuale, sindrom premenstrual, alergii (rinite alergice, eczema, urticarie etc), daca suferi de stres, angoase, anxietate sau insomnie.

De asemenea, te poate ajuta sa te lasi de fumat, auriculoterapia incadrandu-se in categoria ingrijirilor paliative.

Potrivit Institutului pentru Auriculoterapie din SUA, tehnica poate sa depisteze peste 200 de boli, cum ar fi problemele organelor interne, problemele ginecologice, ale organelor senzoriale, precum si maladiile psihice.

Cum ajuta concret fumatorii sa abandoneze acest obicei? Care este mecanismul de actiune?

George Taranu:  Electrostimuland anumite puncte meridiane (centri nervosi) din pavilionul auricular, intram in contact direct cu neuronii (neurotransmitatorii) dezvoltand astfel o cantitate marita de serotonina.

Pacientul nu mai simte nevoia de a consuma nicotina care este de alftel un bun stimulant al neurotransmitatorilor, deoarece nivelul endorfinelor este ridicat prin ajutorul electostimularii punctelor meridiane.

Reactia pacientului este imediata, la mai putin de 15 minute, cotatia endorfinelor fiind la acelasi nivel ca al oricarui consumator de nicotina si gudron, iar pacientul nu mai simte nevoia fizica de a fuma. Astfel, se elimina si sevrajul, auriculoterapia avand avantajul de a elimina viciul fumatului din viata pacientului fara sa dea voie sevrajului sa se instaleze.

In cate sedinte se obtin deja rezultate? Necesita un tartament de intretinere?

George Taranu:  Este suficienta o singura sedinta, mai putin de 20% dintre pacienti revin pentru a doua sedinta, motivul fiind concentratia prea mare de gudron si nicotina din organism.

Este o procedura dureroasa?

George Taranu:  Nu este o procedura dureroasa, pacientul simte in timpul procedurii o mica ameteala, un gust metalic in zona papilelor gustative si sesizeaza ca niste flash-uri in anumite puncte.

Este o procedura noninvaziva, nu sunt reactii adverse si nu are contraindicatii.

Care este frecventa sedintelor?

George Taranu: Pentru renuntarea la fumat este suficienta o singura sedinta. Pentru restul adictiilor, sedinta se repeta la 9-10 zile.

Ce alte recomandari "pentru acasa" faceti pacientilor?

George Taranu:  Pacientii trebuie sa se hidrateze, sa doarma cat simt nevoia, sa-si ocupe timpul liber cu alte activitati, cel putin in primele 3 zile, sa aiba un stil de viata organizat si sa faca sport.

Care sunt costurile unei astfel de terapii?

George Taranu: Terapia costa 1.200 lei, echivalentul a 70 de pachete de tigari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0