Poliartrita reumatoida: complicatii

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care provoacă inflamația articulațiilor, care la rândul ei, duce la apariția unor simptome precum durerea, umflarea, deformarea articulațiilor și dificultatea mișcărilor. Această boală poate să aibă foarte multe complicații dacă este lăsată netratată, iar unele pot apărea chiar și cu tratament - 40% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă suferă de complicații, arată cercetările.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună cronică, deci pe termen lung, care afectează în principal articulațiile, dar poate avea și alte manifestări în organism. În poliartrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă greșit țesuturile sănătoase, în special membranele sinoviale care acoperă articulațiile. 

Cauza exactă a poliartritei reumatoide nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că o combinație de factori genetici și de mediu poate declanșa răspunsul imun anormal; este posibil ca o infecție sau alt factor declanșator să activeze sistemul imunitar. Sistemul imunitar atacă membranele sinoviale (mucoasa care căptușește interiorul articulațiilor), iar această reacție provoacă inflamație, care poate duce la înroșire, umflare și durere. Inflamația constantă provoacă deteriorarea articulațiilor și a cartilajului; în timp, aceasta poate duce la deformări articulare și pierderea funcției normale a articulațiilor. 

Recomandările Experților DOC

La ce complicații poate duce poliartrita reumatoidă?

Poliartrita reumatoidă nu se limitează doar la articulații. Boala poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge. Complicațiile pot include inflamații la nivelul vaselor de sânge (vasculită) și formarea de noduli reumatoizi în diferite țesuturi. 

1. Sindromul de tunel carpian

Dacă poliartrita afectează încheietura mâinii, inflamația poate comprima nervii care deservesc mâna și degetele apărând furnicături, impotența funcțională, durere locală. Tratamentul poate implica măsuri conservatoare, precum purtarea unui dispozitiv de încheietură (brățară de fixare), modificări ale activităților zilnice sau fizioterapie. În cazuri mai severe sau persistente, medicul poate recomanda tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală pentru a elibera presiunea asupra nervului median.

2. Anemie

O altă complicație a poliartritei reumatoide este anemia caracteristică suferințelor inflamatorii cronice, prin blocarea fierului în macrofage, pierderi digestive produse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și cortizonice sau în cadrul sindromului Felty. 

3. Infecții

Pacienții cu poliartrită reumatoidă au risc crescut de infecții din cauza afectării sistemului imunitar, dar și din cauza medicației imunosupresive folosită ca tratament. Spălatul regulat și adecvat al mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde este una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni răspândirea infecțiilor, alături de evitarea contactului cu persoanele bolnave, care tușesc, strănută și le curge nasul.

4. Afectarea tractului digestiv

Afectarea stomacului sau intestinului se poate produce din cauza medicației folosite ca tratament. Rar pot apărea vasculita mezenterică sau hepatomegalie. Anumite medicamente pot irita stomacul, dar luarea lor cu alimente poate ajuta la reducerea acestui efect. Dacă ai sensibilitate stomacală, discută cu medicul despre posibilitatea de a schimba medicamentele. Medicamentele numite inhibitori de pompă de protoni (IPP) ajută la reducerea producției de acid gastric și pot proteja mucoasa stomacală.

5. Osteoporoză

Osteoporoza înseamnă scăderea mineralizării oaselor, cu creșterea fragilității acestora și a riscului de fractură. La femeile cu poliartrită reumatoidă, osteoporoza apare mai frecvent decât în populația generală, de asemenea boala apare mai frecvent la bărbații cu poliartrită reumatoidă care au peste 60 de ani. Consumul adecvat de calciu - produse lactate, legume cu frunze verzi, nuci și semințe, sardine - este esențial pentru sănătatea oaselor. Vitamina D este importantă pentru absorbția calciului, deci expunerea moderată la soare și consumul de alimente bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras și alimentele fortificate, pot contribui la menținerea nivelurilor optime. 

6. Afectare cardiacă 

Ateroscleroza accelerată, cu risc crescut de complicații cardio-vasculare (cauzată de starea persistentă de inflamație) este altă complicație a poliartritei reumatoide. Pe acest fond pot să apară pericardită, miocardită, endocardită sau vasculită coronariană. Reducerea riscului de ateroscleroză implică adoptarea unui stil de viață sănătos și gestionarea factorilor de risc. Consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, mergi mai mult pe jos și evită fumatul.

7. Sindromul Sjogren

Sindromul Sjogren este caracterizat de uscăciunea mucoaselor oculară și bucală - este o boală autoimună cronică în care sistemul imunitar atacă și distruge glandele care produc lacrimi și saliva. Tratamentul vizează gestionarea simptomelor și poate include medicamente pentru a stimula producția de salivă sau lacrimi, terapie de substituție enzimatică și, în unele cazuri, tratament pentru a controla manifestările sistemice ale bolii. 

8. Limfomul și alte cancere

Din cauza anomaliilor sistemului imunitar, pacientul cu poliartrită reumatoidă este la risc de limfom și alte cancere. Vaccinarea împotriva infecțiilor care pot crește riscul de limfom, cum ar fi virusul Epstein-Barr, poate fi o măsură de prevenire. Alte măsuri pentru a scădea riscul de cancere sunt alimentația cât mai simplă și naturală, evitarea expunerii la substanțe toxice (pesticide, fum de țigară etc.) și evitarea infecțiilor.

9. Afectare pulmonară

Infecțiile pulmonare au o incidență mai mare la persoanele cu poliartrită reumatoidă decât populația generală. Pot să apară pleurezie, fibroză interstițială (cel mai probabil secundară tratamentului cu metrotexat), noduli pulmonari, pneumotorax, obstrucție respiratorie înaltă prin afectarea articulațiilor cricoaritenoidiene, bronșiolită, arterita vaselor pulmonare, sindromul Kaplan.

10. Sindromul de activare a macrofagelor

Această complicație a poliartritei reumatoide se manifestă prin febră persistentă, slăbiciune și letargie și necesită tratament de urgență. Sindromul de activare a macrofagelor este considerat o formă de hiperinflamație sistemică și poate pune viața în pericol dacă nu este gestionat corespunzător. Tratamentul poate implica utilizarea de medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi sau medicamente modulatoare ale sistemului imunitar pentru a controla activitatea macrofagelor. 

11. Afectare renală 

Afectarea renală se produce prin vasculită, prezența nodulilor reumatoizi la nivelul parenchimului renal sau secundar tratamentului. Este important să efectuezi analize de sânge regulate, inclusiv teste ale funcției renale, pentru a depista orice semne de afectare renală în stadiu incipient. De asemenea, menținerea bolii sub control prin tratament corespunzător ajută la reducerea inflamației și poate contribui la protejarea rinichilor. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și luarea măsurilor pentru a o menține sub control ajută, de asemenea, la protejarea sănătății renale. 

12. Afectarea neurologică

Poliartrita reumatoidă poate avea drept complicații și parestezii, paralizii, areflexie, amiotrofie. Medicamentele modulatoare ale bolii, acele DMARD-uri, și medicamentele biologice, pot ajuta la controlul inflamației și prevenirea afectării articulațiilor și a altor țesuturi, inclusiv sistemul nervos. E necesar să fii conștient de orice simptom nou sau agravare a stării de sănătate, inclusiv a simptomelor neurologice, pentru a le raporta medicului.

13. Sindromul Felty

Acest sindrom apare în formele cu evoluție îndelungată asociind splenomegalie, citopenie, hepatomegalie, adenopatie. Prevalența sindromului Felty este relativ mică, iar afecțiunea este mai frecventă la persoanele cu poliartrită reumatoidă de lungă durată și cu progresie severă a bolii. Tratamentul sindromului Felty se concentrează pe gestionarea simptomelor și poate include: AINS-uri, DMARD-uri, terapie biologică și tratament pentru neutropenie.

Mai trebuie precizat că riscul de moarte prematură este mai mare la pacienții cu poliartrită reumatoidă decât la populația generală. Cele mai comune cauze de moarte prematură sunt infecțiile, vasculitele și nutriția deficitară.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Cum se scade riscul de complicații ale poliartritei reumatoide?

Gestionarea poliartritei reumatoide într-un mod eficient poate contribui semnificativ la reducerea riscului de complicații și îmbunătățirea calității vieții. Iată câteva recomandări:

  • Consultații regulate: Este esențial să ai o relație strânsă cu medicul reumatolog. Consultațiile regulate îți permit să discuți despre evoluția simptomelor și să ți se ajusteze planul de tratament, dacă este necesar.
  • Medicație corespunzătoare: Urmează regimul de tratament prescris de medic. Medicamentele precum antiinflamatoarele, cele modulatoare de boală și corticosteroizii pot ajuta la controlul inflamației și la încetinirea progresiei bolii.
  • Fizioterapie și exerciții: Un program regulat de exerciții fizice și fizioterapie poate ajuta la menținerea flexibilității, forței și funcționalității articulațiilor. Exercițiile regulate pot contribui la reducerea durerii și a rigidității.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase: Persoanele cu poliartrită reumatoidă ar trebui să încerce să se mențină la o greutate sănătoasă pentru a reduce stresul suplimentar asupra articulațiilor.
  • Odihnă adecvată: Asigură-te că ai suficient timp de odihnă pentru a permite organismului să se recupereze. Somnul de calitate este important pentru gestionarea simptomelor bolii.
  • Evitarea factorilor de stres: Stresul poate agrava simptomele poliartritei reumatoide. Învață diverse tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi respirația profundă și lentă, o activitate fizică pe gustul tău, plimbări cu persoane dragi etc.
  • Alimentație sănătoasă: O dietă echilibrată, bogată în nutrienți, poate susține sănătatea generală și poate contribui la menținerea unei funcții imune optime. Redu cât de mult poți zahărul, pâinea albă și grăsimile animale, înlocuindu-le cu îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau stevia, pâinea integrală de grâu sau de secară și grăsimi precum uleiul de măsline extravirgin, avocadoul, nucile și semințele.
  • Evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool: Fumatul poate agrava simptomele poliartritei reumatoide, iar consumul excesiv de alcool poate interacționa negativ cu unele medicamente.
  • Monitorizarea factorilor de risc cardiovascular: Cum am discutat deja, pacienții cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de boli cardiovasculare. Monitorizarea tensiunii arteriale, controlul nivelului de colesterol și menținerea unui stil de viață sănătos pot ajuta la gestionarea acestui risc.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Complications. Rheumatoid arthritis
https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/complications/
NCBI - Systemic complications of rheumatoid arthritis: Focus on pathogenesis and treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9817137/
Studiul „Systemic complications of rheumatoid arthritis: Focus on pathogenesis and treatment”, apărut în Front Immunol. 2022; 13: 1051082. Published online 2022 Dec 22. doi: 10.3389/fimmu.2022.1051082, autori: Tong Li et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0